Canonical chystá Ubuntu Phone OS

Canonical chystá Ubuntu Phone OS
2012-04-16T15:35:01+02:00
• 16. 4. 2012

Není to dlouho, co se na internetu objevily informace a videa týkající se zajímavého projektu Ubuntu for Android. Ten měl umožnit spuštění plnohodnotného systému Ubuntu na zařízení s Androidem. Nyní Canonical přichází s další aktivitou, která se týká mobilních zařízení – Ubuntu Phone OS.

Abychom se lehce uvedli do děje, měli bychom říct, že Canonical je firma založená Markem Shuttleworthem, druhým vesmírným turistou. Ten se v roce 2004 rozhodl, že přiblíží Linux obyčejným lidem a se založením této společnosti vznikla i distribuce Ubuntu. Ta se během několika let stala nejrozšířenější linuxovou distribucí na světě.

Před nějakou dobou začali v Canonical pracovat na systému Ubuntu for Android, který mel umožnit současný běh Ubuntu a Androidu na jendom zařízení. Ubuntu by se spouštělo po vložení zařízení do docku a připojení externího monitoru. Cílem bylo nabídnout plnohodnotný operační systém běžící na mobilním telefonu.

Myšlenka je to skvělá, ale nejedná se o mobilní operační systém. Jelikož se mobilní zařízení stále více prosazují, je pochopitelné, že i Canonical má v tomto segmentu také ambice. Aby je naplnil, pouští se do vývoje systému s názvem Ubuntu Phone OS.

Ne, o tomto systému nevíme zhola nic. Nevíme, kdy bude dostupný, jak bude vypadat ani jaké hardwarové požadavky bude mít. Jediné, co víme, je, že Canonical hledá manažera, který celý projekt Ubuntu Phone OS povede.

Aby byla zaručena kvalita projektu, jsou pro uchazeče nastaveny poměrně přísné podmínky. Musí prokázat alespoň 7letou praxi v oboru chytrých mobilních telefonů, musí mít zkušenosti s řízením týmů napříč oddělními (obchodní, vývojové, marketingové…) a také se od něj očekává prokazatelná spolupráce s lidmi uznávanými v oblasti chytrých telefonů. Úkolem nového zaměstnance společnosti Canonical bude vybudovat kompletní ekosystém nového mobilního operačního systému Ubuntu Phone OS. Bude pověřen vyjednáváním s výrobci zařízení i distributory (například telekomunikačními společnostmi) a také například komunikací s interními i externími týmy kolem projektu.

Kdy by se mohla objevit první verze nového systému, nelze ani odhadnout. Rozhodně jsme ale zvědaví na to, jak si Canonical povede v boji s Applem, Googlem a Microsoftem, kteří na trhu aktuálně o zákazníky soupeří. Rozdíl Ubuntu Phone OS a systémů zbývajících tří firem je, že Ubuntu bude určitě kompletně otevřené. Trend přechodu k open source můžeme pozorovat i otevřením operačního systému webOS nebo vznikeml systému Boot2Gecko.

Bude také zajímavé sledovat, jak se podaří společnosti Canonical sloučit boj (kvůli prosazení Ubuntu Phone OS) a zároveň spolupráci (Ubuntu for Android) s firmou Google a jejím Androidem.

Zdroj: Tom’s Hardware

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat