Google mění automatické mazání nasbíraných dat aktualizováno

Google mění automatické mazání nasbíraných dat [aktualizováno]
2020-06-24T18:20:51+02:00
• 24. 6. 2020
1

Aktualizováno 24. 6.

Skoro před rokem Google představil funkci automatického mazání nasbíraných dat. Nyní provádí další změnu, a poměrně zásadní. Pro zcela nové uživatele, kteří si vytvoří Google účet, je sbírání údajů o poloze v základu vypnuté. U všech ostatní dat, které Google sbírá, je již nastaveno automatické mazání po 18 měsících. Nemusí tak hledat nastavení a pátrat, kde nastavit automatické odstraňování.

Aktualizováno 26. 6. 2019

Před dvěma měsíci Google oznámil novinku, která umožňuje průběžně mazat nasbíraná data o zařízení a uživateli. Nyní jsme se konečně dočkali a Google začal s kompletním uvolňováním této funkce.

Již nyní tedy máte možnost navštívit webovou stránku s nastavením účtu, kde stačí zvolit položku Aktivita na webu a v aplikacích. Zde nově najdete možnost automatické mazání, kde si můžete zvolit mezi třemi možnostmi – manuálně mazat, ponechat data jen 18 měsíců nebo jen 3 měsíce. Jiné možnosti zde nejsou.

Původní článek 1. 5.

Bezpečnost a soukromí jsou asi největší témata v poslední době. Zatímco první můžete ovlivnit zejména svým chováním a udržováním aktuálních aplikací a systému, druhá položka je již na zvážení. Společnosti sbírají maximum informací o uživatelích, aby mohly přizpůsobit své podnikání a případně nabídnout relevantnější reklamu, díky které vydělávají. Mezi takové firmy patří i Google. Ten ale provádí změny v rámci udržování soukromých informací.

Automatické mazání dat

Pokud se chcete podívat nebo přenastavit sběr informací o své osobě, můžete navštívit speciální stránku myaccount.google.com. Zde můžete spravovat nasbírané informace, přičemž se u Googlu nabízí i smazání dat, případně částečné odstranění. Právě zde jsme se dočkali zcela nové funkce.

Google v dohledné době nabídne možnost, aby si uživatel mohl vybrat, jak dlouho bude Google uchovávat informace o poloze a aktivitách na webu a v aplikacích. Konkrétně se nabídnou dvě možnosti. Budete si moci vybrat 3 nebo 18 měsíců. Následně lze upřesnit, kterých informací se to má týkat.

Jakákoliv data starší 3 nebo 18 měsíců budou smazány. Jedná se o automatický systém, který dává Googlu aspoň nějakou možnost nalákat uživatele, kterým se nelíbilo sbírání dat po dlouhou dobu. Pokud jste si zvolili, že Google nebude sledovat polohu a aktivity na webu a v aplikacích, tak nyní si můžete zvolit například dobu 3 měsíců, aby vám Google mohl aspoň z těchto dat nabízet relevantnější služby. Novinka bude dostupná v horizontu několika týdnů.

Zdroje: androidpit.com, blog.google, theverge.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Hakus von Tyros

1. 5. 2019, 20:22

Solidní kompromis.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat