Slepý test smartphonů roku 2018 – fotomobily „poraženy“

Slepý test smartphonů roku 2018 – fotomobily „poraženy“
2018-12-04T14:27:22+02:00
• 4. 12. 2018
8

Hodnocení smartophonů může být velká věda, zejména když chcete všechny mobily porovnávat stejnou metrikou, aby samotný výsledek nebyl nijak napadnutelný. V oblasti výkonu se mnozí spokojí s vyjádřením v podobě jednoho čísla. Co se týče focení, tak zde je to komplikovanější. Ačkoliv se můžeme odvolávat na výsledky nezávislých testů DxOMark, tak se jedná o kategorii, kde spíše záleží na preferencích samotných uživatelů. Právě na tuto kategorii se zaměřil slavný technologický Youtuber Marques Brownlee (MKBHD).

Test podle MKBHD

Marques vytvořil jednoduchý test, do kterého zařadil 16 smartphonů. Ty soutěžily mezi sebou ve dvojicích a následně se dostávaly do vyšších kol. Marques a jeho tým pokaždé pořídil sérii fotografií, které byly zveřejněny na sociálních sítích v soubojích, přičemž hlasující netušili, jaký snímek byl pořízen jakým mobilem. Hlasování probíhalo na Twitteru a Instagramu, přičemž se nasbíralo přes 5 miliónů hlasů.

Při prvním pohledu na tabuli zúčastněných mobilů byste mohli jednoduše konstatovat, že iPhone X (recenze) porazil Pocophone (recenze), nebo že Pixel 2 vyhraje nad LG V40. Kdybychom porovnávali výsledky benchmarků třeba z Dx0Mark, zajisté by to tak bylo, ale fanoušci na sociálních sítích rozhodli.

Do dalšího kola se dostaly mobily Mate 20 Pro (recenze), Razer 2, LG V40, Blackberry, Huawei P20 Pro (recenze), Hydrogen, Galaxy Note 9 (recenze) a Pochophone. Zcela zde chybí zástupci společností Google a Apple, které dělají jedny z nejlepších fotomobilů vůbec. V dalším kole nejvíce překvapil Pocophone, který porazil Galaxy Note 9.

Nejzajímavější je, že právě Pocophone se dostal do přímého souboje s Huawei Mate 20 Pro. Dva mobily ze zcela rozdílných cenových skupin. V posledním kole ale neporazil mobil se třemi foťáky a daleko pokročilejšími technologiemi.

Jak Marques uvádí ve svém videu, o všem rozhodlo několik vlastností samotných snímků. Uživatelé hlasovali spíše pro světlejší a živější snímky. Vzhledem k tomu, že po kompresi fotografie ztratily důležité vlastnosti, tak se nemohlo bojovat například v oblasti detailů, ostrosti a podobně. My k tomu dodáváme, že ještě hodně záleží na displejích uživatelů, kteří hlasovali.

Celý test nehodnotí, který mobilní telefon je nejlepší v oblasti fotografií. Pouze poukazuje na to, že pokud chcete sdílet jen na sociální sítě, kde dochází k větší kompresi, nepotřebujete nejdražší a nejlepší fotomobil.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Aleš Reiner

5. 12. 2018, 14:14

Tak to mám asi nějaký jiný poco protože to moje fotí dost průměrně.

Přemysl Vaculík

VIP 5. 12. 2018, 17:23

Tady nejde o reálné hodnocení, ale co se líbí spíše na sockách. Kvůli kompresi a dalším technikám se vytrácejí kvality dobrých fotomobilů.

Rostislav Zboril

5. 12. 2018, 6:34

Mám údajně taky nej foťák na Galaxy S9+ a fotky jsou horší než u Lumie 1520.

lukas prikryl

5. 12. 2018, 4:37

Denní fotografie Pocophonu jsou špičkové.

Eva Doleželová

4. 12. 2018, 22:23

Honor 9 je nejlepší. Hezký. Paměť fotoaparát baterie videa!!

Adam Křivka

4. 12. 2018, 21:50

Pocophone je lepší než Note 9?

Martin Jeřábek

VIP 4. 12. 2018, 14:49

Blackberry že je lepší než V40?

Přemysl Vaculík

VIP 4. 12. 2018, 14:57

Dle hlasování ano. Kdyby mělo dojít na detailní test, tak to tak nebude.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat