O2 také zavede telefonní číslo 7726 pro hlášení podvodných SMS

O2 také zavede telefonní číslo 7726 pro hlášení podvodných SMS
2023-11-24T15:00:47+02:00
• 24. 11. 2023

Zdroj: DALL·E 3

Minulý měsíc jsme vás informovali o snažení mobilní operátorů v boji proti podvodným SMS zprávám. Všichni tři nabízí své řešení, ale jedno jde tak trochu svou cestou. Konkrétně O2 v tuto chvíli nabízí možnost hlášení podvodných SMS na čísle 720 002 002, ale brzy se dočkáme novinky, respektive sjednocení.

Vzhůru do boje proti podvodným SMS, stačí je přeposlat operátorům

Hlášení podvodných SMS na čísle 7726

Měli jsme možnost se pobavit s bezpečnostními experty společnosti O2 i ohledně bezpečnosti v rámci telefonních hovorů a SMS. Firma se snaží testovat a používat pokročilé technologie. Například interně testuje některé prvky AI, případně se pracuje na identifikaci podvodných hovorů kolem falešných investic. Jejich nástroj dokáže sám detekovat 4 z 5 podvodných hovorů. Jedná se o technologii, kterou brzy nabídnou například bankám.

O2 nám poskytlo informaci, že je denně podvrhnuto až 300 čísel a rozesláno 10 000 nevyžádaných SMS zpráv. Ty mohou lidé hlásit na telefonním čísle 720 002 002, a to i z jiných sítí. O2 ale reaguje na ostatní operátory a také zavede možnost přeposlat podvodné nebo podezřelé SMS zprávy na číslo 7726. Bude tedy jedno, na které síti se nacházíte, u všech bude fungovat jednotné číslo pro hlášení.

cyber crime 1756x870x

Zdroj: Avast

Bohužel jde jen o telefonní číslo a nestojí za ním jen jedno bezpečnostní řešení. Každý operátor využívá svůj systém, přičemž u O2 lze z takto nahlášené podvodné SMS zprávy detekovat podvodné webové adresy a následně je aktivně blokovat u těch, kteří používají službu O2 Security. O2 v tomto případě spolupracuje s mezinárodní společností Whalebone.

Zatím není známo přesné datum, kdy bude nasazeno číslo 7726 v síti O2, ale nemělo by to trvat dlouho. Původní číslo 720 002 002 se ale nezruší a stále bude možné hlásit i z jiných sítí na tomto číslo podvodné zprávy.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat