Qualcomm představil Snapdragon 8+ Gen 1 a Snapdragon 7 Gen 1

Qualcomm představil Snapdragon 8+ Gen 1 a Snapdragon 7 Gen 1
2022-05-20T14:59:40+02:00
• 20. 5. 2022

Zdroj: Qualcomm

Qualcomm představil před nějakou dobou mobilní procesor Snapdragon 8 Gen 1, který přinesl také nové značení pro modely pro mobilní telefony. Dnes jsme se dočkali uvedení Snapdragon 8+ Gen 1 a také Snapdragon 7 Gen 1.

Snapdragon 8 Gen 1+

Začneme známějším procesorem Snapdragon 8+ Gen 1, který by podle zvyklosti měl přinést hlavně lepší výkon, ale zde se společnost Qualcomm zaměřila i na jinou specifikaci. Hlavní je, že došlo na 30% zlepšení efektivity, za což asi novinka vděčí také změně výrobce. Předchůdce byl vyráběn Samsungem, dnešní novinka bude vznikat v továrnách TSMC na jiné technologii.

Snapdragon 8 Gen 1 features 1014x568x

Zdroj: Qualcomm

Ten samý výsledek je také u GPU. Celkově by měl Snapdragon 8+ Gen 1 nabídnout o 15 % méně spotřeby energie, přičemž došlo na vylepšení výkonu o 10 % u jader Cortex X2. Grafika je rychlejší o stejnou hodnotu. Dle Qualcommu se nabízí o jednu hodinu delší hraní. Celkově procesor prošel optimalizací a vypadá to, že tato plusová verze nabídne největší rozdíl v porovnání s minulými Plus revizemi.

Snapdragon 7 Gen 1

Podstatnější novinkou je ale Snapdragon 7 Gen 1, což je zcela nový procesor pro vyšší střední třídu. V porovnání se Snapdragonem 778G+ nabízí o 20 % více výkonu v mnoha oblastech, nejen v případě výpočetních jader. Novinka podporuje Quad HD+ displeje a integrované ISP si poradí i s 200MPx senzorem.

Qualcomm se chlubí, že i v oblasti umělé inteligence se podařilo vylepšit výkon. Konkrétně je ho o 30 % více. Procesor by tak měl být pohotovější. Snapdragon 7 Gen 1 nabízí dva clustery po čtyřech jádrech, která jsou založena na architektuře Cortex A710 a A510. Maximální taktovací frekvence je 2,4 GHz. Pro výrobu je použita 4nm technologie od TSMC.

Snapdragon 7 Gen 1 features 1024x571 1024x571x

Zdroj: Qualcomm

Mezi podporovanými technologiemi najdete LPDDR5, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E, GPS, Glonass, BeiDou, Galileo, QZSS, NavIC (některé v duálních frekvencích), USB 3.1, HDR10+, HDR10, HLG a Dolby Vision. Qualcomm dodává, že první mobily s touto novinkou představí společnosti Honor, Oppo a Xiaomi již toto čtvrtletí.

Zdroje: fonearena.com, fonearena.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat