OnePlus, Realme, Meizu a Black Shark se připojují k nové alianci kolem přenosu souborů aktualizováno

OnePlus, Realme, Meizu a Black Shark se připojují k nové alianci kolem přenosu souborů [aktualizováno]
2020-05-21T07:45:32+02:00
• 21. 5. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktualizováno 21. 5.

Google stále chystá náhradu za zrušenou funkci Beam, ale zatím jsme se nedočkali nějakého pokroku. Minulý rok jsme vás informovali, že vznikla nová aliance společností, které se domluvily na vytvoření jednotného standardu. Xiaomi, Oppo a Vivo nabízejí uživatelů rychlý přenos souborů mezi zařízeními, přičemž novinka je k dispozici u mobilů těchto firem od února tohoto roku. Nyní ale dochází ke značnému rozšíření, jelikož se k alianci připojují společnosti OnePlus, Realme, Meizu a Black Shark.

Zatím nemáme přesné informace, kdy budou dostupné aktualizace systému s novým standardem přenosu dat, ale například u mobilů Black Shark již dochází k aktualizaci nadstavby na JoyUI 11, takže by měla být novinka dostupná pro modely Black Shark 2, Black Shark 2 Pro a Black Shark 3.

Původní článek 19. 8.

Přenos souborů mezi mobilními telefony nebyl nikdy dokonalý. Možná si ještě pamatujete dobu, kdy se něco podobného řešilo přes infraport, ale i tehdy neznamenalo, že když máte tuto komponentu v mobilu, tak přenos nemusel fungovat. Lepší uživatelská zkušenost pak přišla s AirDrop od Applu nebo Android Beam od Googlu, ale právě poslední zmíněná funkce byla zrušena. Existuje náhrada skrze Files od Googlu, ale jedná se o dodatečnou aplikaci, kterou musíte nainstalovat. Nyní se ale objevuje společné úsilí společnosti Xiaomi, Oppo a Vivo.

Google chystá Fast Share, náhradu za Android Beam

Sdílení souborů mezi mobily

Zmíněné společnosti patří mezi jedny z největších na současném trhu a je celkem zvláštní, že se spojují v rámci jedné funkce. Konkrétně se v systémech ColorOS, FuntouchOS a MIUI bude nacházet možnost rychlého sdílení souborů mezi zařízeními. Nebude potřeba jakákoliv dodatečná aplikace a vše by mělo fungovat jako v případě AirDrop od Applu.

O základní spojení dvou mobilů se bude starat Bluetooth, přičemž následný přenos bude realizován skrze WiFi. Firmy uvádí, že přenosová rychlost bude až 20 Mbps a vše bude fungovat bez jakýchkoliv komplikací. Dále zaručují, že přenos bude stabilní a energeticky nenáročný.

přenos souborů

Zdroj: gizmochina.com

Bližší detaily zatím nebyly představeny, ale zřejmě se dočkáme vylepšení systému o sdílení lidem v okolí v rámci nabídky pro sdílení. Toto spojení firem je skutečně zvláštní, zejména s ohledem na čínský trh. Právě na něm všechny tři společnosti mají dohromady 50 % trhu.

Uživatelé minimálně v Číně dostanou poměrně užitečnou funkci. Do jisté míry se může jednat o konkurenční tah proti ostatním firmám, ale je docela možné, že právě toto spojenectví se rozšíří o další firmy. Možná se tak díváme na vnik nového standardu pro sdílení souborů.

Zdroje: gizmochina.com, xda-developers.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat