Pozor na webový prohlížeč UC Browser, je potenciálně nebezpečný

Pozor na webový prohlížeč UC Browser, je potenciálně nebezpečný
2019-03-27T14:01:18+02:00
• 27. 3. 2019

Bezpečnost smartphonů je vždy velkým tématem každého roku. Ani byste nespočítali, kolik se již objevilo virů, malwarů a jiného škodlivého softwaru. Nyní zde máme spíše varování, které by neměli uživatelé brát na lehkou váhu. Problematickou aplikací je webový prohlížeč UC Browser a jeho odlehčená verze UC Browser Mini.

Pozor na UC Browser

Bezpečnostní a analytická společnost Doctor Web zjistila, že aplikace UC Browser disponuje možností stažení jakéhokoliv kódu a jeho následné spuštění. Respektive dokáže reagovat na příkazy hlavního serveru. Ten může aplikaci zaúkolovat, aby stáhla balíček a nainstalovala jej, případně nějak jinak použila.

V tomto případě aplikace UC Browser přímo porušuje pravidla Obchodu Play, jelikož jakékoliv stažení a doplnění aplikace touto cestou mimo samotný Obchod Play není dovoleno. Do této chvíle UC Browser nevykazoval nějaké narušení bezpečnosti a daná metoda byla použita jen na doplnění funkcionality samotného webového prohlížeče.

Problém je v samotném systému. Pokud by útočník použil metodu man-in-the-middle, mohl by zaúkolovat aplikaci, aby stáhla škodlivý kód a spustila jej. Případně se zde nabízí útok na hlavní server. Pokud by se tak stalo, mohli by útočníci získat přístup k milionům uživatelům. Ostatně aplikace UC Browser má na svém kontě již přes 500 miliónů stažení a verze UC Browser Mini přes 100 miliónů stažení.

Zatím nebylo zaznamenáno, že by došlo k nějakému problému, ale je zde riziko. Navíc dochází k porušování pravidel společnosti Google v oblasti aplikací pro Android v Obchodě Play. Jestliže používáte webový prohlížeč UC Browser, měli byste zvážit, jestli je toto riziko pro vás přijatelné.

Zdroj: zdnet.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat