Google pracuje na vylepšené metodě hlasového zadávání

Google pracuje na vylepšené metodě hlasového zadávání
2020-08-10T19:30:45+02:00
• 10. 8. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Nějakou dobu Google nabízí možnost hlasového zadávání skrze svou klávesnici Gboard. Rozpoznávání hlasu a převod na text je poměrně pokročilé, byť nějakou dobu jsme se museli spokojit jen se základní funkcionalitou. Možná jste tuto metodu zkoušeli před nějakým časem, ale nedokázala pracovat s interpunkcí. Při diktování stačilo vyslovit slova jako čárka nebo otazník, a než aby klávesnice vložila tyto znaky, napsala přímo slova. Praktické využití bylo takto omezeno. Dnes to již není problém a rozpoznává tyto příkazy, i v češtině. Chystá se ale další novinka.

Gboard a asistent

Hlasové zadávání je sice velmi pokročilé, ale stále je nutné ho inicializovat skrze tapnutí na ikonu mikrofonu a následně na tlačítko odeslat. Případně pro smazání textu je potřeba více akcí. Právě toto by se mělo v dohledné aktualizaci aplikace Gboard značně vylepšit, jak se ukazuje ve zdrojovém kódu aplikace. Webu 9to5google se navíc novinku podařilo aktivovat, takže máme lepší představu, jak bude nová funkce fungovat.

gboard hands free typing 3 718x640x gboard hands free typing 2 718x642x

Zdroj: 9to5google.com

Po kliknutí na diktování hlasem se zobrazí nové rozhraní, které zabere celý prostor klávesnice. V horní části jsou k dispozici předefinované povely jako zavřít, smazat nebo odeslat. Během diktování bude ale vše zpracovávat asistent, který bude právě čekat na finální povel odeslat. Nebude tak nutné na cokoliv klikat. Pravděpodobně bude možné takto komunikovat po celou dobu chatu. Nebude tak nutné aktivovat diktování pokaždé.

Jak asi tušíte správně, tak je funkce spojená s dostupností asistenta. Ten v našich končinách stále není k dispozici, byť se sporadicky objevuje, ale nejde aktivovat podpora češtiny. Je tedy otázkou, jestli se nová funkce objeví i pro češtinu, nebo bude dostupná jen pro mobily nastavené pro angličtinu.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat