Apple iPhone X – skutečná revoluce? recenze

Apple iPhone X – skutečná revoluce? [recenze]
2017-12-07T18:59:10+02:00
• 3. 12. 2017
9

Letos tomu je deset let od představení prvního iPhonu. Jeho představením Apple dost razantně změnil celý trh s mobilními telefony. Do letošního roku ale vypadal každý iPhone v podstatě stejně včetně letošního iPhonu 8. Krom něho byl ale představen také iPhone X. Ten přináší razantní obměnu designu spolu s několika novými funkcemi. Bude to zase revoluce?

Obsah balení

Obvykle u recenzí již obsah balení nezmiňuji, nebývá nějak zajímavý. A to je bohužel případ i nového iPhonu X. Jeho balení je naprosto identické jako u starších iPhonů z posledních let. Dostanete tedy klasická drátová sluchátka s Lighting konektorem, adaptér z 3,5mm jacku na Lighting a pak samozřejmě nabíjecí kabel s adaptérem do zásuvky. A to mi vzhledem k ceně celého zařízení přijde docela málo.

Čekal bych prémiovější balení, Apple mohl přibalit třeba dock (který přibaloval k prvnímu iPhonu) nebo bezdrátová sluchátka. Velkým problémem je přibalený napájecí kabel s adaptérem do zásuvky, jelikož nepodporují rychlé nabíjení. Kvůli tomu se telefon nabíjí přes tři hodiny namísto téměř polovičního času. Pokud byste chtěli rychle nabíjet, budete si muset koupit další příslušenství v hodnotě kolem dvou tisíc korun.

Displej, kam se podíváš

Nový iPhone X přináší zcela nový design. Tedy především čelní strana je zcela odlišná než kdy dříve. Displej byl roztažen až do okrajů s jednou výjimkou a tou je horní výřez. Ten je zde z důvodu integrace několika senzorů, a kvůli odemykání obličejem neboli FaceID, ale o tom až později.

Trochu mě překvapilo, že rámečky kolem displeje jsou vcelku široké, zvlášť ve srovnání se Samsungy Galaxy S8 a Note8. Ty mají totiž na bocích displej opravdu až do okrajů. Na druhou stranu mají zase větší horní a dolní bradu.

Během testování jsem se také setkával s názory, že tohle už není iPhone, když nemá home button a že vypadá jako nějaký Samsung. Částečně těmto lidem dávám za pravdu, charakteristické tlačítko domů je opravdu nenávratně pryč, a naopak jasným výrazným prvkem nové desítky se má stát horní výřez displeje. Tento výřez se ani výrobce nějak nesnaží zakrývat a pravděpodobně se s ním budeme setkávat ještě dlouho. Možná celých dalších 10 let.

Je libo černá nebo černá?

Jelikož všechny senzory integrované ve výřezu není možné udělat bílé, tak se iPhone X prodává pouze s černým čelním panelem. Nám se na test dostala bílá verze, která má tedy bílá skleněná záda, lesklý stříbrný rámeček z kovu a již zmíněný černý čelní panel.

Osobně se mi tato kombinaci příliš nezamlouvá, dle mého názoru kombinuje až moc barev najednou. K dispozici je ale také barva s názvem vesmírně šedá. Žádnou zlatou, růžovou, červenou nebo tmavě černou letos nehledejte. Barevnými kombinacemi se tak vracíme do dob iPhone 3G.

Zpracování je jedním slovem perfektní a u telefonu s takto vysokou cenovkou nelze ani nic jiného očekávat. Překvapilo mne také velmi precizní slícování mezi sklem na zádech s bočním rámečkem. Při přejetí prstem přes tuto hranu téměř necítíte jakýkoliv přechod.

Menší výtku mám ale ke kovovému rámečku. Velmi snadno se totiž poškrábe. Jelikož tento iPhone X byl používán již zhruba měsíc, škrábanců zde již několik bylo.

Poprvé když jsem vzal nový iPhone do ruky, překvapila mě jeho hmotnost. Je totiž těžký – minimálně ve srovnání s loňským iPhonem 7. Váží totiž 174 gramů, zatímco jeho starší bratříček pouze 138 gramů. Přitom oba telefony jsou podobné velikosti. Na vysokou váhu jsem si však po pár dnech zvykl a díky tomu máte aspoň jistotu, že vám z ruky jen tak nevypadne. Tomu napomáhá i sklo na zádech, které tolik neklouže jako hliník u loňského modelu.

Nový iPhone X nabízí také zvětšené boční tlačítko pro vypínání. To nově slouží při dlouhém podržení pro aktivaci Siri. Pokud chcete telefon vypnout, musíte nově podržet současně toto tlačítko s jedním z tlačítek pro ovládání hlasitosti. Snímek obrazovky vytvoříte držením bočního tlačítka a stisknutím tlačítka pro zvýšení hlasitosti. Je to trochu nezvyk, ale po týdnu mi dělání screenshotů nedělalo problém jako z počátku.

Novinka dědí po předchůdcích voděodolnost stále se stejnou certifikací IP67. Bohužel převzala také absenci 3,5mm jacku. Jeho návrat ale již nelze očekávat a tento trend následuje stále více výrobců.

Výřez

Důležité je pak také zmínit, že ačkoli má displej úhlopříčku 5,8 palce, jedná se o zvětšený základní model s úhlopříčkou 4,7 palce. Pokud tedy máte model iPhone s přídomkem Plus, zobrazíte na novince méně obsahu (pokud vezmeme šířku displeje) a klávesnice bude také o něco menší. Na výšku je displej samozřejmě vyšší, jeho užitnou plochu ale snižují zaoblené okraje a horní výřez.

Pokud máte iPhone 6/7 Plus, počkejte si na příští rok na iPhone X Plus

Mnoho lidem se horní výřez příliš nezamlouvá a bojí se, že zbytečně zabere místo. Naštěstí je v režimu na výšku vcelku dobře využit a používá se pouze jako původní horní lišta (status bar).

V pravém výřezu se nachází čas s indikací aktivní GPS, zatímco do toho levého se vměstnal indikátor síly signálu, připojení k internetu a baterie. Bohužel všechny ostatní ikonky, které se v horní liště nacházely, jsou schovány v ovládacím centru. Především mě mrzí schování stavu baterie v procentech.

Horší situace s výřezem nastane po překlopení telefonu na šířku. Nyní již mezery kolem nejsou ničím vyplněny a většinou jsou prázdné. Pokud si načtete webovou stránku, bude zobrazena s bílými proužky po bocích. U videa máte možnost ho buď roztáhnout a vyplnit celý displej a nebo ho sledovat v původním formátu. Naštěstí většina videí je ve formátu 16:9, přičemž displej iPhonu má poměr stran 19,5:9. Kolem takové videa tak budete mít černé pruhy.

První iPhone s OLED

Zobrazovací panel nevypadá jako typický panel technologie OLED. Nenabízí někdy až příliš saturované barvy a celkově je jeho barevné podání zcela odlišné ve srovnání třeba s telefony Samsung. Při srovnání displeje mého iPhonu 7 s IPS LCD a nového iPhonu X jsou na tom barevně velmi podobně. Největší rozdíl nastává při zobrazování černé barvy, jelikož OLED nabízí absolutní černou v podobě zhasnutého pixelu.

Při prvním pohledu na displej nového iPhonu jsem si řekl: „Tohle nemůže být OLED?!“

Trochu mě mrzí, že Apple nedává v nastavení možnost nastavit si barevné podání jako to dělají jiní výrobci. Živější režim displeje by se mnoha lidem určitě více zalíbil. Na druhou stranu barevné podání je opravdu věrné realitě. Zobrazovací panel s marketingovým označením Super Retina HD podporuje HDR a široký gamut barev DCI-P3. Samotný displej pak nabízí netradiční rozlišení 2436 x 1125, což nám dává výslednou jemnost 458 ppi.

Vzhledem k tomu, že nový iPhone postrádá tlačítko domů, přibyla možnost probudit telefon pouhým klepnutím na displej. Obvykle se telefony jiných značek probouzí dvojitým poklepáním. Zde však stačí pouze jeden klik. To je sice o trochu víc intuitivní, na druhou stranu narůstá možnost probuzení omylem. To může být problém, pokud si například dáte ruku do kapsy, kde máte telefon.

Stejně jako u iPhonu 8, i tento model podporuje funkci True Tone. Ta se stará o nastavení vyvážení bílé barvy v závislosti na okolí. Pokud budete v prostředí se žlutými žárovkami, bude mít displej žlutý nádech a naopak. Jedná se tedy v zásadě o náhradu funkce Night shift, která je ale stále dostupná.

Jak funguje FaceID?

Velká změna nastala v souvislosti s odstraněním tlačítka domů, tedy zároveň i odstranění čtečky otisků prstů TouchID. Tu nahradilo pokročilé rozpoznání obličeje s názvem FaceID. Apple slibuje ještě vyšší bezpečnost než v případě čtečky otisků. Tedy pokud nemáte dvojče. FaceID funguje na principu 3D skenování vašeho obličeje pomocí infračerveného světla.

FaceID funguje zjednodušeně řečeno jako takový zmenšený Kinect.

Jelikož se jedná o první generaci této technologie, není nejrychlejší v porovnání s již vychytanou čtečkou otisků prstů. Celkový proces odemykání trvá déle. Po probuzení telefonu se na něj musíte podívat a poté ještě provést odemčení tažením prstem odspoda nahoru. V případě TouchID mám již při vyndavání z kapsy prst na tlačítku domů, a když je telefon před mým obličejem, je již odemčený.

Na druhou stranu jsou situace, kdy může být odemčení dokonce o něco rychlejší nebo minimálně stejně rychlé. Při přejetí prstem přes notifikaci totiž nemusíte přesouvat prst na TouchID, ale telefon rovnou sejme váš obličej. Skoro jako byste neměli nastavený žádný zámek obrazovky.

Z mých zkušeností se jeví FaceID jako méně spolehlivé než TouchID. Musíme ale zmínit, že spolehlivost FaceID se časem zlepšuje. Telefon by si měl při každém odemčení uložit znovu váš obličej. Postupem času tak získá přesnější data. My testovali telefon jen týden, toto ukáže až čas.

Ovládání gesty

Platforma Android odstraněná hardwarová tlačítka pod displejem pouze přesunula do softwarové podoby na displej. Apple jde v tomto ohledu lepší cestou. Po vzoru Palm Pre (webOS) a BlackBerry sází na ovládání gesty. Jak na ovládání vám poradí tutoriál při prvním nastavení telefonu a naznačuje to také dlouhá čára (tzv. home indicator) v dolní části obrazovky.

   

Přetažením odspoda obrazovky se vrátíte z aplikace na domovskou obrazovku. To znamená, že toto gesto převzalo místo, kde byl Control Center. Ten se nově otvírá přetažení shora z pravého výřezu displeje. Přepínání aplikací můžete provádět buď přejetím doprava přes home indicator nebo lze vyvolat multitasking přejetím odspoda a hned poté doleva.

Může to znít složitě a rozhodně to vyžaduje nějaký čas naučit se tato gesta. Tlačítko domů bylo v tomto ohledu jednodušší. Jakmile se ale tato gesta naučíte, nebudete chtít původní tlačítko ani vidět. Manipulace v systému je díky tomu opravdu rychlá a vše běhá jako po másle.

Pokud telefon překlopíte na šířku, home indicator a gesto tažením odspoda domů se také překlopí a přesune. Toto chování mi nepřijde úplně domyšlené, nechal bych gesto vždy stejné z jedné strany jako v režimu na výšku. Tlačítko domů se také nepřesouvalo nikam jinam.

Nejvýkonnější telefon na světě

Začíná se stávat takovou tradicí, že každý rok Apple představí nejvýkonnější procesor v jeho telefonech. Není tomu jinak ani letos a výkon procesoru Apple A11 Bionic uvnitř iPhonu X je vskutku impozantní. Svého předchůdce překonává v testech multi-core benchmarku Geekbench o polovinu. Stejně tak za sebou nechává veškerou konkurenci se systémem Android. Jedná se přitom o šestijádrový procesor se dvěma výkonnými jádry a čtyřmi úspornými. Oproti předchůdci mohou všechna tato jádra běžet najednou.

Apple A11 je vyroben 10nm technologií a je v něm integrován obrazový čip pro lepší zpracování fotografií. Applu se navíc podařilo integrovat i Neural Engine starající se o výpočty týkající umělé inteligence. Navíc si Apple poprvé sám navrhl a vytvořil i grafický čip. Operační paměť nabízí kapacitu 3 GB, což je na poměry systému iOS dostačující.

Již vloni jsem v recenzi na předchůdce chválil zdvojnásobení základní verze s úložištěm na 32 GB. Letos došlo opět ke zdvojnásobení a základní verze má již 64 GB. Tento krok opravdu chválím, jelikož právě nahrávání videa ve 4K zabírá opravdu mnoho místa. K dispozici krom toho zůstala již jen jedna další verze, a to s úložištěm o kapacitě 256 GB.

Fotoaparát

Ačkoliv duální fotoaparát nabízí také iPhone 8 Plus z letošní řady, tak ten v iPhonu X je ještě o něco lepší. Samotný senzor hlavního fotoaparátu je stejný, rozdíl je především v druhé telekameře. Ta nově nabízí optickou stabilizaci a také lepší světelnost f/2.4. Díky tomu se již prakticky nestává, že by při přiblížení v horším osvětlení telefon telekameru nepoužil.

Výsledné fotografie patří mezi to nejlepší na trhu. Ve dne, ale i v noci nabízí spoustu detailů, oceňuji velmi věrné podání barev a panorama ve vysokém rozlišení. Režim focení portrétu na zadním fotoaparátu funguje vcelku dobře. To se ale nedá říci o předním senzoru. Ačkoli se zde k tvoření využívá infračervený senzor, výsledné rozmazání pozadí není moc dobré. iPhone především téměř vždy rozmaže i část vlasů. Při porovnání s Pixelem 2, který vše dělá umělou inteligencí, je telefon od Googlu jasný vítěz.

 

Velkou novinkou je nahrávání videa v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu a slow motion v 1080 p při 240 snímcích za sekundu. To zatím neumí žádný jiný telefon krom iPhonů 8. Nahrávání v těchto dvou nastavení je možné pouze ve formátu HEVC (H.265). Při kopírování do počítači s Windows se ale formát automaticky změní na starý H.264. V obou těchto režimech funguje optická stabilizace.

 

 

 

Další testovací fotky najdete zde

Zhodnocení – iPhone X recenze

Bude zajímavé sledovat, které prvky nového iPhonu X se brzy objeví i u konkurence, a zda se tak někdy stane. Odemykání obličejem stejně jako ovládání gesty může začít nový trend stejně jako před deseti lety první iPhone. Nejedná se ale o žádnou velkou revoluci v mobilním odvětví, „bezrámečkových“ telefonů tu je již celá řada. Jedná se především o revoluci pro Apple, který tímto modelem mění řadu zvyků zažitých již od prvního modelu.

Apple vybavil iPhone X těmi nejlepšími technologiemi. FaceID přesto není tak rychlé jako TouchID, to se ale časem a další generací pravděpodobně zlepší. Pochválit musím vynikající fotoaparát, vysoký výkon a moc se mi zalíbilo ovládání gesty.

Vedle tohoto nejnovějšího iPhonu vypadá můj loňský iPhone 7 zastarale. Jenže v podstatě umí skoro to samé, jen stojí téměř polovinu co iPhone X. Ten totiž začíná v Česku na 30 tisících Kč. To je opravdu sebevědomá cena, a myslím si, že za to nestojí. Na trhu lze určitě nalézt výhodnější nabídku. Pokud ho však chcete, nemáte hluboko do kapsy, budete s největší pravděpodobností spokojeni.

Klady

  • Nový design
  • Vynikající fotoaparát
  • Ovládání gesty
  • Vysoký výkon

Zápory

  • Pomalé nabíjení s dodávanou nabíječkou
  • Vysoká cena
  • Rámeček se snadno poškrábe
  • FaceID je pomalejší než TouchID

 

Za zapůjčení iPhonu X pro účely této recenze děkujeme obchodu iWant.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Ivo Vermousek

26. 12. 2017, 8:08

K diskuzi o True tone a Night shift. Obě jsem vyplnul, páč jsou na pendrek.
Co mě spíš vadí je neustále se snižující intenzita osvětlení. Dělá to iOS 11 od začátku. Asi je to kvůli Oledu, ale stejně mě to vadí.
Jinak FaceID považuji za mnohem lepší než TouchID, asi je pomalejší, ale v praxi to nehraje roli. Ten čas co spotřebuji naštelováním prstu na tlačítko je stejnej, než mi FaceID sejme obličej.

Olda Jakubec

14. 12. 2017, 23:07

on u iwant zakoupit nelzer protoze zadny nemaji

PavelFlajshans1

3. 12. 2017, 20:28

1) True tone není rozhodně není náhradou Night shiftu. Zkuste více popřemýšlet o tom, co má každá funkce za smysl. Že občas v jednom okamžiku dají stejný výsledek neznamená, že jsou sobě ekvivalentní.
2) Zkuste se trochu naučit česky. Poslední věta má být „Pokud ho však chcete, NEmáte hluboko do kapsy, budete s největší pravděpodobností spokojeni.“

Miroslav Růžička

VIP 3. 12. 2017, 20:46

1) jelikož True Tone nelze mít aktivní spolu s Night Shift, tak je to v podstatě jeho náhrada. Výsledný efekt těchto funkcí je velmi podobný, ačkoliv ano, u Night Shift lze nastavit displej ještě žlutější.
2) opraveno, díky

PavelFlajshans1

3. 12. 2017, 20:50

ad 1) Nemáte pravdu, můžete mít zapnuté obě funkce. Vyzkoušejte si to. A za další (pokud byste měl pravdu, ale to nemáte), obecně řečeno, když jedna funkce vylučuje druhou, tak to přece neznamená, že se nahrazují. Máte v tom zmatek.

Miroslav Růžička

VIP 3. 12. 2017, 21:09

Osobně jsem zkrátka Night Shift vypnul, jelikož mi přišla funkce True Tone technologicky dále. Pro mě to je zkrátka příjemnější, když vždy prostředí ve kterém jsem odpovídal nádech displeje. Proto to tak v mé recenzi uvádím. Recenze nemá být jen objektivní ale autor do ní promítá také své subjektivní zkušenosti :)

PavelFlajshans1

3. 12. 2017, 22:26

Pletete si termíny s termity. Nemám nic proti tomu, že jste si Night shift vypnul. Ale rozhodně True Tone není „technologicky“ dále, protože s Night shift nemá nic společného, ačkoliv obě funkce pracují s barvou bílé.
Subjektivní zkušenost není přece zkreslení objektivních fakt. Když budete tvrdit, že 2 litry vody váží 1 kg, tak se přece nebudete odvolávat na subjektivní zkušenosti.
Když budete v noci v místnosti se studeným bílým světlem, tak True Tone i Night Shift vám dají naprosto odlišnou bílou. Takže po tomhle tvrdit, že jedno nahrazuje druhé je nesmysl, když to dává naprosto odlišné výsledky.
A přitom by si stačilo jen přečíst někde na webu, co která funkce má za úkol a ne tady nesmyslně trvat na nesmyslu a vydávat to za „subjektivní zkušenost“.
Howgh.

Miroslav Růžička

VIP 3. 12. 2017, 23:18

Moc dobře vím jak fungujou obě funkce, sám Night Shift na svém starším iPhonu bez True Tone používám dnes a denně a jak říkám, pro mě při testování iPhonu X nebyl při použití True Tone rozdíl. Ale děkuji za váš poznatek, máte zkušenosti s těmito funkcemi odlišné.

Ján Valkovič

6. 12. 2017, 8:35

Sice sa mi nepaci ako je ten komentar napisany, ale s obsahom musim suhlasit, v clanku je to aj podla mna popisane dost zavadzajuco. Ak sa nemylim, tak funkcie True Tone a Night Shift su nasledovne:
True Tone – vyvazuje bielu na zaklade okoliteho svetla. Dovodom je, ze to co vidime neurcuje oko, ale mozog. Najznamejsim prikladom su asi saty, ktore „menia farbu“, cize rozni ludia vidia na rovnakom obrazku uplne odlisnu farnu siat.

Night Shift – filtruje modre svetlo displeja, ktore posobi na produkciu melatoninu, co ma vplyv na spanok.

Cize objektivne ide o uplne rozdielne funkcie, malo to byt aspon spomenute. Pisat subjektivne nazory do recenzii povazujem za spravne a tu mi aj jeden chyba. Pre nas, ktori nemaju skusenosti s True Tone moze byt uzitocna informacia ako tie 2 funkcie funguju spolu, co to urobi s farbami

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat