5000 škodlivých aplikací za první čtvrtletí

5000 škodlivých aplikací za první čtvrtletí
2012-04-25T10:34:37+02:00
• 25. 4. 2012

Neustále Vás informujeme o škodlivých aplikacích, které se pro Android objevují. Objevila se čísla za 1. čtvrtletí letošního roku. Z Google Play bylo za toto období staženo více než 5000 těchto „záškodníků“. A proč se to vůbec děje?

AndroidEvil

Přesně jak mnozí předpovídali, počet škodlivých aplikací pro Android se zvýšil. Čísla uveřejnila společnost Trend Micro, která zpracovává a odstraňuje tyto aplikace z Google Play. Uvedená hodnota tedy udává množství položek, které společnost za první 3 měsíce smazala.

Toto číslo by však nemělo být tak šokující. S nárůstem okruhu uživatelů, kteří používají svoje zařízení pro procházení webu, se hackerům zvýšily možnosti a snahy jak ukrást data. Čím více uživatelů Androidu, tím více šancí pro hackery.

“Hlavní důvod, proč jsou tyto aplikace tak populární, je to, že je snadné je používat. Procházení internetu na mobilním telefonu není to samé jako na laptopu. Důležité je si zapamatovat, abyste přemýšleli než dáte aplikaci přístup ke svým datům… Pokud máte nějaké pochyby, prostě to nedělejte“ napsal šéf výzkumu hrozeb v Trend Micro Robert McArdle.

A jaké byly vůbec nejčastější a nejvíce stahované aplikace?

  • Hlavním zdrojem byly aplikace, které se tvářily jako pravý Temple Run. Tyto aplikace zobrazovaly reklamy v notifikační liště a bylo se jich těžké zbavit.
  • Další byl falešný “Ruský Google Play”, který nabízel „prémiovou“ škodlivou aplikaci na správu telefonu.
  • Jednou z variant škodlivého kódu byl takzvaný “Plankton” (název asi ani není nutné komentovat) , který byl vložen do mnohých aplikací. Ten byl zároveň největším zdrojem malwaru v Androidu vůbec.

Klíčovou cestou, jak rozšířit škodlivé aplikace, jsou především sociální sítě. Mnoho lidí využívajících sociální sítě moc nedbá o své vlastní bezpečí a soukromí, a tak je právě u nich pravděpodobnější, že si někdo jejich data najde. Proto hackeři využívají především tuto cestu, aby rozšířili svůj malware. Jelikož je na mnoho těchto sítí, především na Facebook a Twitter, přistupováno z mobilních zařízení, přešli hackeři na sociální inženýrství, aby přesvědčili uživatele ke stažení aplikace nebo návštěvě nebezpečné stránky, obsahující nějakou formu škodlivého softwaru. Je to pro ně snadné, protože takováto pozvánka vám přijde od “kamaráda”. Další možností je donutit uživatele přihlásit se do aplikace pomocí sociální sítě. Tím aplikaci umožníte stážení dat i z vašeho Facebookového účtu.

Takže jak už jsme několikrát uvedli: Dávejte si pozor, odkud si aplikaci stahujete a k jakým datům může aplikace přistupovat. A hlavně: pokud něco zní moc dobře na to, aby to byla pravda, většinou něco nehraje!

Zdroj: Android Authority

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Michal Císařovský

Student ČZU v Praze, který se zajímá o vše kolem Androidu, především o aplikace. Rád zkouší nové komunitní ROM a především se neustále zabývá grafickými úpravami svého telefonu. Jeho nejoblíbenější modelovou řadou jsou Xperie. Mezi jeho další záliby patří fotografování, hudba a divadlo.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat