Chytré brýle „Frame“ představeny, slibují mnohé a stojí 350 dolarů

Chytré brýle „Frame“ představeny, slibují mnohé a stojí 350 dolarů
2024-02-09T11:40:04+02:00
• 9. 2. 2024

Zdroj: Brilliant Labs

Apple se pochlubil svou verzí virtuálních brýlí, byť toto označení přímo nepoužívá. Jejich cena (3500 dolarů) a dostupnost odradí nejednoho zájemce, ale jedná se o první verzi, která je určena spíše vývojářům a velkým nadšencům. Už nyní se ale spekuluje o další generaci, která bude levnější a dostupnější. Mezitím se asi dočkáme mnoha konkurenčních projektů. Jedním z nich je i Frame od Brilliant Labs. V tomto případě se společnost vydává jinou cestou.

Dostupné chytré brýle?

Samotné brýle se jmenují Frame a spadají do kategorie rozšířená realita. Zde se ale nebavíme o konkurenci pro Apple Vision Pro. Spíše nám produkt připadá jako ukázka toho, jak mohly vypadat brýle Google Glass, kdyby se pokračovalo ve vývoji. Než se dostaneme k nějakým detailům, podívejte se na propagační video.

Video ukazuje přímo nádhernou ukázku možností a také jednoznačně referuje, že brýle jsou určeny hlavně pro využívání umělé inteligence, částečně ChatGPT. K jejich používání je potřeba mobilního telefonu s aplikací Noa. Cena je stanovena na 350 dolarů, což je lákavé, a dokonce se nabízí open source, takže se mohou vývojáři pustit i do vlastních projektů bez větších komplikací.

Screenshot 2024 02 09T063834912 1161x718x

Zdroj: Brilliant Labs

Bohužel chybí nějaké podrobnosti o samotné hardwarové výbavě. Co se týče samotné výdrže na jedno nabití, tak s využitím příslušenství se dá dosáhnout na celý den. Samotný projektor je umístěn v horním rámu na pravé straně a směřuje obraz do geometrického hranolu ve skle. Takže všechny informace jsou k dispozici jen na pravém oku, přičemž samotné zorné pole má jen 20°. Video je tedy zavádějící, jelikož se informace nebudou zobrazovat přímo takto v brýlích, jak je ukázáno. Obraz bude trochu dál (není uvedena relativní vzdálenost) a nebude přes většinu zorného pole.

Co se týče samotného softwaru, tak brýle mají nabídnout AI možnosti. Díky zabudované kameře můžete zjistit podrobnosti o objektech, ale nabízí se i vyhledávání, překlad a dokonce generování obrázků. Nikde jsme ale neviděli jakoukoliv zmínku i možnosti zobrazování informací ze smartphonu. Vzhledem k tomu, že je k dispozici open source, asi vzniknou patřičné softwarové doplňky.

Společnost také uvádí, že bude omezený počet dotazů za den, ale následně bude k dispozici i předplatné. Zatím není uvedena cena. Teoreticky by měl tento typ produktu šanci na úspěch, pakliže by se vyvinula technologie a případně design. Asi ne každý chce brýle s tímto designem.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat