Honor 7 vs. Huawei G8 aneb jak velký je rozdíl 7 MPx? fototest

Honor 7 vs. Huawei G8 aneb jak velký je rozdíl 7 MPx? [fototest]
2015-12-11T11:00:27+02:00
• 11. 12. 2015
1

Na testování se nám v jednu dobu sešly dva celkem zajímavé telefony, Honor 7 a Huawei G8, přičemž oba svou cenou i výbavou spadají do stejné kategorie. Během testování jsem si s telefony všelijak pohrával a došlo samozřejmě i na srovnání fotoaparátů obou telefonů. Fotoaparát u Honoru 7 disponuje rozlišením 20 MPx, Huawei G8 pak dostal snímač s rozlišením 13 MPx. Rozdíl je tedy 7 MPx a automaticky by si každý myslel, že na tom Honor bude znatelně lépe.

Vlevo Honor 7 s 20MPx fotoaparátem, vpravo Huawei G8 s 13MPx snímačem

S oběma telefony jsem tedy začal pořizovat totožné fotografie, vždy na automatické nastavení a rozdíl v kvalitě mě opravdu překvapil. Ovšem ne takovým způsobem, jak by každý očekával. K mému překvapení jsem u mnoha fotografií dosáhl daleko lepších výsledků s modelem G8 než v tomto ohledu s lépe vybaveným Honorem.

Nejprve jsem zkoušel s oběma telefony fotit ve formátu 16:9 s rozlišením 10 MPx. Na ukázkových snímcích bude pokaždé na levé straně fotografie z Honoru 7 a na té pravé z Huawei G8.

 ‘

Hned z prvního příkladu jsou znatelné výrazné rozdíly, především v barevném podání, kde Honor znatelně zaostává, barvy nejsou příliš reálné a celkově ne moc výrazné. Zároveň musím Honoru vytknout nepatrně horší zaostření na stromy po stranách snímku, zatímco Huawei zvládl zaostřit na jedničku.

Ještě jeden podobný typ fotografie přikládám výše, zde je vyfocena stejná krajina, jen o několik desítek metrů dál. I tady bych rád zdůraznil barevný rozdíl a ostření, znatelné především v levé části fotografie.

Kromě horšího podání barev je u Honoru znatelná i mírná podexpozice, což dokazuje i pár fotografií výše. Nejvíce patrné je to u spodní dvojice, kde lze s jistotou říci, že se Huawei G8 fotografie povedla mnohem více, a to jak barvami, tak i ostřením. Zároveň obsahuje méně šumu, přičemž u spodní fotografie z Honoru je šum znatelný, a to byl snímek pořízen za bílého dne.

Po chvíli jsem se konečně zaradoval, že se Honoru povedlo trefit správné barvy, které víceméně odpovídají realitě. Co je však platné, že se Honor naučil barvy, když současně zapomněl ostřit. V tomto případě se ani Huawei G8 s ostřením moc nepředvedl, každopádně výsledek je v tomto ohledu lepší než u Honoru. Barvy u tohoto příkladu Huawei netrefil zcela korektně, jsou světlejší než v realitě.

Při horším osvětlení už se na špatné kvalitě fotografií podílí také šum, který můžeme ve značné míře nalézt především u fotografií z Honoru. Ten je na tom hlavně na první fotografii poměrně špatně, oproti tomu Huawei G8 předvádí skvělé výsledky.

Dosud jsem se zabýval srovnáním fotografií ve stejném rozlišení, které činilo 10 MPx u obou telefonů. Abych však dodržel to, co jsem v nadpisu slíbil, vrhneme se nyní na srovnání fotografií s rozlišením rozdílným, přičemž rozdíl je celých 7 MPx a fotit se již muselo s poměrem stran 4:3, kdy je možné dosáhnout nejlepších výsledků.

Zde je již porovnávání horší a rozdíly v kvalitě jsou méně nápadné. Stále je na první pohled patrný barevný posun, Honor má barvy o něco světlejší než Huawei, což už ale v tomto případě příliš nevadí a je spíš otázkou vkusu, co se komu líbí víc. Konkrétně u tohoto případu má věrnější barvy snímek z Honoru.

Na druhé ukázce je ovšem opět velmi výrazný rozdíl ve prospěch Huawei G8, který má barevné podání zkrátka o mnoho lepší a celkově jsou jeho snímky více živé. Snímky byly pořizovány v dobu, kdy na místo focení zářilo přímé slunce, což u fotografie z Honoru vůbec nejde poznat, zatímco u té druhé by to již poznat šlo.

Ani po setmění nedává Honor nijak výrazně najevo výhodu svého 20MPx fotoaparátu a s kvalitou vítězí opět Huawei. Pro ukázku přikládám dvojici fotografií, kde je v pozadí panelák a hlavním předmětem záběru je pouliční lampa se stromem.

Níže přikládám ještě několik dalších fotografií pro srovnání, tentokrát již bez komentáře, jelikož bych se již opakoval, což nechci.

Sami si udělejte obrázek o tom, zda stojí za to investovat kvůli fotografiím do dražšího telefonu. V tomto srovnání byly sice použity modely za téměř shodnou cenu, nicméně mnoho výrobců láká na drahé telefony, které údajně fotí nejlépe na trhu a přitom je velmi pravděpodobné, že totožných, nebo dokonce lepších výsledků dosáhnete i s o mnoho levnějším telefonem.

Tím samozřejmě nechci naznačit, že všechny telefony s 20MPx či kvalitnějším fotoaparátem mají adekvátní náhradu v nižší cenové kategorii, rozhodně však stojí za to zjistit si předem, jak telefon fotí, případně srovnat kvalitu fotografií se snímky z jiných telefonů. Je totiž velice pravděpodobné, že budete rozdílem stejně tak překvapeni, jako já při fotografování se zde porovnanými telefony.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Celkově jde o pěkné srovnání a fotky z G8 semi líbí. Pokud jde o podání fotek, pak fotky z Huawei působí o něco jasněji – získají více „světla“ a lépe vykreslí záběr, takže je možné, že rozdíl je i v tom, jaký objektiv je v kterém přístroji. Pokud jde o barevné podání, Honor je možná přirozenější až mírně studený. G8 má naopak o něco teplejší podání barev s mírným sklonem k „magentě“. Díky za recenzi.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat