Tim Cook: Apple „tabletobooky“ vyrábět nebude

Tim Cook: Apple „tabletobooky“ vyrábět nebude
2012-04-26T10:50:01+02:00
• 26. 4. 2012
1

Společnost Apple představila své výsledky za první čtvrtletí roku 2012. Po prezentaci se Tima Cooka zeptali, co si myslí o zařízeních, které spojují tablet a notebook a také, jaký má názor na patentové spory.

Šéf Applu Tim Cook dostal otázku, zda se Apple chystá spojit iPad a Macbook Air do jednoho zařízení. Vzniklý stroj by se nejvíce podobal řadě tabletů firmy Asus s názvem Transformer. Tato zařízení v sobě kombinují pohodlí hardwarové klávesnice pro psaní textů a dotykového displeje pro konzumaci obsahu. Tim Cook tuto možnost jednoznačně odmítl s tím, že by to ani iPadu, ani Macbooku neprospělo.

Velkým zastáncem myšlenky spojení obou typů zařízení je také společnost Intel, jejíž koncept Cove Point jsme vám nedávno představili. Intel tvrdí, že zákazníci se nechtějí vzdát pohodlí klávesnice, ale rádi se „přepínají“ do konzumačního módu, kdy jim plně vyhovuje dotykový displej. Tim Cook proti této myšlence kontruje tím, že „můžeme spojit toaster a ledničku, ale uživatele to určitě nepotěší“. Celkově se k této myšlence vyjádřil tak, že „Apple touto cestou rozhodně nepůjde“.

Protože jsou ale zařízení jako Asus Transformer ve světě oblíbená, někteří zákazníci Apple po něčem podobném také touží. To nenechalo kreativní inženýry chladnými a pustili se do vývoje „docku“ pro iPad. Vznikl projekt The Brydge, který se nyní na Kickstarteru snaží získat finance na rozběhnutí výroby svého produktu. (Jak funguje Kicstarter se můžete dočíst v článku o hodinkách Pebble.)

Dalo by se říci, že The Brydge z vašeho iPadu vytvoří Macbook Air. Připojuje se pomocí Bluetooth a po zasunutí iPadu do docku jej v něm udrží silné magnety. Autoři nabízí ukázku „shake testu“, kde se snaží iPad z Brydge vytřást a jak se zdá, skutečně to není snadné (na videu se jim to nepodaří). Kromě klávesnice nabízí Brydge také reproduktory. Je vyroben z hliníku a měl by na dotek nabídnout stejný pocit, jako byste v ruce drželi iPad. Samozřejmostí je uspání iPadu při uzavření kompletu.

Vypadá to, že o produkt je skutečně zájem. Dle čísel na Kickstarteru zbývá do konce projektu ještě 39 dní a již má bez jednoho dolaru vybráno $69 000. Celý komplet by měl vážit asi 1,24 kilogramu, což je o něco více než 1,07 kilogramu u Macbooku Air a také než u Transformeru Prime (1,12 kg). Další rozdíly oproti konkurenci v podobě Primu jsou ty, že iPad nebude  možné z docku nabíjet, ani nerozšíří možnosti připojení či paměti, což Transformer Prime nabízí. The Brydge je tedy skutečně pouze externí klávesnice s vestavěnými reproduktory.

Máte-li zájem, podívejte se na video, ve kterém je The Brydge představován a pak nám do komentářů napište, jak na vás působí a jestli byste volili raději iPad s The Brydge, nebo Transformer Prime.

Pokud se ještě vrátíme k Timu Cookovi, po prezentaci řekl, že nenávidí rozepře a tohoto názoru se nehodlá vzdát. Reagoval takto na dotaz, zda hodlá něco z obrovského jmění Applu použít na boj proti konkurenci. Řekl také, že jediné, co firma Apple chce, je, aby výrobci přicházeli s vlastními nápady. Z jeho slov také vyplývá, že úplně nesouhlasí s výrokem svého předchůdce Steva Jobse, který řekl, že „zničí Android, i kdyby na to měl padnout poslední dolar ze jmění jeho firmy“. Cookův postoj je vidět i v tom, že se snaží patentovou válku uklidnit dohodou se Samsungem.

Navíc Apple také není úplně bez viny, protože právě teď je cílem patentových žalob on sám. Žaloby se týkají porušení patentů Motoroly (nyní vlastněné Googlem), které pomáhají eliminovat šum a další rušivé elementy v telefonním hovoru.

Zdroj: BBC News, Kickstarter

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

white.haven

26. 4. 2012, 16:24

Ja s The Brydge vidim jeden zasadni problem. Logo Apple na zadni strane ipadu je pretocene.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat