Dotekománie doporučuje #108 – LastPass Authenticator

Dotekománie doporučuje #108 – LastPass Authenticator
2020-01-26T15:00:31+02:00
• 26. 1. 2020
4

V minulém dílu seriálu Dotekománie doporučuje jsme se podívali na aplikaci Záchranka, která by neměla chybět na smartphonech. I bezpečnosti zůstaneme, ale zamíříme na tu internetovou. Pokud jde o uživatelské účty a hesla, měli bychom se držet několika pravidel. To základní se týká síly samotného hesla, ale aj když použijete velmi dlouhé a složité heslo, neznamená to, že jste v bezpečí. Měli byste aktivovat dvoufázové (dvou faktorové, 2FA) ověření. V praxi to znamená, že potřebujete navíc aplikaci, která každých 30 sekund generuje číselný kód, který je potřeba pro přihlášení. Zde se nabízí několik aplikací, ale nakonec jsem vybral pro osobní používání LastPass Authenticator.

LastPass Authenticator

Dlouhou dobu jsem používal Google Authenticator, ale společnost se o ni moc nestará. Sice jsme se nedávno dočkali nasazení tmavého režimu, ale to je tak všechno. Nejsou zde k dispozici pokročilé funkce, jako je třeba zámek aplikace. V době, kdy jsem se rozhodoval, jakou náhradu zvolit, skončil jsem u aplikace LastPass Authenticator. Netvrdím, že je nejlepší svého druhu, ale nabízí přesně to, co jsem v době výběru požadoval za důležité.

V první řadě aplikace LastPass Authenticator dokáže fungovat i bez toho, abyste si museli zakládat účet u služby LastPass, což je správce hesel. Osobně jsem si účet zařídil, ale jen kvůli jednomu důvodu, aby aplikace zálohovala všechny účty, kde ji používám k dvoufázovému ověření. Na novém zařízení se tak jen přihlásím k účtu LastPass a stáhnou se mi všechny uložené účty.

LastPass Authenticator LastPass Authenticator

Zde je trochu nevýhoda, že k přihlášení pro zálohy si musíte sáhnout LastPass. Až poté aplikace LastPass Authenticator umožní stažení zazálohovaných účtů. Tato funkcionalita se mi jeví sice jako trochu komplikovanější, ale mám vše bezpečně uloženo v cloudu u LastPass.

Další podstatnou funkcí je zámek aplikace. Zde si můžete zvolit ochranu pomocí PIN kódu nebo lze přidat navíc i biometrické ověření. Bohužel něco takového nemá nativní aplikace od Googlu, což ji nestaví do nejlepšího světla.

LastPass Authenticator kromě toho umí posloužit i pro přihlášení pomocí jednoho kliknutí, ale vzhledem k tomu, že pro tyto účely nepoužívám LastPass, nevyzkoušel jsem. Jako správce hesel mi slouží Google účet.

Bez jakýchkoliv problémů mohu doporučit dnešní aplikaci, ale co se týče funkcionality, nabízí se například Microsoft Authenticator. Zde se také nabízí zámek aplikace, synchronizace a další možnosti.

logo-app LastPass Authenticator LogMeIn, Inc. Zdarma ANDROID logo-app LastPass Authenticator LogMeIn, Inc. Zdarma iOS

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Petr Adamíra (WapDrak)

4. 2. 2020, 22:47

Myslím, že jednodušší je ta Microsoftu. Taktéž používá cloud, a není třeba instalovat nic navíc.

Petr Zvelebil

26. 1. 2020, 17:42

A jak je to s podporou jiných webů? Myslel jsem, že si některé vyžádají právě a pouze Google auth. Konkrétně herní weby typu Ubisoft, Wargaming.net, Rockstar apod. Bude to fungovat i na ně?

Přemysl Vaculík

VIP 26. 1. 2020, 18:22

Vyzkoušel jsem Ubisoft. Sice vyžadují Google aplikaci, ale funguje i s LastPass A.

Petr Zvelebil

27. 1. 2020, 16:14

Díky. Pak možná zkusím :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat