Qualcomm představil Snapdragon 4 a 6 Gen 1

Qualcomm představil Snapdragon 4 a 6 Gen 1
2022-09-06T18:00:52+02:00
• 6. 9. 2022

Zdroj: Qualcomm via GSMArena

Naposledy Qualcomm představil nové procesory Snapdragon W5+ Gen 1 pro chytré hodinky, ale pokud se podíváme na mobilní telefony, tak zde máme přírůstky v podobě Snapdragon 8+ Gen 1 a Snapdragon 7 Gen 1. Dnes jsme se dočkali procesorů Snapdragon 4 Gen 1 a Snapdragon 6 Gen 1.

Snapdragon 6 Gen 1

Jak je již zvykem, tak je zde nárůst výkonu v mnoha oblastech. Při pohledu na specifikace s rovnání s předchozí generací Snapdragon 695, tak došlo na změnu výrobní technologie. Místo 6nm byla použita 4nm, což vede k lepší efektivitě a také nárůstu výkonu. Qualcomm ale také změnil rozložení jader a nově jsou k dispozici 4 jádra Cortex A78 s frekvencí 2,2 GHz a 4 Cortex A55 pracujících na 1,8 GHz.

gsmarena 011 1200x670x

Zdroj: Qualcomm via GSMArena

Nově Sbnapdragon 6 Gen 1 zvládá zpracovat i 4K HDR video a poradí si také s více megapixely v případě fotografické výbavy. Nově jsou podporované operační paměti typu LPDDR5. K dispozici je i modernější modem s podporou 5G. Maximální rychlost stahování poskočila na 2,9 Gbps. Vylepšena byla i podpora pro WiFi, nově je zde verze 6E. V případě displeje bude moci výrobce použít 2K panel.

Do mobilních telefonů zamíří Snapdragon 6 Gen 1 až v prvním čtvrtletí příštího roku. Můžeme se těšit na rychlejší mobily s většími možnostmi.

Snapdragon 4 Gen 1

Dále zde máme novinku v podobě Snapdragon 4 Gen 1. V porovnání se Snapdragonem 480, který nabídl značný pokrok s předchozími modely, je Snapdragon 4 Gen 1 zase o kus napřed. Místo 8nm výrobní technologie byla použita 6nm. Došlo k zachování kombinace jader 2+6, ale samotná výkonnostní jádra jsou typu Cortex A78, což je značný pokrok v porovnání s Cortex A76.

gsmarena 014 1200x614x

Zdroj: Qualcomm via GSMArena

Snapdragon 4 Gen 1 si nově poradí až se 108MPx foťákem. Qualcomm ae ale nedotkl například modemu a konektivity jako takové. Co se týče displejů, tak jsou stále podporovány jen Full HD+ panely. Na nový procesor ale nebudeme muset čekat několik měsíců. První mobil by se měl objevit již toto čtvrtletí.

Zdroje: gsmarena.com, anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat