Wi-Fi 6E zamíří do mobilů díky Broadcom

Wi-Fi 6E zamíří do mobilů díky Broadcom
2020-02-14T19:31:33+02:00
• 14. 2. 2020

Před dvěma lety jsme se dočkali změny značení Wi-Fi, kdy již není potřeba se orientovat v označení IEEE 802.11xx, stačí si pamatovat jen Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 a další. Čím vyšší číslo, tím novější technologie. Sotva začala adopce Wi-Fi 6, došlo na oznámení Wi-Fi 6E, takže nakonec se nějaké to písmenko dostalo do názvu. V tomto případě jde o rozšíření, které umožní využívat nové pásmo.

Wi-Fi 6E v mobilech

Od oznámení Wi-Fi 6E neuběhlo mnoho času a ani jsme nečekali, že by se nový standard dostal do mobilních telefonů. Ostatně v tuto chvíli jen nejnovější top modely získávají podporu Wi-Fi 6, kde lze dosahovat gigabitových rychlostí. Společnost Broadcom ale nelení a představuje nový čip BCM4389. Ten právě přímo podporuje Wi-Fi 6E a kromě toho také Bluetooth.

BCM4389 je vyráběn 16nm technologií, což je značný pokrok oproti čipu BCM4375, který je založen na 24nm technologii. Ve výsledku BCM4389 bude úspornější a efektivnější, což se rozhodně hodí pro úsporu energie, nebo zvýšení výkonu při zachování spotřeby. Novinka například využívá Tri-band Simultaneous (TBS), kdy v třetím pásmu dochází ke skenování a ověřování, což má dopad na nižší spotřebu.

S novým čipem bude možné dosahovat na rychlosti kolem 2 Gb za sekundu na Wi-Fi sítích, ale je nutné upozornit, že i daná síť musí podporovat tento standard. Zde stojí za zmínku, že je potřeba 6GHz pásma, což může být tak trochu problém. V tuto chvíli totiž probíhá schvalovací proces u patřičných úřadů po celém světě.

Mobilní telefony tedy mohou být připraveny, ale zatím se musí počkat na schválení. Předpokládáme, že nový čip se stejně dostane do mobilních telefonů nejdříve v druhé polovině tohoto roku, ale spíše až v roce 2021.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat