Redmi Note 8 Pro – hodně muziky za málo peněz recenze

Redmi Note 8 Pro – hodně muziky za málo peněz [recenze]
2019-11-04T13:30:49+02:00
• 4. 11. 2019
10

Xiaomi oznámilo na začátku tohoto roku, že řada mobilů Redmi se osamostatní a nově ponese označení Redmi by Xiaomi. V podstatě se jedná o mobilní telefony středních a nižších tříd. Přímo pod značkou Xiaomi budou jen vybavenější modely. Redmi nedávno představilo novinky Redmi Note 8 a Redmi Note 8 Pro, dnes se podíváme na druhý zmíněný model. Nabízí zajímavé specifikace a velmi příznivou cenu, ale některé může odradit například použitý procesor.

Design s hrbem

Pokud hledáte mobil s menší úhlopříčkou displeje, Redmi Note 8 Pro vás nezaujme. Nabízí se totiž 6,53palcový displej. Je tedy jasné, že tento mobil bude patřit mezi „pádla“. Svou velikostí se také hůře ovládá jednou rukou, ale je dostupné ovládání gesty, takže do jisté míry nebudete muset po mobilu sahat oběma rukama. Displej jako takový je typu LCD a je narušen v horní části, kde je ukryta kamerka s 20 MPx. Full HD+ rozlišení je dostatečné a podávání barev adekvátní.

I přes slunečné počasí bylo vše čitelné a neměl jsem sebemenší problémy. Jen je škoda, že se do této kategorie nedostávají jen tak OLED displeje, rozhodně by si to novinka zasloužila. Ale asi jsem jen rozmazlený z mobilů z vyšší řad. LCD panel má prostě určité nevýhody. Kromě spotřeby bych třeba zmínil nekonzistentní rozložení světla kolem výřezu, ale dá se na to zvyknout.

V horní části nad displejem se poblíž výřezu schovává notifikační LED dioda, ale té jsem si zpravidla všiml jen při nabíjení, kdy svítí. Jsou zde i senzory, které jsou dobře ukryty a v podstatě je nezpozorujete. Nad výřezem je také delší „gril“ pro reproduktor. Bohužel jej společnost nepoužila jako sekundární zdroj zvuku pro vytvoření efektu sterea. Co se ale týče běžného telefonování, nemohu mu nic vytknout. Pod displejem je malá brada, ale nijak mi nevadila, ostatně od mobilu této cenové kategorie nelze očekávat, že by došlo k absolutní miniaturizaci rámečků.

Na horní části mobilu se nachází pouze otvor mikrofon a také infra senzor pro ovládání domácí elektroniky. Vespod mobilu pak najdeme poměrně běžnou sestavu. Reproduktor, dále mikrofon, USB C konektor a pak čím dál méně častější konektor na sluchátka.

Co se týče samotného zvuku, tak na základní konzumaci multimediálního obsahu to dostačuje, ale nejedná o nějak dobrý zážitek. Kromě toho jej velmi snadno zakryjete rukou při sledování videí. Proto jsem častěji volil sluchátka, i třeba Pixel sluchátka s UBS C.

Pravá strana obsahuje kolébku hlasitosti a vypínací tlačítko. K jejich fungování nemám co vytknout, ale stejně je v praxi nebudete přímo požívat, zpravidla použijete obal, který je zcela zakryje. Ostatně k mobilu dostanete obal. Co se týče jejich umístění, nemusel jsem mobil přechytávat, abych dosáhl na vypínací tlačítko, s hlasitostí je to již horší. Levá strana disponuje jen šuplíčkem pro dvě SIM karty.

Po designové stránce se nejedná o nijak zajímavý mobil. Ostré hrany zde sice nenajdete, ale samotný kamerový system je společně se čtečkou otisků prstů umístěn v ostrůvku, který o sobě dá znát. Hrany jsou ostřejší a poněkud vyšší. V podstatě tento výstupek láká k použití obalu, který tuto nerovnost mírně skryje.

Co se týče čtečky otisků prstů, jsem rád za umístění na zádech. Je dostatečná rychlá, přesná a velmi rychle jsem si na ni zvykl. V podstatě jí nemám co vytknout. Díky hraně kolem ní ji velmi dobře nahmatáte.

Konstrukce je dostatečně pevná, padne do ruky, nikde nic neřeže, až tedy na ostrůvek na zádech. Je to jediná věc, která může zkazit dobrý dojem z používání mobilu.

Konečně NFC

Xiaomi, potažmo Redmi nepoužívají technologii NFC nějak moc běžně. Najdeme ji jen u některých modelů, ale to se zřejmě změní. Redmi Note 8 Pro má konečně tuto technologii, kterou nejvíce oceníte při bezkontaktním placení. Jsem velmi rád, že Redmi začíná implementovat NFC do levnějších mobilů, ale zapomeňte na to, že byste s mobilem hned platili.

Už několikátý mobil, co mám od Xiaomi nebo Redmi, má zvláštní nastavení pro bezkontaktní placení. V nastavení mobilu je nutné přenastavit na placení pomocí HCE technologie. Následně vám bude fungovat Google Pay a jiné aplikace, které používají tento způsob pro platby.

Co se týče umístění antény pro NFC, tak jen nad foťáky, takže placení je skutečně pohodlné. Stačí přiložit mobil a vše je hotovo. Neměl jsem problém ani při jednom nákupu.

Lehká odolnost vůči vodě

Oficiální stránky uvádí, že mobil je odolný vůči potřísnění vodou. Ačkoliv společnost nikde neuvádí, jestli má novinka certifikaci v této oblasti, tak se nám podařilo zjistit, že by se mělo jednat o IP52. Není to sice mnoho a s mobilem rozhodně nepůjdete do vody, ale řekněme, že procházka v dešti by neměla uškodit. Ostatně náznaky zvýšené ochrany jdou vidět u slotu na SIM karty, kde je použito těsnění.

MIUI ujde

Xiaomi i Redmi používají nadstavbu MIUI, ale ta již není moc agresivní jako v minulosti. I tak jde vidět zásahy od společnosti, ale hlavně v nastavení mobilu. To je lehce přeuspořádané, ale dá se v něm vyznat. K dispozici je mnoho možností nastavení. Hlavně se nabízí možnost přepnutí na tmavý vzhled, byť mobil v době testování měl zatím jen Android 9 Pie.

V dohledné době by měla být k dispozici i verze 11 nadstavby MIUI, snad bude rovnou s Androidem 10. Na mobilu to až tak moc nepoznáte, jelikož je vše dobře vyladěné a nic se neseká, ani nic nepadá. Trochu mě ale zklamala antivirová kontrola každé instalované aplikace. Nenašel jsem možnost vypnutí a v podstatě jen zdržuje. Navíc se vždy zobrazovala reklama.

Díky tomu, že systém již není tak agresivní jako v minulosti, velmi rychle jsem si zvykl. Dokonce ani tak moc neomezuje aplikace. Míval jsem dost často problémy s fungováním budíků třetích stran, ale tentokrát je již vše použitelné.

Výkonem překvapí

Největším otazníkem u Redmi Note 8 Pro je použitá procesor Helio G90T od společnosti Mediatek. Zpravidla s nimi nejsem spokojen, zejména kvůli výkonu, ale tentokrát jsem byl mile překvapen. Nejenže je vše plynulé, ale nenašel jsem situaci, kde bych na něj nadával. I při vyzkoušení složitějších aplikací nebo náročnějších her se choval velmi svižně. Nepřehřívá se, ale to může být zásluha i vylepšeného chlazení, respektive rozvod tepla z míst, kde je procesor.

Samozřejmě jsem provedl i testy v benchmarku, abyste měli přibližnou představu, jak je na tom s konkurencí. Dalo by se říci, že svým výkon skutečně odpovídá Snapdragonu 710, byť má Helio G90T trochu navrch. Jen mě překvapil trochu nekonzistentní výsledek v rámci Antutu.

Pokud vás ale čísla z benchmarku nezajímají, tak mohu jednoduše konstatovat, že použitá výbava u Redmi Note 8 pro bude dostačovat i náročnějšímu uživateli. Ostatně v základu se nabízí 6 GB operační paměti, což se hodí u většího počtu spuštěných aplikací.

Specifikace Redmi Note 8 Pro

  • displej: 6,53 palců, IPS LCD, 2340 x 1080 pixelů, 19.5:9, Gorilla Glass 5
  • procesor: Helio G90T
  • RAM: 6/8 GB
  • úložiště: 64/128 GB + microSD
  • Foťáky:
    • zadní –  64 MPx, f/1.8, Dual Pixel PDAF
      • 8 MPx, f/2.2, širokoúhlý, 120°
      • 2 MPx, f/2.4, makro
      • 2 MPx, f/2.4, hloubka ostrosti
    • přední – 20 MPx, f/2.2
  • 3.5mm jack, USB C
  • čtečka otisků prstů, IR senzor
  • Wi-Fi ac 2×2 MIMO, Bluetooth 5.0, AptX HD, LDAC, A-GPS, NFC, GPS/ A-GPS / Galileo/ GLONASS / Beidou
  • Android 9.0 Pie + MIUI 10
  • IP52
  • rozměry: 161,3 x 76,4 x 8,8 mm, 199 gramů
  • baterie: 4500 mAh + 18W nabíjení

Co se týče konektivity, tak nemám co vytknout. K dispozici je WiFi 5, Bluetooth 5.0 a celá plejáda podporovaných lokalizačních technologií. S určením polohy jsem nezaznamenal jakékoliv problémy a rychlost byla dostatečná.

Baterie ohromí

Redmi Note 8 Pro nabízí 4500mAh baterii, přičemž je zde podpora 18W nabíjení. Samotná kapacita je úctyhodná, byť na trhu najdeme mobily s větší kapacitou. Specifikace je jedna věc, ale používání v praxi druhá. I velká baterie nemusí posloužit při pořádném zatížení, ale to není případ tohoto mobilu. Doslova jsem byl ohromen, co mobil za 6200 Kč dokáže.

V rámci mého používání se jedná o častou práci s texty, sledování videí, spárování s chytrými hodinkami, volání a jiné formy komunikace. Předpokládal jsem, že mobil zvládne posloužit celý pracovní den a večer jej dorazím u sledování Youtube. To se nestalo, i na konci dne jsem měl k dispozici 50 % kapacity. Bez jakéhokoliv omezování jsem s mobilem dal 1 den a 17 hodin, přičemž displej byl aktivní takřka 7 hodin.

Firma u této novinky láká hlavně na hraní her. Vzhledem k takto dobré výdrži na jedno nabití, musím dát Redmi za pravdu. Použitý hardware a vyladěný software nabídne skutečně dlouhé chvíle hraní a konzumace obsahu.

Focení s 64MPx nepoznáte

Hlavní chloubou Redmi Note 8 Pro je 64MPx foťák. Mnozí budou namítat, že kvalita fotek nezáleží na počtu megapixelů, tedy u mobilů, ale v tomto případě to není úplně pravda. Lze pořídit 64MPx snímek, ale jedná se o zvláštní volbu v aplikaci. Standardně mobil používá sjednocení 4 pixelů do jednoho výsledného, takže mobil běžně produkuje 16MPx snímky.

Kromě toho se zde nachází širokoúhlý 8MPx foťák, dále jeden 2MPx pro makro snímky a jeden pro určení hloubky ostrosti. Není zde specializovaný foťák pro zoom. K dispozici je ale digitální, kde se právě využívá 64MPx snímač. Mobil nabízí standardně 10násobné přiblížení.

Při maximálním přiblížení jsou výsledné fotky spíše nepoužitelné, takže milovníci focení vzdálených subjektů nebudou příliš spokojení. Níže můžete vidět ukázku takového digitálního zoomu.

Tak trochu nechápu nutnost implementace foťáku pro makro snímky, ale nemohu říci, že by byl zcela k ničemu. Dají se s nám pořídit poměrně zajímavé snímky, ale v tomto případě bude hodně záležet na osvětlení. S 2 MPx to nelze moc vykouzlit.

Redmi Note 8 Pro nabízí speciální noční režim, ale ani s využitím všech dostupných megapixelů se nebudou nabízet ty nejlepší snímky. Fotografie trpí na šum a celkově je zde problém se zpracováním, zejména pokud chcete vyfotit scénu, kde něco září.

Zde je jednoduše nutné brát v potaz cenové zařazení mobilu, nelze očekávat zázraky i přes velký počet megapixelů. Na druhou stranu software si dokáže poradit s náročnějšími scénami.

Co se týče videí, tak hlavním foťákem se dá pořizovat i 4K záznamy. Najdete zde i možnost Full HD s 60 snímky za sekundu, ale to se netýká širokoúhlého senzoru. Ten zvládá jen Full HD při 30 snímcích. Nabízí se jen elektronická stabilizace obrazu, ale ta je použitelná pouze u Full HD.

Ukázkové fotografie

Ukázková videa

Zhodnocení Redmi Note 8 Pro

Redmi Note 8 Pro je velmi zajímavá novinka s lákavou cenou. Na trhu se dá sehnat již od 6 200 Kč, ale dá se předpokládat, že postupem času dojde ke snížení, ale v tomto případě to není ani nutné. Od mobilu v této cenové hranici zpravidla nelze očekávat zázraky. Mělo by se jednat o mobil, který poslouží. Redmi ale implementovalo 64MPx snímač. Na noční focení to rozhodně není, ani na natáčení videí. Na druhou stranu lze pořídit velmi dobré snímky, byť scéna může být značně náročnější.

Konstrukci bych vytkl zadní ostrůvek s foťáky, ale obal to mírně zakryje. Asi se zároveň jedná o jediné velké mínus, které jsem u tohoto mobilu našel. Pokud bych měl uvést, čím si mě mobil získal, je to samozřejmě výdrž na jedno nabití. Při mém používání mobily potřebují doplňovat energii každý den, ale v tomto případě jsem se mohl spolehnout a pracovat s ním dva dny bez nějakého omezování.

Jsem velmi rád, že konečně i v této třídě se nachází NFC. Bonusem navíc je mírná odolnost vůči vodě. Pokud bych měl zmínit jednu věc, která by mobil povznesla na vyšší úroveň, asi by to bylo implementování sterea. Pro sledován a hraní her se hodí. Jinak Redmi Note 8 Pro nemám co vytknout. Dokonce i procesor od Mediateku byl uspokojivý a dostačoval mým nárokům. Zde asi mohu konstatovat, že se za takovou cenu jedná o loupež. Xiaomi, potažmo Redmi se opět podařilo vytvořit mobil, který se stane bestsellerem.

Plusy

  • výdrž na jedno nabití
  • foťáky na hraní
  • cena

Mínusy

  • design zad
  • jen LCD
  • stabilizace videa

Za zapůjčení telefonu Redmi Note 8 Pro pro účely této recenze děkujeme obchodu XM.cz.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

David Linhard

26. 2. 2020, 10:17

Jen bych rád upozornil na jednu, celkem zásadní věc, na českém trhu jsou k dispozici dvě verze:

GLOBÁLNÍ / EU, popř. česká DISTRIBUCE
a INDICKÁ Distribuce. A mezi nimi je rozdíl.

-GLOBÁLNÍ VERZE má NFC a jeden hybridní slot (microSD + SIM nebo SIM + SIM, dle vaší volby).
-INDICKÁ VERZE nemá NFC, ale má dva samostatné sloty na boku telefonu (jeden pro SIM, druhý pro SIM a microSD, tj. můžete připojit 2x SIM a 1x microSD součastně).

rozdíl poznáte i podle vzhledu: globální má na zadní straně nápis „REDMI by XIAOMI ve vodorovném směru a indická má pouze „REDMI“ ve svislém směru.

Tak si prosím dávejte pozor jakou verzi vlastně kupujete a´t nejste nemile překvapeni jako já :D.

Přemysl Vaculík

VIP 26. 2. 2020, 10:31

Tak to by měl prodejce informovat, o jakou distribuci se jedná. Možná bych to viděl na ČOI.

Kristýna Čepelová

2. 1. 2020, 18:39

Dobrý den .. Mám prosbu jak máte nastavené platby přes mobil. Přes Google pay mi to nereaguje nebo mě to na terminálu vypadne .. A tak nevím, jestli je něco s telefonem. Nebo to mám nechat propojené jenom s bankou ( air bank) .. děkuji Kristýna. Jinak telefon je úplně v pohodě.

Přemysl Vaculík

VIP 2. 1. 2020, 18:42

Je to článku uvedené.

To video a fotky vypadají hrozně na to, že se jedná o nejpoužívanější funkci. U fotek je obraz je takový plastický (velmi hnusný) a video je hrozně utřepané. Prostě jsem si zvykl na vyšší třídu a tohle je hrozný kompromis ohledně ceny. Raději si zase připlatím…

Přemysl Vaculík

VIP 10. 11. 2019, 8:22

Nemohu srovnávat s Pixel 3 XL nebo jiným ze špičky, to by byly recenze na nižší třídy v podstatě negativní. V rámci ceny je výsledek ve fotkách výtečný. V případ videa…. jen se stativem.

Martin Cupák

7. 11. 2019, 20:20

Dobrý den, chci se zeptat na barvu mobilu … tohle má být ta modrá ?
Předem děkuji za odpověď.

Přemysl Vaculík

VIP 7. 11. 2019, 20:25

Ano, toto je modrá verze.

Ondřej Musil

7. 11. 2019, 16:19

Super recenze! Umí tento model taky double tap to wake up, čili dvojí poklepání na displej k probuzení telefonu, jako to uměl note 7?

Přemysl Vaculík

VIP 7. 11. 2019, 16:32

Mobil sice již nemám u sebe, ale myslím si že ano.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat