Tegra 3 vs A5X (nový iPad)

Tegra 3 vs A5X (nový iPad)
2012-03-20T07:50:51+02:00
• 20. 3. 2012
3

Když Apple představil nový iPad, pobouřil nejednoho člověka z Nvidie svým tvrzením, že procesor A5X je 4x výkonnější než Tegra 3. Zde musíme dodat, že toto tvrzení se týká grafického výkonu. Nyní víme, že A5X se až tak moc neliší od svého předchůdce A5. Oba jsou vyráběny 45nm technologií a také mají identickou frekvenci – 1 GHz. Tudíž zásadní změna proběhla jen u grafiky a paměti RAM.

A5X-vs-Tegra-3

Nvidia si vyžádala důkazy k tvrzení Applu a zřejmě vše nakonec skončí u soudu. My jsme se tomuto velkorysému tvrzení také tak trochu věnovali v článku Je nový iPad opravdu 4× rychlejší než Tegra 3?. V tuto chvíli jsou již známy první výsledky srovnávacích testů Tegry 3 a A5X. První srovnání obou protivníků bylo provedeno benchmarkem GLBenchmark 2.1.

GLBench-Fill-Test

Zde jasně zvítězil A5X, ale jedná se o surový test grafiky. Nyní je čas porovnat protivníky skrze jejich procesory v testu Geekbench. Ten se na grafiku až tak moc nezaměřuje.

geekbench-score

Prozatím je souboj poměrně nerozhodný, možná se jedná o remízu. Proto přichází čas na obvyklý test Sunspider, který je cílen na webové prohlížeče a JavaScript.

Sunspider (1)

Vítězem je tentokrát nový iPad s procesorem A5X (menší číslo znamená lepší výsledek), ale rozdíl rozhodně není extrémní, je prakticky nepatrný. Otázkou zůstává, jestli se dá někdy vytvořit takový test, který by nám ukázal jasného šampiona. Pravděpodobně se nikdy takového testu nedočkáme. Nejenže jsou obě platformy rozdílné po hardwarové stránce, naprosto jiné jsou také po té softwarové.

Tudíž se ptáme: Je zapotřebí provádět takové testy?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

V grafickém výkonu teda Tegra opravdu zklamala, podle toho, jak se Tegrou Nvidia chlubí, jsem od ní tedy čekal větší výkon…
P.S. Jsem anti Apple.

Testy je nutno provadet. Cim by se spolecnosti jako jsou Nvidia, Intel ci ATI pretahovaly, ktera me lepsi cisla a tudiz je papirove lepsi?

Na druhou stranu Apple dokazal, ze nelhal. Zminil se pouze o grafickem vykonu a ten je opravdu 4x vyssi nez ma Tegra. Dalsi testy CPU apod. mi prijdou zcestne, vzhledem k tomu, ze cilem bylo zjistit, zda je ten graficky vykon opravdu tak velky.

Možná,že „anti apple fanové“ budou hřímat… ale já osobně si myslim, že se s tím konstatováním o 4x výkonu asi bude dát souhlasit.

Ve skutečnosti je tenhle obří výkon potřeba jen při hrách, kde se budou reálné výsledky blížit porovnání z GLBenchmarku.

Práce se systémem bude na iOS určitě rychlejší díky naprosté optimalizaci, tam je stejně jedno, jak je Tegra výkonná.

Já si myslim, že je všeobecně kravina porovnávat různé tabletové systémy mezi sebou. V současné době lze reálně porovnávat pouze iPady různých generací. Androidí tablety mezi sebou. A pak Android (s nejlepším svým tabletem) proti poslednímu iOS na posledním iPadu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat