Avast: Děti si k Vánocům přály nejčastěji chytré telefony a hodinky

Avast: Děti si k Vánocům přály nejčastěji chytré telefony a hodinky
2024-01-13T13:35:41+02:00
• 13. 1. 2024

Zdroj: Avast

České děti si z technologických zařízení v loňském roce nejvíce přály chytré telefony (27 %), chytré hodinky (14 %) a počítače a herní konzole (12 %). Vyplývá to z průzkumu Avastu, přední značky v oblasti digitální bezpečnosti a ochrany soukromí společnosti Gen. U každého nového zařízení je však potřeba myslet i na jeho zabezpečení, aby se děti vyhnuly případným hrozbám.

Avast radí, jak ochránit děti v oblasti mobilních technologií

Čeští rodiče jsou zodpovědní – 73 % z nich kontroluje, že je nové zařízení bezpečné, než je dětem darují, a 51 % se také vždy ujistí, že má prvky rodičovské kontroly. Stále je však prostor pro zlepšení. Ačkoli se více než dvě třetiny (68 %) rodičů obávají o své děti online, jen 18 % je aktivně učí, jak být na internetu v bezpečí. Naproti tomu 28 % nechává své děti, aby internet prozkoumávaly samy, nepoučené.

how to turn kids phones off at night blog 700x394x

Zdroj: Common Sense Media

Odborníci Avastu proto rodičům radí, jak se postarat, aby nové vánoční dárky přinášely dětem hlavně radost, a ne bezpečnostní rizika:

  1. Ujistěte se, že jsou v zařízení nainstalované nejnovější aktualizace, ať už hardwaru, operačního systému, nebo jakýchkoli aplikací. Aktualizace často obsahují kritické bezpečnostní záplaty, které řeší zranitelnosti, a tím udržují zařízení v bezpečí. Mladším dětem s jejich instalací pomozte a pravidelně je kontrolujte, starším můžete připomenout, aby instalaci příliš neodkládaly.
  2. Každé zařízení, které je připojené k internetu, by mělo být chráněné kvalitní antivirovou ochranou, jako je např. Avast Free Antivirus. Ten je dostupný pro počítače i mobilní zařízení a pomáhá chránit před viry i dalšími hrozbami.
  3. Většina nových zařízení je připojena k online účtům, jako je Apple iCloud, Google nebo Microsoft. Při vytváření takového účtu pomozte dítěti vybrat silné unikátní heslo nebo přístupovou frázi, díky které bude účet lépe chráněný před hacknutím a zneužitím. Pro další úroveň ochrany nastavte také vícefaktorové ověřování pomocí autentizační aplikace.
  4. Zkontrolujte a upravte nastavení ochrany osobních údajů v zařízení. Ujistěte se, že nastavení chrání soukromí dítěte a omezují přístup třetích stran k jeho citlivým informacím. Podívejte se také na to, k jakým funkcím a souborům vyžadují přístupy aplikace, které si dítě stahuje, a zda jsou adekvátní účelu aplikace.
  5. Nastavte prvky rodičovské kontroly, které vám umožní omezit dětem přístup k určitému obsahu, webovým stránkám a aplikacím. Doporučujeme také nastavit limity výdajů, abyste zabránili neočekávaným poplatkům.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat