Oficiálně: Facebook propojí WhatsApp, Messenger a Instagram na úrovni komunikace aktualizováno

Oficiálně: Facebook propojí WhatsApp, Messenger a Instagram na úrovni komunikace [aktualizováno]
2019-04-30T20:20:04+02:00
• 30. 4. 2019

Zdroj: Android

9

Aktualizováno 30. 4.

Na začátku tohoto roku se objevila spekulace, nebo spíše nepotvrzená informace o budoucí strategii společnosti Facebook. Hovořilo se o možném propojení komunikačních služeb WhatsApp, Messenger a Instagram na úrovni minimálně textových zpráv. Dnes na konferenci F8 jsme se dočkali oficiálního potvrzení. Asha Sharma, vedoucí spotřebních produktů ve společnosti Facebook, potvrdil, že se v dohledné době dočkáme možnosti komunikovat napříč těmito platformami.

Facebook Portal a Portal+ zamíří do Evropy [aktualizováno]

Bohužel jsme se nedozvěděli jakékoliv bližší datum nebo finální podobu propojení. Nyní tedy musíme vyčkávat na začátek testování nových funkcí. Zástupci Facebooku věří, že by uživatelé měli možnost komunikovat mezi sebou bez ohledu na platformu. Zde ale jde spíše o spojení služeb, které Facebook vlastní a provozuje.

Původní článek 25. 1.

Možná si ještě pamatujete dobu, kdy bylo jednoduché s někým komunikovat po internetu skrze jeden unifikovaný protokol, přičemž se nabízelo více aplikací, i takových, které podporovaly několik protokolů. Ty časy jsou v podstatě dávno pryč a každá společnost chce mít uzavřený systém, aby mohly mít kontrolu například nad zobrazováním reklamy. V tuto chvíli existuje mnoho komunikačních služeb, ale dvě velmi populární patří společnosti Facebook, myslíme tím zejména Messenger a WhatsApp. Právě zde se plánuje propojení obou služeb.

WhatsApp, Messenger nebo Instagram? To je jedno

The New York Times vydal článek, v kterém se popisuje budoucí strategie společnosti Facebook, respektive vize Marka Zuckerberga. Dle zprávy se dočkáme momentu, kdy bude jedno, jestli používáte WhatsApp, Messenger nebo Instagram. Uživatelé by měli dostat možnost komunikovat s mezi sebou. Spojení tak bude jen čistě na úrovni konverzací.

Facebook kupuje WhatsApp za 19 miliard dolarů

V tuto chvíli nevíme, jestli již probíhá uzavřený beta test nebo se teprve rodí samotná strategie. Ve výsledku budete moci z Instagramu komunikovat s někým ze služeb WhatsApp nebo Messenger. Můžeme si jen představovat, že profilové ikony uživatelů budou doplněny o malou ikonku, která bude znázorňovat, jakou službu aktuálně používá.

Nejde ale jen o jednoduché spojení. Facebook bude muset vyřešit i technologické komplikace. Například WhatsApp používá end-to-end šifrování, což se netýká například Messengeru, byť aplikace disponuje takovou funkcí, ale jedná se o možnost navíc.

Problémů bude samozřejmě více, ale přínos může být daleko větší. Facebook by tak získal ekosystém komunikačních aplikací, díky čemuž propojí uživatele z aplikací WhatsApp, Messenger a Instagram. Nebylo by tak nutné zjišťovat, jakou platformu používá váš kamarád, pokud máte oba aspoň jednu z jmenovaných.

Facebook, Messenger a Instagram v jedné aplikaci (částečně)

Samozřejmě vzniká otázka, jestli toto nepovede ke kompletnímu sloučení v jednu dominantní aplikaci či službu. Dle strategie, která se nyní rýsuje, budou všechny služby samostatné a neplánuje se sloučení. Nyní si musíme počkat, kdy dojde k představení této novinky a kdy poprvé budou uživatelé těchto služeb komunikovat mezi sebou bez nutnosti přepínat aplikace.

Zdroje: theverge.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

A z tohoto důvodu tlačím rodinu a přátelé z WhatsAppu, do mého oblíbeného a hlavně spolehlivého a dobře zabezpečeného ‚Telegramu‘. Je totiž jen otázkou času, kdy i ten WhatsApp půjde pod hlavičkou FB stále víc do kytek, což potvrzují i narůstající výpadky z poslední doby..

Entony Boos

27. 1. 2019, 9:37

Ty to zase po*erou, a budou krasne 3 nefunkční aplikace.

súhlas !

Petr Hošek

26. 1. 2019, 14:21

Konečně to někoho napadlo…

petr dvorak

25. 1. 2019, 21:33

A vznikne jedna megaaplikace s dvougigovou velikostí.

Jiří Král

26. 1. 2019, 17:38

to snad ne stačí pouze optimalizovat a nemusí být tak velká. A i kdyby, tak bych měl radši jednu velkou aplikaci než 3 malé

Richard Fabián

25. 1. 2019, 19:52

pokud aplikace WhatsApp zůstane jednoduchá jako teď pak s tím nemám problém

paratko 2323

25. 1. 2019, 17:52

to snad ne

Erik Bezeréti

25. 1. 2019, 16:36

Skvělý nápad. Nezbývá než doufat, že vyjde a že to nebude trvat moc dlouho.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat