Chrome pro Android dostává pohodlnější přihlášení a placení

Chrome pro Android dostává pohodlnější přihlášení a placení
2020-07-30T19:47:14+02:00
• 31. 7. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Chrome je k dispozici na Androidu v několika verzích, přičemž každá z nich má k dispozici experimentální funkce. Google si nějakou dobu pohrává například s grafikou a umístěním adresního řádku a další prvků. Již nějakou dobu víme, že se pracuje na lepším způsobu automatického vyplňování, ale netušili jsme, kdy a jestli se tato novinka dostane do stabilní verze. Dnes se tak ale stalo. Google oznámil dvě novinky, které se objeví co nevidět ve stabilní verzi Chromu na Androidu.

Pohodlnější vyplňování

Možná jste si již všimli, že v Chromu na počítači s Windows se používá bezpečnostní systém Windows Hello pro vyplnění informací z platební karty při placení. Podobná funkcionalita byla zaznamenána v rámci testování v Chromu na Android a nyní oficiálně míří do stabilní verze. Celý proces se značně zjednoduší při vyplňování platebních údajů, jelikož již nebudete muset zadávat bezpečnostní CVC kód ze zadní strany platební karty.

mFunxUTUMxe 1800x1800x

Zdroj: Google

Ten je ostatně uložen společně s platební kartou u vašeho účtu, pokud jste zadávali. Opětovné napsání kódu je jen ověření, že jste to vy, ale nově bude stačit biometrické ověření skrze čtečku otisků prstů nebo pokročilé skenování obličeje. Chrome totiž nově podporuje nativní biometrický systém v Androidu. Navíc nová metoda splňuje standard WebAuthn od W3C.

Další novinka se týká automatického vyplňování uživatelského jména a hesla. Do této chvíle jste mohli vybírat předvyplnění z miniaturního dialogového okna u daného políčka pro vyplnění. Při větším počtu účtů byla navigace o něco komplikovanější. Google testoval nový způsob nějakou dobu a nyní bude součástí stabilního Chromu.

1hHLmnMZBKH 1800x1800x

Zdroj: Google

V tomto případě jde v podstatě jen o grafické přepracování celé funkcionality. K dispozici bude více prostoru a jednoduší ovládání. Nic zásadního se zde ale nezměnilo. Správce hesel funguje stejně jako před tím. Všechny tyto novinky budou dostupné pro uživatele v horizontu dnů, maximálně pár týdnů.

Zdroje: xda-developers.com, 9to5google.com, androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Radovan Kepák

31. 7. 2020, 16:38

Ovšem nedej bože používat jiný než Google správce hesel, pak z toho je hnus velebnosti, kdy Chrome ukazuje klíček s možností vyplněné hesla (ne, v boxu už to neukáže), ale při klepnutí jenom suše oznámí, že nejde vložit heslo protože nic nemá…
Bitwarden pak musí složitě dělat vyskakovací políčka přes asistenční služby…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat