Apple potrestal Google za stejné provinění, jakého se dopustil Facebook aktualizováno

Apple potrestal Google za stejné provinění, jakého se dopustil Facebook [aktualizováno]
2019-01-31T22:50:29+02:00
• 31. 1. 2019

Dnes jsme vás informovali, že společnost Facebook platila uživatelům za poskytování soukromých informací. K tomuto účelu byla vytvořena speciální aplikace, kterou si uživatelé mohli nainstalovat na iOS zařízení mimo AppStore (obchod s aplikacemi společnosti Apple). K tomuto účelu se ale používal certifikát, který je určen jen pro vývojáře konkrétní společnosti a jen pro interní účely. Apple v tomto případě již zakročil a ve Facebooku mají vývojáři těžké časy. Nyní se ukazuje, že i Google používal tuto praktiku.

Google postihne stejný osud jako Facebook?

Google taktéž nabízí majitelům iOS zařízení možnost instalace speciální aplikace pro sběr dat, za což mohou získat odměny. I v tomto případě dochází k používání certifikátu Enterprise Developer Certificate, který je určen jen pro interní potřeby vývojářů a Apple nedovoluje jeho šíření jakožto prostředek pro instalaci externisty nebo uživateli. K těmto účelům má jablečná společnost program TestFlight. Ten je ale omezen jen na 10 000 uživatelů.

Zatím se neví, jestli i v tomto případě Apple zakročí a zruší certifikát. Pokud se tak stane, Google bude mít problém s vývojem aplikací pro iOS, aspoň po nějakou dobu, stejně jako Facebook. Dá se očekávat, že se tak stane a obě firmy budou muset řešit komplikace.

Facebook lákal do svého programu testování uživatele ve věkovém rozmezí 13 až 35 let. Google v minulosti taktéž lákal nezletilé, ale následně došlo ke změně a projekt je určen jen pro uživatele, kteří mají minimálně 18 let. Je zde možnost, jak se může zapojit i mladší uživatel, ale musí být ve stejné domácnosti (skupině).

Aniž bychom Google obhajovali, tak se svým programem nijak netají a dokonce uvádí mnoho informací o samotné aplikaci. Například jaká data sbírá a nabízí možnost v rámci aplikace, aby po nějakou dobu nedocházelo k získávání informací. Navíc Google nabízí oficiální stránku podpory k této aplikaci.

Nyní si musíme počkat, jak zareaguje Apple. Je zde velká pravděpodobnost, že zasáhne stejně jako v případě Facebooku a zruší certifikát, čímž zabrání instalaci aplikace.

Aktualizováno 7:02

Google nečekal a zrušil stránku, která popisovala postup instalace aplikace na sledování a odesílání dat z iOS zařízení. V tuto chvíli stále zůstává aktivní web pro instalaci aplikace, ale zřejmě i zde dojde ke zrušení. Nyní si ještě musíme počkat na vyjádření společnosti Apple, jestli i v případě Googlu dojde ke zrušení certifikátu pro vývojáře.

Aktualizováno 22:49

Web The Verge získal informaci, že právě dnes přestaly fungovat interní aplikace společnosti Google pro iOS, jelikož Apple pro ně zrušil certifikát. Důvodem je právě zneužívání Enterprise Developer Certificate pro šíření mezi běžnými uživateli. Bohužel se to dotklo všech testovacích aplikací ve společnosti Google, které byly ve vývoji (Google Mapy, Hangouts, Gmail, atd.). Zjevně zrušení programu nepomohlo jako následná omluva. Apple se zachoval stejně jako v případě Facebooku. Nyní tedy oba giganti musí vyřešit problém s vývojem aplikací.

Zdroje: techcrunch.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat