Konec nabíječkám?

Konec nabíječkám?
2012-02-08T07:29:39+02:00
• 8. 2. 2012
1

V čem dnešní mobilní telefony zaostávají, je bezesporu výdrž. S příchodem smartphonů se situace ještě zhoršila. Telefony jsou dnes osazeny výkonným hardwarem a předběhly tak vývoj baterií, což má za následek denní nabíjení, některé chytré telefony nevydrží ani celý den. Sami výrobci vidí situaci jako neúnosnou a proto tu je hned několik studií řešící tuto pekelnou situaci.

Zajímavým příkladem jdou vědci z Cambridge, kteří zkoumají možnosti využití odpadní energie. Jelikož dnešní generace brouzdá po internetu nebo hraje hry, tak zbytečně čerpá energii podsvícení displeje. Nejlépe uděláme, když si to představíme jako solární energii, kdy se výzkumníci snaží o proces opětovného využití této energie, která uniká z OLED displejů. Základem je studie profesora Arokia Nathana a výzkumníka Armana Ahnooda, kteří dokázali určit, že 36% vyprodukovaného světla míří skrze displej přímo do očí. Avšak zbytek světla se ztratí skrze okraje displeje a právě toho se tento výzkum drží.

Zkonstruovaný prototyp má ještě problémy s kolísáním napětí, což vede k poškození baterie. Displeje mají různou světelnou intenzitu, což by jeden solární článek na celou plochu nestačil a proto jich má hned několik. Články jsou složeny z tenkých vrstev hydrogenovaného amorfního křemíku, který zvládá kromě využití energie z displeje i okolní světlo. Spojením se super-kondenzátory má dojít k rovnováze napětí a vyhnout se tak poškození baterie. Další články budou strategicky rozmístěny k co nejúčinnějšímu využití světelné energie jak z telefonu, tak z okolí. Tato technologie by mohla produkovat až 5 mW, které by udržovali baterii při životě. Pro srovnání, přibližná spotřeba 4,3″ Super AMOLED Plus displeje je 930 mW, takže nabíjení se ještě odkládá.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

anonymousCZ

10. 2. 2012, 8:02

„Tato technologie by mohla produkovat až 5 mW, které by udržovali baterii při životě“

Myslite, ze jsou to „ty miliwatty“ nebo „ti miliwatty“? :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat