Dokumenty Google mají nový postranní panel na Android tabletech

Dokumenty Google mají nový postranní panel na Android tabletech
2024-02-23T19:15:07+02:00
• 24. 2. 2024

Zdroj: 9to5google

Google aplikace Dokumenty (Docs), Tabulky (Sheets) a Prezentace (Slides) nyní namísto obvyklé nástrojové lišty nabízejí postranní panel s různými možnostmi formátování dokumentů. Tato funkcionalita je nově k dispozici pouze na tabletech se systémem Android.

Rozšíření obvyklé nástrojové lišty

Donedávna jste formátovací nástroje u těchto aplikací od Google nalezli na nástrojové liště v horní části obrazovky. Nyní se na konci této lišty nachází nové tlačítko, které vám umožní přepnout na panel s názvem „Formát“, který se zobrazí napravo od dokumentu. Tlačítka „Vrátit zpět“ a „Opakovat“ zůstávají na nástrojové liště, stejně jako přepínač „Úpravy / Návrhy / Zobrazení“.

Dokumenty Google

Zdroj: 9to5google

Nový postranní panel umožňuje mnohem přehlednější rozvržení nástrojů, a zůstává viditelný i při zadávání textu. Naleznete na něm rychlý a snadný přístup k řádkování, sloupcům a dalším formátovacím možnostem.

Samotný Google uvádí, že používání tohoto postranního panelu „snižuje počet kliknutí potřebných k výběru možností formátování, což vám umožňuje snáze uspořádat text, tabulky, obrázky a podobné“.

Dokumenty Google

Zdroj: 9to5google

Tento nový postranní panel se již postupně představuje na tabletech běžících na Androidu, během nejbližších týdnů bude k dispozici postupně na další a další zařízení s tímto systémem. Součástí aktuálně implementovaných ergonomických změn je to, že tyto aplikace vypadají na Androidu velmi podobně, jako webová verze na „velkých“ PC.

Snadná změna pozadí prezentace

V této souvislosti ještě připomeňme, že aplikace Google Prezentace (Google Slides) ve webovém prostředí umožňuje nahradit pozadí dokumentu prostřednictvím přetažení obrázku: najedete ukazatelem myši na okraj prázdné stránky prezentace, a obrázek poté „upustíte“ – tím se tento obrázek automaticky nastaví jako pozadí dokumentu.

Dokumenty Google

Zdroj: 9to5google

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat