Google Nearby – nová geolokační služba? spekulace

Google Nearby – nová geolokační služba? [spekulace]
2014-06-07T10:19:21+02:00
• 7. 6. 2014

Již na konci června se dočkáme dalšího ročníku vývojářské konference Google I/O 2014, případně se můžete zúčastnit u nás akcí v rámci Google I/O Extended 2014. Zajisté si na nás Google přichystal významné novinky, bohužel spekulace v této oblasti jsou stále slabé. Nyní se však objevuje zmínka o službě Google Nearby. Zatím nevíme, jestli dojde k uvedení na konferenci, ale možná je zde vazba s načasováním „úniku“.

nexusae0_nearby_thumb2_thumb_thumb

Základní informace o nové službě získal v tuto chvíli jen jediný portál – AndroidPolice. Ten uvádí, že popis novinky má od důvěryhodného zdroje z Googlu, o kterém nemusí pochybovat. Dokonce měli k dispozici k nahlédnutí aplikaci nebo snímky obrazovek. Kvůli možnosti identifikování zdroje je ale nezveřejnili a raději si vytvořili vlastní – svým vzhledem se blíží k originálu.

A co bude umět Google Nearby? AndroidPolice se podařilo získat popis služby, který se bude zobrazovat při aktivování na vašem smartphonu či tabletu. Přikládáme originální znění ze zdroje a následně i náš překlad.

Nearby lets you connect, share, and do more with people, places, and things near you.

When Nearby is turned on for your account, Google can periodically turn on the mic, Wi-Fi, Bluetooth, and similar features on all your current and future devices. Google+ and other Google services need this access to help you connect, share, and more.

When you turn on Nearby, you’re also turning on Location History for your account and Location Reporting for this device. Google needs these services to periodically store your location data for use by Nearby, other Google services, and more.

Překlad:

Nearby vám dovoluje spojit se, sdílet a dělat více s lidmi, místy a věcmi kolem vás.

Jakmile je Nearby pro váš účet aktivní, Google může na vašich aktuálních a budoucích zařízeních průběžně aktivovat mikrofon, Wi-Fi, BT a podobné funkce. Google+ a další služby Google potřebují tento přístup, aby vám pomohli spojit se, sdílet a mnohem víc.

Když zapnete Nearby, zároveň pro svůj účet také na svém zařízení aktivujete Historii polohy a Hlášení polohy. Google potřebuje tyto služby, aby mohl průběžně ukládat informace o vaší poloze pro využití službou Nearby a dalšími službami Google.

Z tohoto jednoduchého popisu můžeme určit, že novinka bude spjata s informacemi o naší pozici, i o nás samotných. Z textu tak trochu vyplývá, že ji Google vytvořil, aby posunul možnosti reklamy. Hlavním cílem tedy bude možnost interakce s místy, obchody a nabídkami.

Pokud budeme mít Nearby zapnuté na zařízení, tak například získáme nejrůznější kupóny blízkých obchodů přímo do smartphonu. Takto by nás mohli lákat k nákupu i přes to, pokud bychom si daného místa nevšimli běžným způsobem. Tudíž možnost monetizace je zde zřejmá.

nexusae0_wm_Screenshot_2014-06-03-20-08-43_thumb1 nexusae0_wm_Screenshot_2014-06-03-20-09-16_thumb1

Pokud by vše Google založil jen na dalším prostředku uplatnění reklamy, mnoho uživatelů by ji nechalo vypnutou již jen z principu. Naštěstí se dá vypozorovat i návaznost na běžné dění nebo používání služeb. Možný nástin využití můžeme pravděpodobně najít v posledním videu o Androidu Wear, jak uvádí AndroidPolice – všimněte si situace v čase 1 minuta a 16 sekund.

Pokud budeme moci takto jednoduše otevírat garáž, tak zajisté nebudete chtít, aby se tak stalo v případě, že jste od svého domu příliš vzdáleni. Zde by mohla Služba Google Nearby fungovat jako bezpečnostní prvek zjišťující, jestli jste v blízkosti domu, což by vedlo k potvrzení příkazu na otevření garáže.

Další možnost může být spojena s vaším přihlášením ke Google účtu. S případným dodatečným ověřením na smartphonu by nebylo zapotřebí psát heslo do počítače.

Klidně bychom mohli vytvořit podobných scénářů několik desítek nebo stovek, ale bude lepší si počkat na oficiální uvedení. V tuto chvíli neznáme přibližné datum spuštění Google Nearby.

Ačkoliv web AndroidPolice uvádí, že jejich zdroj je důvěryhodný, tak stále vše musíme považovat za spekulaci. V její prospěch hrají nedávné nákupy společností samotným Googlem. Za zmínku stojí služba Bump, díky které jste mohli přenášet soubory na jiná zařízení (i k jiným uživatelům) pouhým ťuknutím mezi sebou. Zde samozřejmě hrála roli i lokace.

Další společnost, která by se zde dala uplatnit, je SlickLogin. Její fungování bylo ukončeno a dle oficiálních zpráv celý vývojářský tým pracuje na nové funkci v rámci Androidu.

Google Nearby nebude k dispozici jako samostatná aplikace, do našich zařízení se údajně dostane skrze aktualizaci Google Play Services. Následně bude záležet jen na nás, jestli ji aktivujeme nebo ne. Prozatím mohu konstatovat, že se jedná o celkem zajímavou novinku, která by mohla otevřít nové možnosti. Už jen představa aplikací, které by mohly pracovat s API Google Nearby (pokud bude) je poměrně zajímavá. Třeba začlenění do hry Ingress by mohlo přinést nové módy.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat