Wi-Fi 6 se blíží aneb co čekat od nové generace

Wi-Fi 6 se blíží aneb co čekat od nové generace
2019-09-14T13:30:45+02:00
• 14. 9. 2019

Oficiálního představení Wi-Fi 6 bychom se podle oficiálních materiálů Wi-Fi Alliance mohli dočkat ještě v letošním roce. A ačkoliv již na trhu některá zařízení s podporou Wi-Fi 6 existují, tak jejich masivního rozšíření se dočkáme zřejmě až příští rok. Nová generace bezdrátových sítí slibuje kromě vyšších rychlostí také mnohem větší stabilitu připojení. To vše by mohlo pomoci při uspokojení požadavků velkého množství uživatelů.

Je to již 5 let, co byla představena stávající generace Wi-Fi 5 neboli 802.11ac. Požadavky uživatelů se především s masivním příchodem doplňků do chytrých domácností a zařízení od té doby změnily. Rychlost připojení již není ten hlavní a jediný požadavek. Stále důležitější roli hraje již zmíněná stabilita a bezpečnost bezdrátové sítě.

Wi-Fi Alliance ještě na konci loňského roku upravila pojmenování jednotlivých generací bezdrátových sítí. Je pravda, že označení 802.11b, 802.11a, 802.11g, 802.11n, 802.11ac a 802.11ax jsou pro laiky poměrně těžce zapamatovatelné specifikace. Proto došlo k jednoduchému pojmenování. Jednotlivé generace byly přejmenovány na Wi-Fi 1 až Wi-Fi 6. Jednalo se tak o poměrně pochopitelný krok, kterým se Wi-Fi Alliance snaží vyjít vstříc běžným uživatelům, kteří by původním označením nemuseli zcela jasně rozumět.

Wi-Fi 6 – nová generace, nové technologie

Nová generace Wi-Fi má na rozdíl od svého předchůdce pracovat v pásmech 2,4 GHz a 5GHz. Zařízení, která obdrží certifikaci Wi-Fi 6, by si zároveň měla znatelně lépe poradit s venkovními prostory a hustě osídlenými místy. K tomu mají dopomoci především technologické a architektonické změny.

Jednou z takových klíčových technologií je OFDMA. Ta umožňuje většímu množství uživatelů efektivněji používat stejný bezdrátový kanál. Dochází rovněž k vylepšení propustnosti sítě a ke snížení latence sítě. Další nesporně důležitou technologií je MU-MIMO, o kterém jsme mohli slyšet již v souvislosti s Wi-Fi 5. Díky němu je možné přenést větší množství dat najednou. I tato vlastnost napomáhá ke zvládnutí většího náporu uživatelů na jeden přístupový bod.

Nová generace Wi-Fi by dále měla nabídnout vyšší teoretickou rychlost. Ta by měla maximálně dosáhnout 9.6 Gbps. To je oproti maximálním 3,5 Gbps u Wi-Fi 5 poměrně rozdíl. Klíčovou roli hraje v tomto případě technologie 1024-QAM, díky níž je datová propustnost znatelně lepší.

V neposlední řadě by zařízení s certifikací Wi-Fi 6 měla být mnohem úspornější. To je další důležitý bod například pro oblast chytrých domácností. Dle oficiálních materiálů bychom se  s příchodem Wi-Fi 6 dočkat vylepšení ve třech nejdůležitějších prostředích – u domácností, v podnicích a na veřejnosti.

To je způsobeno tím, že se většina změn točí kolem optimalizace a efektivity. Právě z tohoto důvodu mohou z nové generace bezdrátových sítí uživatelé ve všech zmíněných prostředích.

Oficiálně již v následujících měsících?

Program s certifikacemi nových zařízení s Wi-Fi 6 začal již v lednu letošního roku. Na základě dostupných informací bychom se oficiálního startu nové generace Wi-Fi měli dočkat ještě do konce nového roku. Jak jsem uvedl v úvodu článku, tak na trhu nicméně již existují některá zařízení, která jsou certifikována.

Vzhledem k tomu, že stále nebyla poslední generace oficiálně uvedena, je možné, že tato zařízení budou o některé funkce ochuzena. Nicméně, zatím to vypadá, že takových funkcí by mělo být poskrovnu.

Uživatelé by se zároveň měli mít před slepým nákupem Wi-Fi 6 zařízení na pozoru. Pokud si například pořídíte router s podporou Wi-Fi 6, žádné výrazné změny zřejmě nezaznamenáte. Abyste totiž mohli zpozorovat výše uvedené novinky, potřebujete mít kromě routeru také klientské zařízení, které rovněž podporuje Wi-Fi 6.

Uživatelských zařízení, která podporují Wi-Fi 6 zatím na trhu moc není. Přesto se však pár takových najde. Pokud budeme pátrat ve vodách s mobilními telefony, narazíme například na Samsung Galaxy S10. Ten byl jedním z prvních zařízení s podporou Wi-Fi 6 vůbec. Nicméně se očekává, že výrazný počet zařízení s podporou Wi-Fi 6 se na trh dostane až příští rok.

Vše se odvíjí od oficiálního oznámení poslední generace Wi-Fi. Bohužel pevně stanovený termín zatím neexistuje. Nezbývá nám než si tedy na toto oznámení počkat.

Zdroje: wi-fi.org, theverge.com, techradar.com, intel.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat