Netatmo Weather, šikovný pomocník pro zdravější vzduch recenze

Netatmo Weather, šikovný pomocník pro zdravější vzduch [recenze]
2022-01-19T20:18:37+02:00
• 4. 1. 2022

Zdroj: Netamo

1

V posledních měsících čím dál víc z nás pracuje z domu, a to sebou může nést vyšší nároky na správné udržování čerstvého vzduchu v našich domovech. Nevhodně větraná místnost může vést k ospalosti nebo bolestem hlavy a zvýšená vlhkost pak k tvorbě plísní a různým zdravotním komplikacím.

V dnešním článku se podíváme, jaké kroky aktivně realizovat pro udržování správné vlhkosti i hodnoty CO2. K měření těchto hodnot nám pomůže inteligentní meteostanice od Netatmo, kterou jsem aktivně testoval více než půl roku. V závěru článku zmíním možné výhody a nevýhody tohoto zařízení.

Zvýšená vlhkost

Společnost Netatmo provedla na počátku tohoto roku průzkum z více než 1000 meteostanic, ze kterého zjistili, že každá třetí domácnost trpí nadměrnou vlhkostí (doporučená míra vlhkosti se pohybuje kolem 40-60 %).

Pokud je vaše vlhkost nižší než 40 %, je doporučeno:

  • Snížit nastavenou teplotu radiátorů.
  • Alespoň 2x denně vyvětrat.
  • Rozmístit rostliny, které zvlhčují a čistí vzduch (např. Chrysalidokarpus nažloutlý, Tchýnin jazyk (Dracaena trifasciata), Šplhavnice zlatá (Devil’s ivy) – zdroj: Kamal Meattle, TED nebo Ledviník ztepilý, Toulcovka, Aglaonema – zdroj: NASA study

Jestliže máte doma příliš vlhko (nad 60 %), je doporučeno:

  • Při vaření přikrývat hrnce pokličkou a mít zapnutou digestoř.
  • Větrat v místnostech s nejvyšší vlhkostí (např. koupelna nebo kuchyň).
  • Sušit prádlo venku nebo v dobře větrané místnosti.

Zvýšená hodnota CO2

Hodnota CO2 naznačuje kvalitu vzduchu a jeho „vydýchanost“. Běžně se hodnota CO2 pohybuje kolem 400 ppm a limitně se doporučuje 1500 ppm. Přičemž kolem 1000 ppm dochází ke ztrátě koncentrace, malátnosti, zvýšené únavně nebo bolestem hlavy a nevolnostem.

Pokud máte zvýšenou hodnotu CO2, doporučuje se:

  • Správně větrat – tzn. krátce (cca 10-20 minut, když mrzne cca 6 minut), intenzivně (otevřít celé okno) a často (ideálně 3x-4x za den). Při tomto větrání se sice ochladí vzduch, ale stěny a podlahy zůstanou teplé, tedy minimální tepelné ztráty.
  • Vybavit si svůj domov rostlinami čistící vzduch, viz výše.

Test pomocníka pro měření – Netatmo Weather

Jak vlhkost tak hodnotu CO2 dokáže pohodlně měřit například inteligentní meteostanice Netatmo, kterou jsem podrobil více jak půlročnímu testu. Co se mi líbilo nebo co bych uvítal jinak si můžete přečíst níže.

netatmo weather 4032x3024x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Co hodnotím kladně?

CO2 měření: meteostanice pohodlně měří hodnotu CO2 a máme tak přehled, zdali je náš vzduch svěží nebo vydýchaný. Ve chvíli, kdy je člověk ve vydýchaném prostoru déle, ztrácí koncentraci.

Dvě „stanice“ v balení: první je primární stanice, která je neustále napájená ze sítě a měří kromě teploty a CO2, také vlhkost a hluk. Druhá slouží primárně k venkovnímu užití a měří teplotu, vlhkost, pocitovou teplotu a tlak. Osobně jsem však měřil druhou stanicí jinou místnost v domě nebo venkovní skleník.

Stanice v okolí: můžete si zobrazovat všechny stanice v ČR, což funguje podobně, jako byste si zakoupili tisíce meteostanicí. Na druhou stranu není garantováno, jestli je stanice umístěná na vhodném místě a uživatel ji nepoužívá doma, jako například já – v tu chvíli máte zkreslená data.

Propojení s HomeKit: pokud máte iOS zařízení, můžete si zařízení propojit s aplikací HomeKit. Aplikace však zobrazuje pouze základní informace a je složitější ji s HomeKit spárovat.

Přesnost: informace z měření jsou přesné (tzn. odpovídají i dalším vlastněným meteostanicím) a můžete také provést individuální kalibraci v nastavení.

Přihlášení více uživatelů na jeden účet: jestliže vlastníte domácí meteostanici, můžete umožnit přístup i ostatním členům domácnosti. + přihlášení k webovému rozhraní.

netatmo web 1440x648x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Možnost připojit další senzory: pokud toužíte po kompletní domácí meteorologické stanici, můžete připojit i dešťový senzor a měřič rychlosti větru.

Co bych uvítal jinak?

Menší displej přímo na meteostanici: osobně bych uvítal malý displej přímo na meteostanici, který by zobrazoval alespoň aktuální teplotu. Takto je člověk neustále odkázaný na sledování telefonu nebo je potřeba umístit vedle meteostanice ještě teploměr.

Chybí vysvětlivky k CO2: pokud si porovnáme aplikaci pro iOS Netatmo Weather (obrázek vlevo) a Healthy Home Coach (pro produkt Smart Indoor Air Quality Monitor, obrázek 2 a 3), tak vnímám intuitivněji aplikaci druhou. V aplikaci první jsou pouze 3 barvy úrovně CO2, kdežto u druhé zmíněné vidíte jasnou interpretaci (Excellent air – Bad air).

netatmo aplikace 3 955x2068x netatmo aplikace 1 962x2083x netatmo aplikace 2 930x2014x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktuální hodnoty se nedají vynutit: pokud používáte mobilní aplikaci a chcete zjistit aktuální stav teploty, vlhkosti nebo CO2, není možné skrze tuto aplikaci vynutit aktualizaci informací, tedy zjistit aktuální stav. (Pozn. aktualizaci dat lze vynutit stisknutím meteostanice).

Nevyladěné notifikace: při doteku hlavní meteostanice led indikátor barevně naznačí, jaká je aktuální míra CO2. Nicméně s tímto dotekem vždy vyskočí notifikace na mobilním telefonu, která se však jako jediná nedá vypnout. Na druhou stranu ne vždy ty správné notifikace do telefonu chodí, např. zvýšená míra CO2.

netatmo notifikace 1023x682x

Zdroj: Netamo

Vyšší pořizovací náklady: meteostanice dvou modulů stojí kolem 4 tisíc korun. Tato cena však může být vyvážena výše uvedenými výhodami, např. přihlášení více uživatelů.

Zhodnocení

Konečný verdikt z půlročního testování produktu Netatmo Weather je mé strany poměrně kladný. Je zde sice několik věcí, které bych uvítal jinak – např. teplota přímo na displeji nebo lépe interpretované hodnoty CO2, ale i mnoho přínosů – např. zjištění, že v průběhu zimy máme nadlimitní hodnoty CO2 a se správným větráním dosažení čistšího vzduchu.

Za zapůjčení děkujeme Netatmo.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Profesionální kouč a lektor se zájmem o produktivitu a technologické novinky. www.tomasrygl.cz

Komentáře

Vladimir Vlkannova

7. 1. 2022, 22:28

Mám toto zařízení doma + později jsem přikoupil i NetAtmo Termostat. Obojí je spolehlivé. Pokud se ale bavíme o tomto produktu tak z vlastní zkušenosti mohu vyvrátit řeči typu: Přece sám poznám kdy vyvětrat. Vsadím se s vámi na o co chcete ale nepoznáte. Opravdu nepoznáte kdy už bylo dosaženo limitu pro nějaký zdravý domov tedy 1500pppm co2. Byl jsem až překvapený o kolik musím více větrat.99% domácností bude mít dle mého nadlimitní množství co2 v zimním období. Právě přes zimu mi tahle věcička pomohla natolik, že z vlhkého rohu zmizela plíseň a syn přestal mít každoroční záchvaty kašle v lednu. A to tím že mě nutí větrat cca 6x denně. Dřív to vylo tak 3x

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat