Google si posvítí na Sense, TouchWiz, Motoblur a další

Google si posvítí na Sense, TouchWiz, Motoblur a další
2012-01-04T07:27:45+02:00
• 4. 1. 2012
10

Doposud, před Androidem ICS 4.0, bylo Googlu celkem jedno, jak výrobci upravovali vzhled Androidu. Výsledkem je několik graficky upravených verzí tohoto systému. Mezi nejznámější patří Sence od HTC, TouchWiz od Samsungu, Motoblur od Motoroly a další. Tato prostředí většinou upravují celkový požitek a přidávají různé funkce. Někdy jdou tak daleko, že prakticky nerozeznáte, jestli se jedná o Android 4.0 nebo 2.x, hlavně při prvním pohledu. Dnešním dnem se vše poněkud mění.

HTCvTouchWiz

Mnohým se tato prostředí od výrobců nelíbí a přecházejí buď na alternativní launchery nebo se vracejí k původnímu vzhledu, třeba k Ice Cream Sandwich. Na androidím vývojářském blogu se objevilo toto nové pravidlo pro OEM:

You must also include the unmodified ICS „Holo“ Theme files.

Jinak řečeno, výrobci si mohou stále dodávat svá upravená prostředí, ale součástí musí být původní vzhled Androida, který byl Googlem pojmenován jako “HOLO theme”. Takže odedneška bude součástí každého syst

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

„Google si muze svitit jak chce, ale dokud bude Android opensource nenadela s tim vubec nic…“

Ale zmuze..Google primo rika – pokud chce výrobce projít certifikačním procesem Googlu a vybavit své zařízení s Androidem 4.0 specifickými systémovými aplikacemi (Gmail, Market, Gtalk, Mapy…), musí být součástí také Holo téma.

SudruhStopa

4. 1. 2012, 21:51

Tento krok robi len jednu vec: dovoluje developerom pouzivat v aplikacii Holo theme. Nic viac, nic menej. Ziadna revolucia sa nekona a s nejakym Sense a Touchwiz to ani len nepohne. Proste okrem Touchwiz/Sense/Motoblur tam bude aj Holo a uzivatel to pociti len ak to vyuziju developeri. A default moznost je pokial viem stale systemova, takze musia vyslovne poziadat o Holo.

Podla mna je to divny krok. Napriklad Sense sa drasticky lisi od ICS, takze ak zacnu developeri pouzivat UI prvky z Holo, tak to bude vyzerat ako Frankenstein. Teraz je to tiez kvalitne mesuge, ale aspon systemove UI prvky su konzistentne.

Keby Google dal celu temu ako povinnu, aby si ju mohol uzivatel zapnut tak nepoviem. Toto je proste slaba utecha.

8: Android nie je tak open ako by si si myslel. Ak chces Google aplikacie (ktore su kriticke hlavne vdaka Marketu) tak musis tancovat ako Google piska, vedel si napriklad, ze Google pozastavil vyrobu Motoroly Droid lebo tam pouzili sluzbu konkurencie? Oni im mozu nariadit prakticky hocico a snad iba Samsung by mohol mat odvahu povedat nie.

Google si muze svitit jak chce, ale dokud bude Android opensource nenadela s tim vubec nic…

Uz bylo nacase,aspon takove nenazrane Sense,to se hodne telefonum ulevi.

aboutall.cz

4. 1. 2012, 14:23

Souhlasím. Jako majitel Galaxy SII s klidem řeknu, že nástavba Samsungu je hnus… díky bohu za Cyanogenmod.

Peťa Shvecik

4. 1. 2012, 11:26

Konecne rozumny krok, proste cisty android, kdo chce at si co chce doinstaluje… touchwizz sem snad ani nikdy nepouzival, jedu furt na go luncher a nemoznost odinstalace je celkem nanic, jen to zere zbytecne pamet, jeste bych si posvitil na ty jejich aktualizace, o lg neni treba asi moc diskutovat ikdyz u LG oo to docela slo, ale aby vlajkova lod cekala trictvrte roku na aktualizaci, to je tragedie, a samsung ten je vtomto specialista nejvetsi… v UK vyda aktualizaci, ktera v temer te same podobe vyjde bez problemu na jinem trhu s pulrocnim spozdenim a ktomu jeste ani v posledni verzi kterou vydal jinde, takze v cr misto odladene 2.2.1 jsme dostali jen prisernou 2.2 ktera na trhu v uk nebyla ani mesic jak byla strasna a to same je s 2.3.3 ktera ma problem s obcasnym vybitim baterky, ikdyz vysla odladena 2.3.4

Marekpridal

4. 1. 2012, 9:16

Navrhuji, aby se do ICS už vůbec necpaly žádné nadstavby. Android 4.0 je dle mého názoru již plně použitelný systém i bez nějakých dalších nadstaveb. Také by měli být mnohem dříve k dispozici aktualizace. Určitě souhlasím s tímto krokem Googlu, ostatně si každý může skrze Market svůj launcher, který vám vyhovuje, libovolně dohrát. Nejlepší by bylo, kdyby se do mobilů už vůbec neinstalovali nějaké dodatečné nadstavby a byly dostupné k dodatečnému stažení, třeba skrze Samsung Apps nebo Android Market a byla následná odinstalace naprosto jednoduchá a nehrozila ztráta záruky.

anywherehome

4. 1. 2012, 8:49

+1

Jan Polášek

4. 1. 2012, 8:10

Výborná zpráva pro uživatele Androidů, kteří jsou nespokojení s nadstavbou, ale zase budou mít všichni trochu méně paměti

Dobre rano vsem,

konecne VYBORNA zprava!!!

Prave jsem psal dlouhy e-mail na tema SGS II a ofic.ROM s ICS,jak to TW 4 zazdi hezci vzhled ICS.

Take jsem prvne uvazoval o alternat.ROMkach,ktere maji mirnou nadstavbu.Neumim to nijak s programovanim a nemam poneti,ktera ROMka 4.0.x je treba v tuto chvili nejkvalitnejsi.
Musel bych to nekomu dat,aby mi to rootnul,sam na to nemam.

Pak se dozvim tuto zpravu od Google.

Jen doufam,ze vyrobci toto narizeni skutecne dodrzi uz pri aktualizacich stavajicich zarizeni a ze s tim „nepockaji“ az na nove smartfony.
Na 2.3.x mi TW 4 maxim.vyhovuje,ale proti 4.0.x je TW 4 tragedii.

Comments are closed.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat