Propojení služeb WhatsApp, Messenger a Instagram v ohrožení

Propojení služeb WhatsApp, Messenger a Instagram v ohrožení
2019-12-13T19:30:14+02:00
• 13. 12. 2019

Zdroj: Android

V dubnu tohoto roku jsme se dočkali oficiálního potvrzení, že dojde k propojení služeb WhatsApp, Messenger a Instagram. V tomto případě nejde o sloučení jako takové, ale o možnost komunikace uživatelů napříč platformami. Facebook všechny tyto služby vlastní a nikdo nepodal jakoukoliv námitku například v oblasti ohrožení obchodní soutěže, nebo že by se mohlo jednat o monopolní postavení. Nyní se ale objevují informace, že by propojení mohlo být v ohrožení.

FTC možná zasáhne

Vládní agentura Federal Trade Commission (FTC) zvažuje podání žádosti k soudu, aby bylo pozastaveno nebo zastaveno propojení služeb WhatsApp, Messenger a Instagram, informoval zdroj obeznámený se situací v FTC. Panují zde totiž obavy, že by takové sloučení mohlo ohrozit obchodní soutěž, ale spíše to vypadá, že úřad má problém s kontrolou takového množství soukromých informací jednou společností.

Ostatně netřeba chodit daleko k případům, kdy měl Facebook problém s osobními daty, respektive že došlo k zneužívání, případně k nim měly přístup třetí strany. Je zde také možnost, že je problém v šifrované komunikaci. Nejen vládní agentury se snaží, aby společnosti jako Facebook nabídly zadní vrátka ke sledování komunikace. Facebook se nejednou ohradil, že nic takového neplánuje a rozhodně nebude nasazovat.

FTC by mělo podat návrh k soudu na pozastavení propojení služeb v lednu roku 2020. Tomu by měla předcházet žádost od FTC přímo společnosti Facebook, aby byly všechny snahy na propojení zastaveny. Pokud by soud vyhověl žádosti FTC, tak to nebude mít Facebook jednoduché. Například s ohledem na tyto spekulace již zareagoval akciový trh, hodnota akcií sociální sítě se již propadla o 2,7 %.

Na druhou stranu již nyní jsou služby v podstatě propojeny na úrovni reklam. Objednavatelé totiž již nyní využívají jednotný systém pro všechny služby. Nyní se jen pokračuje na propojení na úrovni uživatelů. Facebook i FTC nechtějí celou situaci komentovat. Budeme si muset počkat, jestli americká vládní agentura zasáhne, nebo se nakonec dočkáme propojení.

Zdroje: reuters.com, androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat