Hvězdná Nvidia míří vysoko

Hvězdná Nvidia míří vysoko
2012-04-20T09:00:44+02:00
• 20. 4. 2012

O tom, že Nvidia má ambice i potenciál, asi nikdo nepochybuje. Nvidia má však kromě toho i plán, jak svých cílů dosáhnout. Na internetu se objevilo několik snímků z prezentací, které nám ukazují, jak se budou (nejen) její mobilní procesory a grafické jednotky vyvíjet.

Nejprve se podívejme na snímek, který ukazuje, jak se dále budou vyvíjet přímo SoC od Nvidie. Nyní se nacházíme u uzlu T3, tedy Tegra 3. Jako další bude následovat vylepšená varianta Tegra 3+, která by měla nabídnout vyšší výkon pro telefony i tablety. Pro zbytek světa obrovské zklamání, které nás zatím vůbec netrápí, poukazuje na to, že Tegra 3+ nebude podporovat LTE. Jak ovšem plyne ze slov zástupců Nvidie i samotného diagramu, následovat budou dvě větve hardwaru, Wayne a Grey, které už by technologii LTE zakomponovanou mít měly. Pomůže tomu firma Icera, výrobce modemů, kterou Nvidia koupila.

Jaká bude Tegra 4 s názvem Wayne, se můžeme podívat na dalším obrázku. Frekvence 1,8 GHz procesoru Cortex A15 vypadá rozhodně lákavě. Ovšem možná ještě zajímavější je SoC v modelu SP3X, který by měl obsahovat Tegru s taktem až 2.0 GHz a modemem pro vysokorychlostní internet (LTE100/HSPA42).

Proč je absence, respektive využití, LTE u čipů Tegra tak důležitá věc? Určitě jste zaznamenali model HTC One X. Možná také víte, že se chlubí použitím právě Tegry 3. Má to ale háček. Zákazníci si žádají LTE a to Tegra 3 neumí. Existuje tedy ještě jedna varianta tohoto zařízení, která obsahuje Qualcomm Snapdragon S4, který si s LTE rozumí. To se samozřejmě Nvidii nelíbí a snaží se s tím něco dělat – vydat co nejdříve SoC s podporou LTE.

Další obrázek je sice také od Nvidie, ale můžeme ho aplikovat na obecný vývoj grafických čipů v mobilních zařízeních. Tři plné čáry ukazují postup zvyšovaní výkonu grafických čipů v počítačích, konzolích a mobilních přístrojích. Vidíme, že zatím vedou klasické počítače. O kousek níže najdeme konzole zastoupené Xboxem 1 a Xboxem 360. Mobilní svět reprezentují čipy v prvním iPhonu, Tegře 2 a Tegře 3. Pokud proložíme grafy regresní křivky (tečkované čáry), můžeme vyčíst trend, ukazující, jak výkon v jednotlivých oblastech dále poroste.

Jak tedy z grafu vyplývá, pravděpodobně se můžeme někdy po koncem roku 2014 těšit na nástup mobilních telefonů a tabletů, které v grafickém výkonu předčí konzole. Není pochyb o tom, že hry pro mobilní zařízení jsou velmi kvalitní již dnes. Jak budou vypadat za pár let a jestli si ještě někdo na nějaký Xbox nebo Playstation vzpomene, těžko říct.

Poslední zajímavostí ze stáje Nvidie je předpokládaná cena tabletů. Již dříve s mluvilo o tom, že zařízení s Tegrou budou rapidně zlevňovat. Výkoný ředitel společnosti Jen-Hsun Huang však věří, že doba, kdy si pořídíme levný výkonný tablet s Tegrou 3 je velmi blízko. Jak moc levný by takový tablet mohl být? Mluví se o hranici $199 za 7palcový tablet s Tegrou 3. Tím bychom se opět dostali do vod oblíbeného Amazon Kindle a záhadného tabletu Google Nexus.

Zdroj: Android Community, Übergizmo, Anandtech, Übergizmo

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat