iOS 17.4 beta naznačuje příchod nového iPadu s Face ID kamerou na šířku

iOS 17.4 beta naznačuje příchod nového iPadu s Face ID kamerou na šířku
2024-01-27T23:28:18+02:00
• 28. 1. 2024

Zdroj: 9to5mac

Společnost Apple vydala tento čtvrtek beta verzi systému iOS 17.4. Od této verze všichni očekávají významné změny v architektuře systému, které jsou víceméně vynuceny antimonopolní legislativou Evropské unie. Nejvíce se mluví o tzv. „sideloadingu“, neboli možnosti instalace aplikací mimo oficiální App Store. Portál 9to5Mac ovšem kromě toho v právě uvolněné betě nalezl odkazy na dosud neexistující model iPadu, který ve vybaven Face ID kamerou na šířku.

TrueDepth kamera jinde, než je obvyklé

Analyzované části zdrojového kódu iOS 17.4 naznačují, že Apple pracuje na novém modelu iPadu, který se od dosud představených modelů liší tím, že má TrueDepth kameru umístěnou v podélné části rámečku, a tedy nahoře v režimu, kdy máte iPad orientovaný na šířku. Tato TrueDepth kamera je přitom používána právě pro Face ID.

iPad10 6 6000x3368x

iPad 10. generace; zdroj: Dotekománie

Všechny dosavadní modely iPadů s Face ID přitom mají tuto kameru umístěnou v kratší části rámečku. To znamená, že kamera vás zabírá správně v situaci, kdy máte iPad orientovaný na výšku. Ovšem v situaci, kdy iPad používáte v režimu na šířku (například máte připojenu klávesnici Magic Keyboard), tak při videokonferenci vás kamera zabírá ze strany, a tedy z poněkud nezvyklého úhlu.

Nový setup systému

Pro toto nové situování TrueDepth kamery byl dokonce přepracován počáteční proces nastavení systému iOS, respektive iPadOS. Ve zdrojovém textu se mimo jiné nachází i řetězec s tímto textem: „Během nastavování Face ID musí být iPad na šířku s fotoaparátem v horní části obrazovky. Po dokončení nastavení funguje Face ID na výšku i na šířku. A další řetězec obsahuje zase text „Face ID musí být na v režimu na šířku, aby se naučilo, jak vás rozpoznat.“

Jediným dosavadním modelem, který má přední kameru na šířku, je iPad 10. generace; ten ovšem nemá implementován Face ID, ale pouze Touch ID. Nyní tedy máme signály naznačující, že do rodiny „na šířku“ přibydou další členové, pravděpodobně také nový iPad Pro.

Zvěsti o nové generaci iPadu Pro

Podle Marka Gurmana z agentury Bloomberg, který je znám pro celou řadu velmi přesných předpovědí z „Apple univerza“, pracuje společnost z Cupertina na přepracovaném příslušenství pro příští generaci iPadu Pro. Z toho by tedy pravděpodobně vyplýval, že i design iPadu Pro samotného bude přepracován. Některé informace mluví například o tom, že do nového iPadu Pro Apple implementuje technologii MagSafe. Další pak předpovídají zcela novy OLED displej, a také více variant kapacity interního úložiště.

Gurman již dříve uvedl, že představení nových iPadů očekává v březnu tohoto roku. To je mimo jiné také období, kdy bude uvolněna oficiální verze iOS 17.4 a iPadOS 17.4 pro veřejnost.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat