Google dostal pokutu kvůli uzavřenosti Android Auto

Google dostal pokutu kvůli uzavřenosti Android Auto
2021-05-17T08:00:40+02:00
• 17. 5. 2021

Foto: Dotekománie.cz

Android Auto existuje již řadu let, ale jeho adopce a prosazení na trhu není otázkou několika měsíců. Zde jde o pomalý proces, jelikož je potřeba implementace ze strany výrobců aut. Trvalo roky, než se tento systém začal objevovat u širší nabídky aut. Systém jako takový ale měl omezení, takže uživatelé mohli používat jen aplikace od Googlu. Za tuto skutečnost dostala společnost pokutu.

128 milionů dolarů jako pokuta

Omezenost Android Auto zapříčinila, že uživatelé mohli používat jen Google Mapy a v podstatě další služby a aplikace od Googlu. Proti tomu se ohradila společnost Enel X u italského úřadu, kvůli nemožnosti používat jejich aplikaci JuicePass v rámci Android Auto.

Aplikace JuicePass se zaměřuje na majitele elektrických nebo hybridních aut. Nabízí jim možnost vyhledání nejbližší nabíjecí stanice. Ačkoliv majitelé aut měli systém Android Auto, tak pro dohledání stanice museli i tak použít svůj mobilní telefon.

android auto 4027x2266x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Protimonopolní úřad rozhodl, že Google nespravedlivě omezil možnost koncovým uživatelům využívat JuicePass a že upřednostňoval svou vlastní aplikaci Google Mapy. Za to navíc Google dostal pokutu ve výši 100 milionů eur, tedy v přepočtu přibližně 2,5 miliardy korun. K tomu ještě dodal, že Google musí umožnit třetím stranám publikovat aplikace pro Android Auto.

Jedná se o poněkud zvláštní rozhodnutí, jelikož systém Android Auto neměl dlouhou dobu jakékoliv API pro vývojáře třetích stran, aby mohli své aplikace vyvíjet a publikovat je pro automobily. Až teprve letos představil první stabilnější verzi a díky tomu najdeme pro Android Auto i českou aplikaci Mapy.cz od Seznam.cz.

Navíc při rozhodování úřad nebral v potaz, že vývojáři třetích stran již mohou tvořit a publikovat aplikace pro Android Auto.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat