ARM: nový procesor se 4 jádry a 28nm výrobní proces

ARM: nový procesor se 4 jádry a 28nm výrobní proces
2012-04-22T10:50:33+02:00
• 22. 4. 2012

Na konferenci Cool Chips společnost ARM oficiálně představila svůj nejnovější procesor Cortex-A15 Quad-Core Hard Macro. Ze samotného názvu již nyní můžete vědět, že se jedná o čtyřjádrový procesor. Zbytek názvu slibuje spíše extrémní výkon. Komerční název této novinky je Cortex-A15 MPCore a stane se vlajkovou lodí této společnosti.

Asi nejdůležitějším údajem pro většinu lidí je samotná frekvence této novinky. Ta se zastavila u hranice 2 GHz. Cortex-A15 MPCore bude vyráběn 28nm technologií, což slibuje lepší spotřebu a výkon. Tento 28nm proces bude využívat technologii od TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Podle prvních informací by se měla novinka objevit v SoC OMAP od společnosti Texas Instruments. Zpočátku bude určen především pro tablety, ale zjevně se nakonec ukáže i ve smartphonech. Setkat se s nimi budeme moci koncem tohoto roku nebo začátkem 2013.

Tento hon za výkonem se zřejmě jen tak nezastaví, ale otázkou je, jestli nový 28nm výrobní proces bude stačit. Je všeobecně známo, že vývoj baterií nejde tak rychle jako přidávání jader do procesorů. Naštěstí tato novinka slibuje stejnou spotřebu jako předchůdce Cortex A9.

Zdroj: arm.com, intomobile.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat