HTC Endeavour: čtyřjádrový raketoplán a další novinky pro MWC Aktualizováno

HTC Endeavour: čtyřjádrový raketoplán a další novinky pro MWC [Aktualizováno]
2012-02-12T19:24:16+02:00
• 12. 2. 2012
9

Na letošním MWC se dočkáme mnoha telefonů různých značek, které budou disponovat procesory se čtyřmi výpočetními jádry. Model, který by tuto úlohu měl plnit u HTC jsme již na internetu viděli. Na otázky, jaké bude mít Endeavour parametry a jestli HTC změní dodavatele procesorů, do značné míry odpověděla uniklá ROM na XDA Developers. Díky ní teď máme k dispozici i screenshoty prostředí Sense 4.0.

Původně jsme o tomto telefonu hovořili jako o modelu HTC Edge. Název Endeavour se v tuto chvíli potvrdil právě ve zmíněné ROM. Jak jsem nastínil už v úvodu, podobu „čtyřjádra“ od HTC již známe nějakou dobu. Můžeme očekávat kvalitní zpracování s použitím hliníku. Co však bylo neustále zahaleno jemnou rouškou spekulací, jsou parametry a zvláště pak použitý procesor.

Aktuální informace potvrzují spekulace o tom, že by HTC mohlo pro svoji novou vlajkovou loď použít platformu Tegra 3 od NVidie. Procesor taktovaný na 1,5 GHz by měl zaručovat obrovský výpočetní výkon stejně jako je tomu například u tabletu Asus Transformer Prime, kde se s Tegrou 3 můžeme také setkat.

Poprvé by tak HTC nevsadilo na některý z procesorů společnosti Qualcomm, které společnost využívala do současnosti. Problémem procesorů Qualcomm byl fakt, že v poslední době nedokázaly konkurovat hlavnímu soupeři – platformě Tegra. HTC tak ztrácelo možnost vyrovnat výkon konkurenčních telefonů, zvláště pak od firmy Samsung. Přechod k jinému výrobci procesorů u nejvýkonnějšího modelu je tak nyní celkem pravděpodobný i v souvislosti s tím, že HTC podle slov jeho šéfa čekají změny a přehodnocení aktuální strategie, jako odpověď na rozmach konkurence především v podobě již zmíněné korejské společnosti Samsung.

CEO HTC: Konkurence je silná a útočí “jadernými zbraněmi”

Nesmíme ale zapomenout ani na další parametry tohoto telefonu, které by měli Endeavour pasovat mezi absolutní špičku. Prvním důležitým údajem je velikost a rozlišení displeje. Uhlopříčka se zastaví na velikosti 4,7”, a telefon se tak zařadí mezi další podobné obry jako je Galaxy Nexus (4,65”) nebo stájové kolegy HTC Titan s WP7 a HTC Sensation XL s Androidem (oba 4,7”). Endeavour nabídne rozlišení 720p, které bude určitě telefonu s takovým displejem slušet.

Paměť RAM nabídne kapacitu 1 GB a vnitřní paměť telefonu by podle některých informací mohla atakovat 32 GB hranici.  Přední kamera bude disponovat rozlišením 1,3 MP a zadní fotoaparát 8MP s možností natáčet FullHD video. Samozřejmostí je Wifi, Bluetooth 4.0. a podpora HSPA+. Jestli bude telefon umožnovat i komunikaci skrze LTE zatím není jasné.

Na závěr se ještě zastavíme u softwarové výbavy nové vlajkové lodě. Operačním systémem telefonu bude Android v nejnovější verzi 4.0.3 a HTC nevynechalo ani na svojí nadstavbu HTC Sense ve verzi 4.  Nyní máme díky uniklé ROM k dispozici i screenshoty nového prostředí. Je vidět, že prostředí si zachová podobu zamknuté obrazovky a jsou do ní přidány nové funkce. Samotná hlavní obrazovka je pak upravena po vzoru ICS. Zároveň si můžeme všimnout možnosti používat land-scape režim obrazovky i na hlavní a uzamknuté obrazovce.

Před několika měsíci se objevila informace o spolupráci HTC a služby Dropbox. Touto dohodou uživatelé získají lepší integraci Dropboxu do telefonu a zřejmě i nějaký ten prostor v úložišti navíc. HTC Endeavour by měl být prvním telefonem, kde se této integrace dočkáme.


Co všechno si pro nás HTC chystá?

Konference HTC nás čeká 26. února, těsně před začátkem konference MWC. Kromě nové vlajkové lodě v podobě HTC Endeavour nás zřejmě ještě čeká nástupce telefonu HTC Incredible, o kterém jsme psali v tomto článku před několika dny. Dalším podobným zařízením by měl být HTC Ville. Mohl by disponovat dvou jádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon s taktem 1,5 GHz, displejem s uhlopříčkou 4,3” a rozlišením qHD. Multimediální výbavu zastupuje 8MP fotoaparát a podpora Beats audio. Nesmíme ale zapomínat na to, že přesně před rokem byl na MWC představen i telefon nižší třídy – HTC Wildfire S, který by se tak mohl také dočkat svého nástupce.

Tajemný nástupce HTC Incredible a HTC Ville

Velkou neznámou jsou ale tablety. Zástupce této kategorie u HTC, který se dostal na náš trh, je HTC Flyer. Jediným náznakem novinek v této oblasti jsou spekulace ohledně tabletu Quattro. Ten by měl být vybaven procesorem Tegra 3 (stejně jako HTC Endeavour), jeho uhlopříčka činí 10” a bude disponovat FullHD rozlišením. Přidanou hodnotou by se opět mohla stát podpora Beats audio.

HTC Quattro

U telefonů s operačním systémem Windows Phone zatím také jasno není, ale HTC na ně jistě nezapomene. Už jen kvůli tomu, že se zde objevila velká konkurence v podobě společnosti Nokia a HTC se určitě nebude chtít vzdát pozice jedničky na trhu s WP telefony bez boje. Již představilo dvojici HTC Radar a HTC Titan, který právě testujeme. Zřejmě k nim zanedlouho přibydou i další. V jednom z našich starších článků jsme spekulovali o dvou telefonech, z nichž jeden, by měl disponovat hardwarovou klávesnicí, a stal by se tak nástupcem telefonu HTC 7 Pro. Takové zařízení v současnosti na trhu chybí, a tak by se určitě mohlo setkat s úspěchem.

HTC Ignite a HTC Prime

Zdroje: XDA, gsmarena, phonearena, androidandme, pocketnow

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Hmmm desing mají sice vše na jedn brdo, ale důležitá je u mě kvalita zpracování a ta se může lišit u každého kusu. Perfektně to má řešená momentálně Nokia, samotný desing se mi u HTC sice líbí, ale kokrétně zde to fakt podělali s tou šedivou u foťáku. Uvidím co Samsung G3 a nejspíš u mě vyhraje lepší desing + parametry, pokud nebude nějak výrazně odlišná cena. Jsem zvědavej na tu pálku…

@neilz: Pššt, to nemůžeš tady tak psát. Když jsem pomlouval SAMOLED (kvůli té jeho debilní matici) u jiného článku, tak mě málem upálili.

si delas srandu ne ze touzis po SAMOLEDU :-D musis bejt dobre slepej kdyz se ti ten displey libi nejvic

Designéři HTC maj spřerážený ruce?

Endeavour je nádherný kus skvelej HiEnd techniky.
Ak bude mať SAMOLED, tak je to moja tutovka k mojmu súčasnému HTC DHD. Sense je skvelý a po predchádzajúcich skúsenostiach s Nokiou (všetky HiEndy až po N8) už Nokiu nechcem.
HTC si ma získalo, ak nič neskazí, chcem len HTC Endeavour.

Michal Tomasek

15. 2. 2012, 11:14

no co se týče vzhledu aspoň jedou svoje zrovna tak nokie, žádne okukování atd. což je šlechtí.
Endeavour sice vypadá pěkně, a je to jeden smála co se i líbí ale pro mě bohužel pokud nebude HW klavesnice tak je to nezajímavé.
počkám ještě co bude pro WP7 jestli výjde s klavesnicí. jinak asi zůstanu stále na N900

@whitehand — No, mně se teda líbí víc než permanentní kulatiny od Samsungu, nehledě na to, že použité materiály jsou taky poněkud jinde. Nicméně jak se říká — 100 lidí, 100 chutí.

Opět takřka nezměněný design od dob Desire? Slusel by mozna tak bezdomovci zijicimu v popelnici, plus ta seda tomu zatloukla hrebik do rakve

Když už je Endeavour, bude i Enterprise ? :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat