Jablíčkářův koutek: watchOS 6 jen ukázal, jak rychle Spotify ujíždí vlak

Jablíčkářův koutek: watchOS 6 jen ukázal, jak rychle Spotify ujíždí vlak
2019-06-11T15:00:02+02:00
• 11. 6. 2019

Společnost Apple během největší vývojářské konference WWDC 2019 oznámila zbrusu nový operační systém watchOS 6, který je pochopitelně určen pouze hodinkám Apple Watch. Ačkoliv watchOS 6 se nedočkal takové pozornosti, jako ostatní operační systémy, i přesto jde o naprosto skvělou verzi. 

Jednou z nejzajímavějších novinek je vlastnost API pro streamování audia. V současné verzi watchOS 5 se nachází aplikace typu Apple Podcasts a Apple Music, ovšem podpora třetích stran byla tak trochu vynechána. A samozřejmě tento přístup se nelíbil ostatním společnostem, například Spotify. 

Právě Spotify si u soudu stěžovalo, že americká společnost s logem nakousnutého jablka nehraje férově, a to z výše uvedeného důvodu – do svého systému téměř vůbec nepouštěl třetí strany. Ovšem díky novému API rozhraní se do systému watchOS 6 bude moci interestovat například i Spotify, které bude mít možnost používat veškeré funkce. 

Jablíčkářův koutek: watchOS 6 a Spotify

Apple Watch ve verzi LTE jsou naprosto skvělým přístrojem pro vykonávání sportovních aktivit. Můžete totiž v reálném čase sportovat a do toho poslouchat podcasty, hudbu a podobně. To vše bez nutné přítomnosti iPhonu. 

Fitness a hudba jdou ruku v ruce. Mít totiž při sobě skvělý playlist dělá ze sportování jen přeci o něco příjemnější aktivitu. Stejně jako mám rád Apple Music, Spotify taktéž nabízí skvělé seznamy skladeb. V rámci operačního systému watchOS 5 mohla společnost konečně vytvořit svou aplikaci, která synchronizovala seznamy skladeb v režimu offline. Bohužel to je ale vše, do aplikace na Apple Watch dokázala.

Osobně si myslím, že je důležité poznamenat některé zajímavé komentáře, které jsem nalezl na internetu. Spotify mohlo vytvořit svou tvOS aplikaci již před několika lety. Na podzim pak mohli mít aplikaci i pro Apple Watch s offline přehráváním. Ovšem s watchOS 6 budou moci nabídnout uživatelům streamování hudby, a to díky LTE. 

Dle mého subjektivního názoru se tomu ale nestane, a to kvůli hlasové asistentce Siri. Ta totiž v rámci produktu HomePod pracuje jen s Apple Music, s ostatními službami (Spotify, Deezer atd.) nikoliv. Pro mě osobně to nyní vypadá tak, že si Spotify raději stěžuje na problémy v rámci iOS, místo toho, aby uživatelům/zákazníkům přineslo něco zajímavého. Když jsem například viděl marketingový snímek watchOS 6, který obsahuje ikonu Pandory, ihned mi bylo jasné, že tím Apple provokuje Spotify. 

Nová příležitost pro Spotify

Díky otevřenému streamovacímu rozhraní API systému watchOS 6 může společnost Spotify nažhavit Xcode a vrátit se do práce. Spotify by si mělo uvědomit, že dobré služby odvádí pouze na operačním systému iOS, ovšem na ostatní platformy tak trochu „dlabe“. 

Pokud si tedy teď nechá Spotify ujet vlak, mohlo by to v praxi znamenat, že si uživatelé, kteří budou chtít poslouchat hudbu prostřednictvím Apple Watch, vyberou přehrávač u konkurence. Jste předplatitelem služby Spotify, který uvažuje o předchodu na Apple Music, pokud Spotify brzy nepředstaví svou aplikaci pro Apple Watch? Dejte mi prosím vědět do komentářů.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat