Google v rámci přijetí DMA v EU zavádí několik změn v Chrome, ve vyhledávání a v systému Android

Google v rámci přijetí DMA v EU zavádí několik změn v Chrome, ve vyhledávání a v systému Android
2024-01-18T16:35:55+02:00
• 18. 1. 2024

Zdroj: MSPowerUser

Google reaguje na nový zákon o Digitálních trzích EU (DMA) několika změnami v operačním systému Android, prohlížeči Chrome a vyhledávači. V případě Androidu bude Google během počátečního nastavování zařízení zobrazovat novou obrazovku pro výběr prohlížeče. Tato funkce se přidává k již existujícímu výběru  pro defaultní vyhledávač, který Google představil v roce 2019.

Nové změny v produktech Google související se zákonem DMA

DMA ukládá povinnost nabídnout  výběr volby pro vyhledávání pro Google Chrome i na platformách mimo Android, tedy pro iOS a také stolní počítače a notebooky. Zajímavou změnou ve vyhledávači Google bude odstranění karty Google Flights a dalších podobných funkcí, aby bylo možné poskytnout prostor konkurenčním nabídkám.

Google Android Chrome DMA 1500x750x

Zdroj: 9to5google

  • Spadají sem specializované panely, které obsahují skupinu odkazů na srovnávací weby z celého webu, a zkratky dotazů v horní části vyhledávací stránky, které pomáhají lidem zpřesnit vyhledávání, včetně zaměření výsledků pouze na srovnávací weby.
  • V kategoriích, jako jsou hotely, Google začne také testovat vyhrazený prostor pro srovnávače a přímé dodavatele, kde se budou zobrazovat podrobnější individuální výsledky včetně obrázků, hvězdičkového hodnocení a dalších údajů.

Mezitím budou mít evropští uživatelé možnost nepropojit/sdílet svá data napříč produkty Google, patří sem Google hledání, YouTube, Ad services, Play Store, Chrome, Nákupy a Mapy. Google toto popojení používá k personalizaci obsahu a reklam. Společnost se skrze různé bannery v následujících týdnech bude lidi ptát, zda některé služby může i nadále vzájemně propojovat za účelem sběru dat a cílení personalizované reklamy.

Tyto změny jsou aktuálně ve fázi testování a/nebo se postupně zavádějí s plnou dostupností do letošního března, aby byl dodržen požadovaný termín ze strany EU.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat