Zeptali jsme se České televize: kdy přijde aplikace pro Android

Zeptali jsme se České televize: kdy přijde aplikace pro Android
2012-09-30T14:23:47+02:00
• 10. 2. 2011
11

Do nedávna byla možnost sledování televize na mobilním telefonu značně omezená, ale situace se zlepšuje. Naposledy dokázala televizní stanice Z1, že se to dá vyřešit i třeba aplikací pro smartphony, kde obraz přichází po internetu. Bohužel, Z1 je zatím jedinou českou stanicí, která myslí na mobilní telefony (a bohužel, Z1 už nefunguje).

ct

Česká televize již nyní nabízí podobnou možnost, ale pouze pro operační systém iOS. Nedalo nám to, a položili jsme tři jednoduché otázky na téma aplikace pro Android. Odpovídal Štěpán Janda, z tiskového oddělení.

1) Dočkají se majitelé mobilních telefonů s operačním systémem Android aplikace pro sledování živého zpravodajství ještě tento rok? Případně nějaké bližší datum uvolnění nové aplikace?

ČT Nová média chce ještě letos pokrýt aplikacemi všechny nejrozšířenější mobilní platformy. Vedle iOS pro iPhone i iPad se zaměřuje také na Android a Symbian^3. U každého systému preferujeme primárně aplikaci pro ČT24, poté ČT4 a dále iVysílání. Nutno však podotknout, že rychlost vývoje jednotlivých aplikací je v současnosti značné limitována pružností dodavatelů.

Dostupná už je aplikace ČT24 pro iPhone, a to od února 2010. Ještě během letošního února by měla následovat aplikace ČT4 pro iPhone. Ve vývoji je také iVysílání pro iPhone a iPad.

2) V jakém stavu se momentálně nachází vývoj aplikace pro mobilní telefony s operačním systémem Android?

Co se Androidu týká, jako první přijde aplikace ČT24. Snažíme se o vydání na přelomu února a března. Dále se pracuje na aplikaci pro ČT4. Konkrétní závazné termíny ale ještě stanovené nejsou. Jak už bylo zmíněno, bude záležet na flexibilitě dodavatelů. Tým Milana Fridricha vyvíjí značné úsilí, aby uživatelé telefonů a dalších mobilních zařízení na všech hlavních platformách měli zmíněné aplikace k dispozici co možná nejdříve.

3) Umožní tato aplikace i přístup do archívu nebo pouze živé vysílání?

Cílem České televize je obojí, archiv i živé vysílání. Ovšem konkrétně u iVysílání je aplikace pro Android otázkou o něco delšího časového horizontu. Zatím její vývoj není zcela aktuální. Příslušní dodavatelé totiž nedisponují dostatečnou serverovou kapacitou. Vývojáři navíc předem upozorňují, že androidové lowendy, kterých přibývá, nemusí na přehrávání stačit.

Takže by se dalo říct i to, že ještě před začátkem léta by jsme se mohli dočkat prvních aplikací pro mobilní telefony se systémem Android. Vše zajisté záleží na programátorech, ale konkurenční stanice Z1 již dokázala, že se takovýto projekt dá realizovat. Bohužel Česká televize je daleko větší stanicí s několika kanály, a tak mohou být i autorská práva a licence větší překážkou. Další překážkou je i technické zázemí, které musí být podstatně rozšířené o další možnosti streamování pro mobilní telefony. Na druhou stranu by získali další publikum a v budoucnu by jsme mohli sledovat pořady i zpravodajství třeba ve vlaku nebo při čekání ve frontě. Blog Dotekománie bude držet palce při vývoji a těšíme se na první verze.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Otazka sice zni: kdy přijde aplikace pro Android. Ale na trhu neni pouze android. Co majitele Windows mobile 6.x Ti maj holt smulu. A nebo budou odkazani na strucnou informaci, neco o podilu os na trhu. Takze hodit do kose a jit koupit jablko nebo android. Nic takoveho neudelam, to mi za ivysilani nestoji. Ach jo, to jme to dopracovali.

kolik.kulda

11. 2. 2011, 13:45

9.
Mě je jasné, jak to myslíš. Ale jak sem dával příklad satelit, tak když si vezmu kartu do Německa, tak mi půjdou taky ty programy atd. Kdo chce, tak si to dokáže zařídit. Jiné ne-česky mluvící národy se na to asi dívat nebudou, nebo aspoň minimálně. Vidím spíš problém s tím jak se řeší nějaké licence, jsme v EU a už se přemýšlí i na tom volání v EU za stejný peníz, proč by to nešlo u TV. Ale to je všude, filmy, hudba a všechno se pirátí, protože je to jednodušší a o to jde, jednoduše dostat obsah k zákazníkovi, divákovi, který si vybere co mu vyhovuje a tím pádem si za to i připlatí… Už i Goťák bude na netu k poslechu zadarmo…

8.
To jo, pres IP toho overis… Kdyz jsem v praci, jsem v GB, u dvou klientu jsem v Nemecku…a kdyz jsem v zahranici na dovolene, tak muzu byt stale doma v CR…

kolik.kulda

11. 2. 2011, 12:03

Taky nechápu proč se patlají s licencema. Vím,že mají omezení přímo na internet,ale tak ať s tím něco udělá rada pro vysílání, nebo ať nakoupí multilicence, přeci jde omezit vysílání na území ČR pomocí IP a je vyřešeno, když se kouknem na satelit(Skylink a Cslink) tak přeci má člověk kartu a jede to „jen“ v ČR. Jako by internet nebyl použitelný na vysílání TV. Hlavně když si člověk může vybrat kvalitu atd. Fakt že vše omezují licence, ubližuje samotným TV. Já už neměl zaplou TV hodně dlouho a když se chci kouknout na film a seriál, mám internet, kdybych mohl koukat na notebooku na TV, tak bych i něco co naše TV vysílají zkoukl…

6: Protože by to bylo moc jednoduché a musí se přeci využít potenciál „chytrosti“ chytrých telefonů ;-) Za tento cool trend poděkujme ukousnutému jablku.

Opet se mi vnucuje otazka, na kterou mi nikdo nedal odpoved. Proc zase aplikace jen pro nejake konkretni telefony. Proc proste neni stream ve 3GP (MP4), ktery je pouzitelny na vsech telefonech. Tedy i na hloupych, nezavisle na znacce a typu. Slovaci to tak maji uz nekolik let. 3 adresy streamu podle kvality spojeni pro kazdou tv stanici. Staci pridat do zalozek a prehravani se spusti jednim kliknutim. A funguje to.

tak mně na mém Androidu jede archív i ivysílání díky integrovanému Flash playeru už teď, jen se k němu musím proklíkat přes web. Vlastně by mně stačila upravená úvodní stránka v rozlišení 800×480 kde by byly ty 4 náhledové okénka a pod každým popis pořadů na 3-4 hodiny dopředu plus link na (taky trochu upravený) archív.
Pro nějakého webaře práce „na odpoledne“ :-) Navíc výkon i vybavení telefonů půjde stále nahoru, tak proč si to komplikovat.

IMHO licence problem nebude. Uz takhle neni v live vysilani a iVysilani nic, co by nejak kolidovalo s licencnima smlouvama ( klasicky nektery sportovni prenosy, filmy nevyrobene CT atd ).
Pro mobilni telefony se bude jednat o stejna omezeni jako pro PC – u obojiho jde o vysilani pres internet, lisi se pouze koncove zarizeni.

Mňo, bude to tak 8 let, co jsem koukal na 7650 na ČT1…

ČT4 pro iOS už byla odeslána Applu a čeká se na schválení ;)

Z1 jsem měl na prvním Androidu tj. G1 a jela vpoho i na EDGE (3 stupně kvality, podle rychlosti připojení do netu), nejnižší kvalita nebyl c moc, titulky a zprávy z burzy byly nečitelné, ale jinak OK.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat