Chrome nabídne podporu tmavého režimu na webových stránkách

Chrome nabídne podporu tmavého režimu na webových stránkách
2019-05-02T19:29:13+02:00
• 2. 5. 2019

Zdroj: Google

11

Pokud se zajímáte o aplikace a operační systémy, tak jste si zajisté všimli, že společnosti čím dál více pracují na tmavých režimech svých produktů. V poslední době si všímáme, že Google nejvíce pracuje na webovém prohlížeči Chrome, který začíná pomalinku dostávat tzv. „dark mode“. Nyní se ale dočkáme rozšíření podpory i na webové stránky.

Tmavé webové stránky

Vývojáři prohlížeče Chrome si již pohrávají s možností vynucení tmavého režimu u webových stránek, ale ve své podstatě jde o invertování barev. Sice se jedná o univerzální řešení, ale mnohdy se „rozbije“ design daného webu, nebo jen nevypadá lákavě. Zde bude potřeba ještě hodně práce a zřejmě zapojení pokročilých algoritmů, nebo dokonce umělé inteligence. Nyní se ale možná blýská na lepší časy.

Do této chvíle mohli webové stránky nabízet manuální přepínač, který změní vzhled webu do tmavých barev. Případně by se dalo použít komplikovanější řešení, kdy na základě polohy a času by došlo k přepnutí vzhledu. Naštěstí vývojáři v Googlu začali pracovat na novince, která by vybrala správný vzhled na základě nastavení systému, tedy světlý vzhled webu nebo tmavý.

V podstatě vývojáři webů budou muset implementovat tmavý styl stránek pomocí media query „prefers-color-scheme“. Jsou zde například dvě možná nastavení – dark a light. Pokud webová stránka bude mít tuto implementaci, webový prohlížeč si jednoduše vybere, který styl použije. Rozhodující bude buď nastavení prohlížeče nebo systému.

@media (prefers-color-scheme: light)
@media (prefers-color-scheme: dark)

V tuto chvíli teprve započal vývoj v případě Chromu, takže bude nějakou dobu trvat, než bude k dispozici nová funkce pro webové stránky, aspoň v případě Chromu. Již nyní existují prohlížeče s touto podporou. Například se jedná o Safari 12.1 pro macOS Mojave nebo nadcházející Firefox 67. Jakmile dojde k implementaci u Chromu, bude funkce dostupná na všech platformách. Pak už bude záležet jen na tvůrcích webových stránek, jestli novinku implementují nebo ne.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

bych se nerad uchyloval.
Aha, komentáře neberou kousky kódu :)

zkrátilo mi to komentář :)

… k hloupostem typu

Sepp Winkler

3. 5. 2019, 14:28

BTW, na PC tiež používam Dark Reader a som maximálne spokojný. Aj vaša stránka vyzerá super :)

Sepp Winkler

3. 5. 2019, 14:27

V Chrome pre Android mi to už funguje. Vo flags treba vyhľadať reťazec „dark“. Nájde dve nastavenia, jedno pre prostredie a jedno pre stránky. Tie potom podľa vôle nastaviť.

Používám rozšíření Dark Reader a funguje naprosto skvěle

Přemysl Vaculík

VIP 2. 5. 2019, 19:54

Díky této novince zvažujeme implementaci, aby to bylo pro všechny.

Co tím myslíte?

Přemysl Vaculík

VIP 2. 5. 2019, 19:57

Že pokud i Chrome bude podporovat nová media query, tak možná zavedeme tmavý režim na webu Dotekomanie.cz.

Tak to by bylo super. Já Vás tedy jedu v černé už dlouho, protože to rozšíření které uvádím, je opravdu dokonalé. Nechápu co Google tak dlouho řeší

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

3. 5. 2019, 6:50

No oni totiž někdy musí programátoři na nátlak grafiků udělat (a nejen) CSSko úplně šíleně, což pak také ztěžuje usnadnění přístupu, Dark Mode, atd.

Co jsem googlil, možná špatně, tak o @media (prefers-color-scheme dark) píše jen Mozilla, na W3C jsem nic nedohledal. Osobně se mi to líbí, taky mám stránky laděný do bíla, proč tedy neumožnit lidem jednoduchou css fičurou přepnout na tmavý režim. Spíš je tedy otázka, jestli ten tag oficiální, a prohlížeče ho zatím neumí, nebo je to jen myšlenka několika firem. K hloupostem typu

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat