Je nový iPad opravdu 4× rychlejší než Tegra 3?

Je nový iPad opravdu 4× rychlejší než Tegra 3?
2012-03-08T07:46:11+02:00
• 8. 3. 2012
18

Společnost Apple představila novou generaci tabletu iPad, který se zapíše do historie díky displeji a svým názvem. Apple se rozhodl, že novinka ponese název The New iPad, což mnohé překvapilo a některé zklamalo. Pokud si vezmeme specifikace displeje, který má rozlišení 2048×1536 pixelů, tak v současnosti The New iPad nemá konkurenci. Velkým překvapením byl výkon novinky ve srovnání s Tegrou 3 od Nvidie. Dnes se podíváme na to, jestli je to opravdu tak horké, jak Apple tvrdí.

tegra-3-vs-a5x_large_verge_medium_landscape

Po uveřejnění tohoto grafu mnohé zajímá, jestli Nový iPad má opravdu takový výkon. Redaktoři začali pátrat po bližších specifikacích, ale dokud se iPad nedostane na testování, tak můžeme pouze hádat. Většinou firmy prezentují jen ty informace, které se jim hodí. Nový iPad je prý 4x výkonnější než Tegra 3, ale také 2x lepší než iPad 2. Právě z tohoto údaje můžeme vycházet.

Minulý rok vyšlo na webu AnandTech srovnání mezi iPadem 2 a Tegrou 3 v Asus Transformeru Prime. Dnes již starší iPad 2 je opravdu lepší než Tegra 3, ale ne až tak o moc. Pouze v jednom testu by se dal potvrdit výše zmíněný graf. Nyní se podívejte na jednotlivé grafy z testů.

42761427604274942748

Jak můžete vidět, tak pouze v jednom testu je potvrzen graf z keynote Applu a to konkrétně v GLBenchmark 2.1 – Pro Offscreen 720p. Řešení od Nvidie obsahuje 4 výkonná jádra plus jedno shadow jádro, které se stará o nenáročné procesy. The New iPad má trochu odlišnou specifikaci, jedná se o dvoujádro, které je podpořeno čtyřjádrovou grafikou.

Na srovnání reagovala společnost Nvidia, která webu The Verge poskytla toto prohlášení:

Je příjemné slyšet, že Apple srovnává novinku s Tegrou 3. Jen to podtrhuje význam grafiky, což jsme tvrdili od začátku.

Zatím nemůžeme potvrdit graf ze srovnání Tegry 3 a Apple A5X v novém iPadu, ale už teď si dovolím říct, že čtyřnásobek je přehnaný. Zajisté někdo provede nezávislé testy, z kterých budeme chytřejší. Zatím si můžete srovnat specifikace Nového iPadu a Transformer Prime na následujícím obrázku.

New iPad vs. Asus Eee Pad Transformer Prime Spec Shootout   TechnoBuffalo-073309

Zdroj: apple.com, technobuffalo.com, anandtech.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tak dneska rádi výrobci oslnují grafy,benchmarky,Mpx apod.Vždycky bude dost těch co to budou „hltat“

anonymousCZ

11. 3. 2012, 13:56

„Apple ma sice vykonnejsi GPU (ok, 4 jadra), ale nemyslim si, ze oproti Tegre3 bude az 4x rychlejsi. Vzhladom na rozlisenie displeja u iPadu odhadujem tak maximalne 2x vyssi graficky vykon oproti Tegre3, viac nie, 4x uz urcite nie.“

No ta grafika je 4x rychlejsi. To ale neznamena – a take to nikdo netvrdi – ze hry budou mit 4x vetsi FPS. Samozrejme nebudou, kvuli rozliseni.

anonymousCZ

11. 3. 2012, 13:54

TA: to znamena, ze pokud chces GPS, musis si koupit verzi ipadu se 4G (tj. WIFI verze ipadu neobsahuje GPS).

13: „GPS ve verzi 4G“ – čo to znamená?

u Applu ten výkon ani rozlišení naprd není protože tam se všechno využije ne jako u Androidu který má aplikace mnohdy s polovičními funkcemi a pro tablety nevyužitý jak výkon tak rozlišení LCD

tak jako je ti naprd ten výkon u Androidu tak ti je naprd to že má Asus papírově lepší HW protože u iPadu některé údaje chybí jako například autofokus,stabilizátor,5 čoček a filtr pro lepší foto,GPS ve verzi 4G..Asus nemá akcelerometr a samozřejmě horší display a to nejen rozlišením.Je to tmavej hnus proti Applu když jsem na to koukal.

M.i.k.y.007

8. 3. 2012, 21:57

rad by som povedal ze na vsetko co sa tyka hardware-u tak si myslim ze ASUS transformer prime je na tom lepsie ovela lepsi fotak aj kamera v predu lahsi je …ma moznost doku ….okrem bluetoth je prime vo vsetkom lepsi…a naco su vam vykony? to si clovek uvedomi az realne pouziva mobil ktory ma 1,5ghz => mam lg optimus 2x 1,5ghz procesor a co mam z toho ze som ovela lepsi nez Samsung galaxy note nic nezlacnelo ani nic super sa nestalo….takze tie benchmarky fakt o nicom…a tie veci co podporuje novy Ipad audio a video…tak nema hdmi vystup jedna vec….ale tie softwareove sa daju zlepsit ako prehravanie flac alebo co ja viem co vam chyba…

Koukám, že většina komentujících vůbec nepobrala, že se mluví jen a pouze o výkonu grafiky. Pokud by nějaká hra měla běžet stejně jako na starším iPadu, bude kvůli rozlišení zapotřebí minimálně čtyřnásobek výkonu a ten tam není. Je otázka, co s tím vývojáři her budou dělat.

Výkon CPU Apple ani nikdo jiný nikde nesrovnává, protože tam by samozřejmě dostal nový iPad těžce na frak od konkurence. Každopádně je už celkem jasné, o čem se dřív pouze spekulovalo. iPad je herní konzole. Ostatní, ve většině případů silně ořezané funkce, jsou tam jenom, aby se to mohlo prezentovat i jako něco víc než pouhá konzole.

Zajímavý bude srovnání s Huawei K3V2 (4× Cortex-A9 1,5 GHz), s tím si myslim, že iPad bude mít co dělat.

On ten vykon je taky hodne zalezitost software potazmo optimalizace ;-)

Apple ma sice vykonnejsi GPU (ok, 4 jadra), ale nemyslim si, ze oproti Tegre3 bude az 4x rychlejsi. Vzhladom na rozlisenie displeja u iPadu odhadujem tak maximalne 2x vyssi graficky vykon oproti Tegre3, viac nie, 4x uz urcite nie. Co Tegra3 straca na grafickom vykone, dohana vykonom vypoctovym. V konecnom dosledku sa moze stat, ze z praktickeho/uzivatelskeho hladiska pojde v oboch pripadoch o porovnatelny vykon (alebo GPU vykon v prospech Applu, CPU vykon v prospech Tegry3)…

2. Take nechapu co porad nekteri matou s tim „the new iPad“. Apple uz ocividne nechce ciselne oznacovat iPad. Jednoduse je to iPad. Staci se podivat na fotky z keynote, kde „the new“ je normalne napsano a iPad je tucne.

spis by mne zajimalo srovnani s Asus Transformer Pad Infinity

ten bude hlavni souper asi ted

Hmm zrovna vysledky z GLBenchmarku jsou URCITE vypovidajici :D Lidi neverte kravinam ;-)

Prijde mi to trochu nefer porovnavat svuj komplexni vyrobek se svym optimalizovanym systemem vuci Nvidii, ktera dodava jen vnitrnosti.

SudruhStopa

8. 3. 2012, 11:10

Sumar clanku: ani najnovsia Tegra v najnovsom Android tablete nema na rok stary iPad. Drzim palce Nvidia, v notebookoch ma nikdy nesklamala, ale toto zacina byt na smiech.

Nechápu, proč tomu říkáte „The New iPad“, když se to tak nejmenuje?! Je to prostě jen iPad, když už tam chcete mít nějaké „lepší“ označení, tak buď iPad 3.gen. nebo nový iPad…

Cortex A9. Kdy nasadí Apple Cortex A15?

Každopádně je to pořád Cortex A9, takže asi bude mít rychlejší grafiku.
A aby ten vysoký výkon nepadl na vysoké rozlišení displeje. V každém případě to rozlišení potřebuje silnou grafiku.

Jak dlouho se na Mobilmánii, Živě píše o Cortexu A15 a ani nový iPad ho nemá.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat