MonitorMinor je stalkerware, který jde za hranice běžného fungování

MonitorMinor je stalkerware, který jde za hranice běžného fungování
2020-03-17T20:00:18+02:00
• 17. 3. 2020

Fotka od Free-Photos z Pixabay

V dnešní době existuje poměrně dost možností, jak monitorovat zařízení svého potomka. I samotná dodavatelé operačních systému nabízí takové funkce, ale jdou spíše cestou povolování nebo zakazování webových stránek, aplikací atd. Na trhu najdete i další řešení, jako je například aplikace MonitorMinor, ale té byste se měli vyhnout.

Raději se vyhnout aplikaci MonitorMinor

Kyber bezpečnostní společnost Kaspersky se podívali na zoubek aplikaci MonitorMinor a jednoduše konstatovali, že se spíše jedná o stalkerware. Tedy aplikaci designovanou na sledování oběti. Zde nejde jen o monitorování zařízení, aplikace dokáže využít root práva a absolutně se skrýt před majitelem zařízení.

monitorminor super stalker 1 955x524x

Zdroj: securelist.com

Dokonce dokáže těchto práv využít a získat přístup k čemukoliv v daném zařízení. S těmito možnostmi může dokonce zcela monitorovat komunikační aplikace jako Gmail, Instagram, Facebook, Viber, Skype, Snapchat a další.

I bez root oprávnění je nebezpečná

Pakliže na zařízení nemůže aplikace využít root, umí se přizpůsobit a zneužívat Accessibility Services API. Tedy součást systému, která má spíše fungovat pro lidi s nějakou nevýhodou. Celkově je aplikace vytvořena tak, aby mohla sledovat či kontrolovat zařízení. Kupříkladu zvládá:

  • Ovládat zařízení pomocí SMS příkazů
  • Streamovat video z kamer zařízení v reálném čase
  • Zaznamenávat zvuk z mikrofonů zařízení
  • Zobrazit historii vyhledávání v prohlížeči Google Chrome
  • Zobrazit statistiku využívání určitých aplikací
  • Zobrazit soubory uložené na interním úložišti zařízení
  • Přístup ke kontaktům
  • Zobrazit systémové logy

„MonitorMinor je v mnoha ohledech nebezpečnější než ostatní stalkerwary, protože kombinuje různé druhy sledovacích funkcí, z nichž některé jsou zcela unikátní. Detekovat jej na zařízení oběti je přitom velmi obtížné. Tato konkrétní aplikace je neuvěřitelně invazivní – svou oběť zcela zbavuje jakéhokoliv digitálního soukromí. Útočníkovi přitom dokonce umožňuje retrospektivně nahlédnout na aktivity oběti,“ komentuje Viktor Čebyšev, odborník na kybernetickou bezpečnost ve společnosti Kaspersky.

Aplikace jako taková se nenachází v Obchodě Play a je možné ji stáhnout jen ze stránek vývojářů, kteří za ní stojí. Mohlo by se zdát, že nebude příliš rozšířená, ale telemetrie společnosti Kaspersky říká něco jiného.

Z telemetrie společnosti Kaspersky vyplývá, že nejpostiženější zemí tímto typem stalkerwaru je Indie, kde podíl instalací mezi uživateli činí 14,71 %. Následuje ji Mexiko (11,76 %), Německo, Saudská Arábie a Velká Británie (všichni shodně 5,88 %).

Měli byste si na tuto aplikaci dát pozor, případně zkontrolovat své zařízení, jestli neobsahuje tuto aplikaci, případně nějakou podezřelou. Odborníci doporučuji:

  • V nastavení svého chytrého telefonu si zablokujte instalace programů pocházejících z neznámých zařízení
  • Nikomu neprozrazujte přístupový kód či gesto do svého zařízení
  • Pokud jste se rozešli s partnerem či partnerkou, vyplatí se změnit si hesla a bezpečnostní nastavení ve svém telefonu. Váš bývalý partner či partnerka by mohli mít i nadále zájem o vaše soukromé informace
  • Projděte si seznam nainstalovaných aplikací na vašem zařízení, abyste případně odhalili ty, které byly nainstalovány bez vašeho vědomí
  • Pokud se domníváte, že jste se stali obětí stalkingu-pronásledování, vyhledejte odbornou pomoc

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat