Jak udržujete brzdy v autě? sponzorovaný článek

Jak udržujete brzdy v autě? [sponzorovaný článek]
2019-10-31T19:20:06+02:00
• 31. 10. 2019

Bezpečnost silničního provozu je nezbytná, proto je důležité věnovat pozornost stavu brzd vašeho automobilu. Vhodná péče vám umožní udržovat mnohem vyšší účinnost. Brzdy jsou považovány za nejdůležitější systém v autě vedle řídicího systému. Podívejme se na to, čemu věnovat pozornost, aby se brzdový systém příliš rychle neopotřeboval. Existuje několik jednoduchých pravidel, která vám umožní cítit se bezpečně ve vašem vlastním vozidle.

Použití brzd

Je třeba znát zásady správné manipulace s brzdami. Nejprve si uvědomte, že auto s ABS bude brzdit jinak, než vozidlo bez něj. Když jednáme s vozidlem vybaveným ABS, můžete bez váhání tlačit brzdu až na doraz, s využitím veškeré síly, kterou máte v nohách. V mnoha případech došlo k nehodě v důsledku nedostatečného tlaku na brzdový pedál. Taková rychlá a energická reakce spustí ABS a udržuje vůz ve správné poloze. Je zajímavé, že ABS nezkracuje brzdnou dráhu, protože jeho úkolem není blokovat kola, ale vytvářet schopnost řízení při brzdění. Při brzdění vozidlem bez ABS je třeba si uvědomit, že brzdy při plném stlačení brzdí schopnost řídit vozidlo, protože se zablokuje kolo a mění se směr jízdy. Nejlepší je použít brzdu na okraji pneumatiky, která ztrácí trakci. Nejprve však zabrzdíme krátce, protože uvolňuje tepelné systémy. Správné použití brzdového systému zajišťuje jeho delší provoz. Pokud potřebujete nové brzdy a nářadí na jejich výměnu najdete s aplikací Autodoc.

Mechanické vady, kterým se můžeme vyhnout

Přehřátí systému může vést k vychýlení kotoučů, pak to pocítíme otíráním kotoučů o brzdové a pulzující podložky a nerovnoměrným brzděním. Vyhněte se také jízdě do hlubokých louží, kdy teplotní rozdíl povede k poškození brzdového systému. Když uslyšíte pískání při brzdění, znamená to, že brzdové destičky jsou vitrifikovány, k tomu dochází, když se přehřívají. Nenechávejte vozidlo se zabrzděnou ruční brzdou dlouhou dobu, zejména při nízkých teplotách. Základem dobrého technického stavu brzd je jejich systematické sledování, a to i při sezónní výměně pneumatik.

Na co se zaměřit?

Kromě řádné každodenní péče ve formě správného používání brzdového systému je třeba věnovat pozornost několika hlediskům, které naznačují zhoršení systému. Nejprve sledujme kontrolku na přístrojové desce. Její rozsvícení naznačuje, že vůz musí zkontrolovat automechanik. Měli bychom také reagovat, když vidíme, že naše brzdná dráha je delší. To může být známkou mnoha poruch. Neignorujte také nestandardní zvuky z vašeho brzdového systému – broušení, pískání a kovové zvuky. Ostražitost by měla také nastat, když brzdový pedál necítí odpor při brzdění nebo pokud se vyskytnou vibrace, kouř, zápach z pálení, nestabilita během jízdy. Ztráta brzdové kapaliny nebo její skvrna kolem kol může být také velmi nebezpečná. Nové brzdy či brzdové destičky si pořiďte včas.

Péče o brzdový systém vám zajistí bezpečnost. Pravidelným sledováním stavu vozidla se můžete vyhnout mnoha nepříjemným situacím. Brzdový systém nezapomeňte správně používat. Zahrňte také pravidelné kontroly a okamžitě reagujte na alarmující signály, které vám vozidlo dává. Rychlá reakce a návštěva servisu zabrání hromadění vad. Specialisté se nejlépe vypořádají s brzdovým systémem vašeho vozidla výměnou kotoučů, brzdových destiček nebo brzdové kapaliny a budete schopni bezpečně jezdit autem bez ohrožení sebe i ostatních účastníků silničního provozu.

autodoc.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat