PWA aplikace se přibližují těm standardním Android

PWA aplikace se přibližují těm standardním [Android]
2020-05-13T16:30:03+02:00
• 13. 5. 2020

Zdroj: continuoustesting.blog

Pokud jde o aplikace pro mobilní telefony, mohou narůst do gigantických velikostí. Některé zabírají stovky megabajtů, byť na první pohled byste neřekli, že je potřeba tolik místa pro poměrně jednoduchou aplikaci. Z tohoto důvodu vznikly Lite aplikace, tedy odlehčené verze soustřeďující se na snížení náročnosti. Je zde ale třetí kategorie v podobě PWA – progresivní webové aplikace. Nyní dostávají novinku, která je více přiblíží k těm běžným.

Zkratky pro PWA

PWA aplikace jsou v podstatě webové stránky uložitelné do samotného zařízení společně s daty. V poslední době se tato technologie rozšiřuje, přičemž jsou podporované funkce jako notifikace, nebo práce se soubory. Hlavní výhodou PWA je snížení datové náročnosti a také možnost práce bez připojení k internetu. Navíc je vývoj o něco snadnější, jelikož není potřeba držet vývoj webu a samostatných aplikací pro jednotlivé platformy.

Novinkou u PWA je podpora zkratek pro systém Android. Ty jsou u některých aplikací dostupné už od dob Androidu 7. Díky tomu lze na ikoně aplikace podržet prst, přičemž dojde k zobrazení nabídky rychlých voleb. Nově budou moci tuto funkci nabídnout i PWA aplikace, takže se může zrychlit přístup k některým činnostem nebo funkcím.

EXz9giEXQAElnZz 635x741x

Zdroj: Thomas Steiner (@tomayac)

Navíc pro implementaci této novinky nemusí vývojáři předělávat své současné PWA aplikace. Stačí rozšířit manifest. Tuto novinku si můžete vyzkoušet na demo stránce. Jedná se o malé rozšíření, ale ve své podstatě se díky tomu PWA aplikace přibližují těm běžným. Jednou se tedy asi dočkáme situace, kdy bude komplikované rozeznat mezi běžnou a PWA, ostatně to je také cílem. Nemusíte se ale bát, že by jednou PWA nahradilo nativní aplikace, jsou zde jistá omezení a navíc se tato technologie nehodí pro všechno.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat