Pozor na falešnou reklamu lákající na Facebook Messenger

Pozor na falešnou reklamu lákající na Facebook Messenger
2021-04-23T16:30:21+02:00
• 23. 4. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Pokud jde o nebezpečné aplikace pro mobilní telefony, zpravidla se objevují v alternativních obchodech nebo zdrojích. Je pravdou, že občas něco unikne společnostem Google i Apple, ale je ihned učiněna náprava a útočníci musí hledat nový způsob. Hackeři začínají používat poněkud jednodušší metodu, která může velmi jednoduše zmást i ostražitého uživatele.

Cíl je jednoduchý

Kyberbezpečnostní společnost Digital Risk Protection objevila reklamu, která se objevuje na sociální síti Facebook. Láká na aktualizaci aplikace Messenger. Jak můžete vidět na obrázku níže, je zde patřičné logo, název, text slibující novou aktualizaci a věrohodný obrázek.

pic41@2x 767x781x

Zdroj: Digital Risk Protection

Za pozornost ale stojí samotné odkazy, které jsou tvořeny takzvanými zkracovači, aby nebylo hned patrné, na jakou adresu odkazují. Pakliže na něco takového uživatel klikne, otevře se mu stránka, kde je URL adresa doplněna tak, aby to vypadalo, že ji provozuje služba Messenger.

Zkušený uživatel si ale všimne, že na ni není něco v nepořádku. Samotná stránka vybízí k vyplnění přihlašovacích údajů, byť jste na daném zařízení již přihlášeni. Této metodě podvodu jde jen o získání přístupových údajů k vašemu účtu.

Samotná přihlašovací stránka navíc používá služby jako blogspot.com, sites.google.com, github.io a godaddysites.com.

Tento podvod navíc ještě může lákat uživatele na získání falešné aplikace Gold Messenger, případně na bonusové funkce jako zjištění, kdo navštívil profil a podobně. Samozřejmě nic takového uživatel nedostane. Místo toho dojde k zneužití kontaktů, případně je vydírán.

Digital Risk Protection zjistil, že tento podvod se objevil v celé EU, přičemž byli postihnutí uživatelé z 84 zemí. Pokud jde o aplikace a aktualizace, vždy byste měli instalovat z oficiálních zdrojů. Také byste měli být opatrní, na co vlastně klikáte a co je vám nabízeno. Jak je vidět v tomto případě, ani samotná reklama na Facebooku nemusí prezentovat bezpečný produkt.

Facebook byl již informován, ale vzhledem k tomu, že je do celého podvodu zapojeno přes tisíc falešných profilů, je možné, že ještě narazíte na podobné reklamy.

Zdroj: techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat