Android: Externí klávesnice s českými znaky ?!

Android: Externí klávesnice s českými znaky ?!
2012-04-24T09:09:18+02:00
• 24. 4. 2012
10

Aplikace External Keyboard Helper Pro slouží ke změně rozložení externí klávesnice připojené přes Bluetooth nebo USB. V poslední verzi byla přidána podpora češtiny, takže si tento užitečný nástroj můžeme užít i zde v České republice.

Užít aplikaci jste si samozřejmě mohli i dříve, ale až nyní vám nabídne plné české rozložení klávesnice. Znaky, které můžete pomocí připojené klávesnice vkládat, přesně odpovídají rozložení, které je dostupné na Wikipedii. Dobrou zprávou rozhodně je, že k využití této aplikace není nutný root zařízení.

Po instalaci aplikace je nutné ji povolit mezi vstupními metodami zařízení. External Keyboard Helper se totiž chová jako běžná klávesnice. Výhodou je možnost nastavit dotazování na výběr vstupní metody při každém připojení klávesnice. Aplikace také nabízí možnost přemapovat si klávesy podlesvého. Já jsem například musel přenastavit tlačítko Escape na akci Zpět.

Klávesnice s aplikací External Keyboard Helper funguje opravdu výborně. Jak můžete vidět na dalším obrázku, k dispozici jsou skutečně i znaky jako složené nebo hranaté závorky (přes pravý Alt). Proto si troufám tvrdit, že s tímto vybavením by bylo možné použít tablet (telefon by měl asi malý displej) třeba i k programování například na vzdáleném počítači.

Autor aplikace velmi aktivně komunikuje na fóru XDA Developers. Ostatně přidání češtiny bylo iniciováno právě naší redakcí a s autorem se vše podařilo dohodnout skutečně rychle. Pokud tedy odhalíte nějaký problém nebo vám chybí nějaká funkcionalita, neváhejte a kontaktujte jej. K dispozici je také web aplikace, kde najdete základní informace a návody.

External Keyboard Helper je na Google Play dostupný zdarma jako demo nebo jako plná verze, která je zpoplatněna částkou zhruba 45 Kč.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Dobrý den, mám externí klávesnici na micro USB k tabletu Lenovo TAB3 7 Essential. Stáhla jsem si tuhle aplikaci všechno funguje báječně jen při nastavení zkratek k aplikacím mi to blbne. Je tam např. zkratka A0 přiřadím aplikaci, ale už jen když stisknu klávesu A vyjede mi vyhledávání přes Google. Všechny ty zkratky začínají klávesou A, takže je jedno ke které zkratce aplikaci přiřadím vždy to udělá to samé. Dá se toto někde nastavit? Předem děkuji.

Vladimír Malý

13. 10. 2015, 10:16

Dobrý den,pane Pavlín nainstaloval jsem pro bt klávesnici k Samsungu Galaxy tab S 10.5 aplikaci External Keyboard Helper v demo verzi vše funguje jak má jen místo qwertz (i když v nastavení tabletu je česká klávesnice qwertz) je nastaveno qwerty můžete mě poradit kde to jde změnit nikde jsem to neobjevil, děkuji a přeji pěkný den vm

Milan Strnad

6. 2. 2014, 10:45

Zdravím. Zakoupil jsem si aplikaci External Keyboard Helper Pro. Vše je parádní, ale mám problém s tím, že pokaždé, když připojím klávesnici, tak po mně chce telefon Změnit způsob zadávání. Ikdyž mám nastaveno, že si vždy odkliknu, pokud mám telefon v kolíbce, tak si zaškrtnu používání aplikace External … Jakmile zmáčknu nějakou klávesu na klávesnici, tak telefon vyhodí hlášku (respektive okno, kde mohu jen zakliknout OK) Chcete-li použít klávesnici Bluetooth, změňte metodu zadávání na Samsung QWERTZ a tlačítko OK

Po zakliknutí OK musím znovu kliknout na ikonu aplikace External Keyboard, abych znovu mohl zaškrtnout, že chci používat právě její nastavení.

Vím, že toto není otázka aplikace, ale asi Android verze. Mám Samsung Galaxy S3 s androidem verze 4.3

Děkuji za jakoukoliv radu.

ahojte, mam acer iconia tab A1 a puzdro s klavesnicou ART
AB-100. SK (alebo CZ) diakritiku
naistalujete : stiahnit si aplikaciu (zdarma) Externe tastatur. Po
naistalovani(inak v tablete ju po istalacii neviem najst) v android
nastaveniach-jazyk&vstup-pod polozkou fyzicka klavesnica- mam
uvedene“sigmachip usb keyboard“-tam tuknite a v novom okienku tuknite
dolu(nevyzera to ako tlacitko) na „nastavit rozlozenia
klavesnice“-vyberiete si jazyk a je to. Na klavesnici sa poprehadzuju symboly
ako na PC klavesnici, ale trochu zvlastne, lebo tato externa klavesnica ma
menej klaves. Ale pre zjednodusenie : shift+“+“ dá mekcen a stlacenie
„=“ da dlzen. Sikmo dolu vedla enteru je „ô“.

Filip Mikulecký

5. 9. 2013, 19:10

Dobrý den, k Nexusu 7 jsem si přikoupil BT klávesnici Genius LuxePad A9000, česká diakritika funguje,…ale nejde mi změnit qwerty na qwertz,…zkusil jsem tento program,…ale ten nenabídl v nastavení rozložení BT klávesnice nic navíc,..změnit mi to tedy na qwertz stále nejde,…je to tím že mám Android 4.3, nebo je chyba jinde?

Zdravím, měl bych dotaz ohledně diakritiky mám toto pouzdro s klávesnicí http://goo.gl/KbLCL na tablet Mobii TEGRA Tablet 10.1 stáhnul jsem jsi tuto aplikaci External Keyboard Helper Pro, vše jsem tam nastavil, ale nejde mi psaní (ě, š, č, ř ,ž ,ý ,á , í, é), jinak klávesnice je s tabletem plně funkční. Jinak verzi Androida používám 4.0.4 VegaCream RC2.
Předem Všem děkuji za rady a tipy.

Mám tablet Ainol NOVO7 AURORA II a s klávesnicí , je to paráda co to vše umí. Skoro jak PC. Díky moc za inspiraci.

MichalRacak

25. 4. 2012, 13:19

V pořádku, podle jeho slov tyto problémy objevují jen u usb klávesnic. Bohužel zatím nemám k dispozici ani android 4 ani BT klávesnici. každopádně děkuji za informaci.
M

Václav Pavlín

25. 4. 2012, 12:13

MichalRacak: Aplikace byla testována na Galaxy Nexu s Androidem 4.0.4. Klávesnice byla imitace Apple Wireless Keyboard z DX.com.

Xperii Active bohužel k dispozici nemám, takže pokud nepomůže autor aplikace, já bohužel asi také ne.

MichalRacak

25. 4. 2012, 12:10

Zdravím,
na jakém HW a SW byl program testován. Na Xperia Active androind ver. 2.3.4 nefunguje. Po diskuzi s autorem (mimochodem velmi promptně odpovídá) jsem zjistili, že na originál HW a SW od SE to zatím nefunguje. Pokud ano zkuste mi říct jak!
Přeji pěkný den
M

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat