Samsung končí s vlastními jádry pro procesory Exynos

Samsung končí s vlastními jádry pro procesory Exynos
2019-11-04T16:30:42+02:00
• 4. 11. 2019

Samsung je jeden z mála výrobců, co si může vyrobit jakoukoliv součástku pro své mobilní telefony, ale do jisté míry byl vždy závislý na dalších společnostech, od kterých si licencoval technologie. To se týká i procesorů Exynos. Aby snížil svou závislost, pustil se před lety do designování vlastních výpočetních jader Exynos M. Prvně jsme se dočkali Samsung Exynos M1 Mongoose. Nyní se dozvídáme, že s touto aktivitou končí.

Samsung a vlastní jádra

Od jader Exynos M1 si výrobce sliboval mnohé, ale nikdy jsme se nedočkali procesoru, který by byl složen výhradně z těchto jader. Vždy docházelo ke kombinaci s jádry Cortex od ARMu. Poslední novinkou je procesor Exynos 990, u kterého došlo na použití jader Exynos M5. Nyní se potvrzuje, že se jedná o poslední model, kde Samsung použije tuto technologii.

Společnost potvrdila, že končí s vlastními jádry a přejde výhradně na Cortex od ARMu. Důvodů je několik. V první řadě zde byly vždy komplikace s efektivitou. Jako hlavní důvod můžeme ale stanovit i finanční stránku věci. Ostatně i Samsung uvedl, že vývoj vlastních jader je dražší než licencování technologie.

Exynos 990 bude tak poslední svého druhu. Další procesory od Samsungu již budou obsahovat jádra Cortex. Nejenže společnost ušetří, ale navíc se podaří vyřešit komplikace s efektivitou. Navíc budou procesory konkurenceschopnější. Firma propustila některé zaměstnance zabývající se vývojem jader a soustředí se výhradně na vytváření procesorů s licencovanými technologiemi.

Zdroj: anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat