Emulace platebních karet v Androidu – první bude Mastercard aktualizováno

Emulace platebních karet v Androidu – první bude Mastercard [aktualizováno]
2014-02-20T18:00:56+02:00
• 20. 2. 2014

Poslední den v říjnu minulého roku přinesl překvapení v podobě nové verze systému Android nesoucí číslo 4.4 a označení KitKat. Kromě snížení nároků na paměť RAM jsme se dočkali několika novinek, přičemž jedna z nejvýznamnějších nám byla doposud odepřena.

9d1709cf-75c6-441b-a7c9-7636ca20e369 30c8a6ed-d810-4674-8dd5-a4fd24845380

Jedná se konkrétně o HCE – Host Card Emulation. Díky této technologii budeme schopni jednodušeji platit mobilním telefonem v obchodech bez využití dalšího zabezpečovacího prvku. Právě bezkontaktní platby se pomalinku šíří i v České republice. Bohužel je vše závislé na tom, jak se domluví banka a mobilní operátor. V případě Mastercard se vše zjednoduší a nebude záležet na operátorovi.

„Spotřebitelé nyní nakupují a platí způsobem, který nejlépe odpovídá jejich potřebám a životnímu stylu – a používají k tomu různé prostředky. Abychom vyšli vstříc jejich požadavkům na komfortnost, musíme urychlit dostupnost služeb na trhu. Využití technologie HCE představuje velmi atraktivní možnost pro zvýšení počtu nabídek využívajících NFC,“ uvedl vedoucí skupiny nových platebních metod společnosti MasterCard James Anderson. „Chceme být neustále vzorem a přinášet našim partnerům a zákazníkům řešení, která zjednodušují a zpříjemňují bezpečné digitální placení.“

Společnost Mastercard včera  oznámila, že v rámci veletrhu MWC v Barceloně představuje novou specifikaci, která využívá emulaci platebních karet v Androidu 4.4 KitKat – takzvané HCE. V tomto případě musí být váš smartphone navíc vybaven i technologií NFC – Near Field Communication.

Mastercard hodlá zveřejnit svou specifikaci v první polovině tohoto roku. Umožní využívání HCE v Androidu s kartami Mastercard.

„MasterCard podporuje řadu alternativních možností placení. Zjednodušujeme infrastrukturu a díky tomu jsou NFC platby pro banky i operátory dostupnější. Banky si poté mohou samy zvolit, zda budou preferovat výhody spolupráce s telekomunikačními operátory, jako je tomu u nás v České republice, nebo zda zvolí vlastní řešení jako Banco Sabadell a Capital One,“ dodává Richard Walitza, ředitel pro rozvoj mobilních plateb a inovací MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Zřejmě díky této implementaci možností a navázání na HCE budete moci platit skrze aplikaci od Mastercard, v které musíte mít nahrané vaše platební karty. Asi můžeme očekávat aktualizaci aplikace MasterCard Mobile, která následně umožní placení se smartphonem.

logo-app MasterCard Mobile Wincor Nixdorf s.r.o. Zdarma ANDROID

Již dnes nabízí placení, ale prozatím jsme omezeni na QR kódy. V tuto chvíli zjišťujeme, kdy se tato novinka objeví v plném nasazení.

Další možnosti se budou skýtat u jednotlivých bank, které budou moci implementovat do svých aplikací tuto možnost placení. Snad již brzy budeme moci mávat mobilním telefonem u pokladen v obchodech.

03cf9d87-5835-4259-a06c-3e69ff3d571c

Aktualizováno

Rozeslali jsme několik dotazů na české banky ohledně podpory tohoto typu placení. Nedostali jsme zatím ani jednu odpověď, která by přímo slibovala implementaci. Stále čekáme na zbylé odpovědi.

Samotná společnost Mastercard se nám svěřila, že současná aplikace MasterCard Mobile se přemění na  MasterPass. Neztratíme tak možnost placení pomocí QR kódů, ale navíc bychom se měli dočkat možnosti zjednodušeného placení v internetových obchodech. Samozřejmostí bude možnost placení s NFC.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat