V Apple App Store se objevily podvodné fitness aplikace

V Apple App Store se objevily podvodné fitness aplikace
2018-12-04T16:48:01+02:00
• 4. 12. 2018

Dost často slýcháváme o podvodných aplikacích v Obchodě Play. Ostatně nemusíme chodit daleko, jedna větší kauza se odehrála v posledních dnech. Co se týče konkurenční platformy od Applu, tak podobných případů je velmi málo, jelikož si tato společnost zakládá na důkladném prověřování aplikací. Nyní se ale nepodařilo uhlídat několik fitness aplikací, které se pokoušely vyzískat peníze od uživatelů.

Trik s Touch ID

Touch ID již nenajdeme u nových iPhonů, ale to neznamená, že by nevznikaly aplikace, které umí využít tuto součástku na čtení otisků prstů. Aplikace jako Fitness Balance, Heart Rate a Calories Tracker se snaží dodávat uživatelům informace spojené s jejich sportovními výkony, vypočítávat BMI, spálené kalorie nebo srdeční tep. V tomto případě požadovaly otisk prstu pro zabezpečení dat, pro měření srdečního tepu atd. Právě v tomto se skrývalo podvodné chování.

Aplikace požádala například, abyste drželi prst na senzoru otisků prstů, přičemž aplikace na malou chvíli zobrazila platbu v aplikaci na desítky až stovky dolarů. Dokonce došlo na použití takových triků, jako snížení jasu obrazovky na minimum, aby si uživatel nevšiml samotné částky.

Zde se jednoduše spoléhalo na nepozornost uživatele, což není těžké docílit, když má držet prst 10 sekund na Touch ID. V tuto chvíli jsou aplikace již odstraněny z App Storu a Apple učinil patřičné kroky. Jak je ale vidět, ani ověřovací proces Applu není neomylný, takže i majitelé iOS zařízení by měli být ve střehu, pokud jde o chování zejména nových aplikací.

Zdroje: phonearena.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat