Chromebook „cheza“ v benchmarku, výkonem neoslnil aktualizováno

Chromebook „cheza“ v benchmarku, výkonem neoslnil [aktualizováno]
2018-12-12T18:35:26+02:00
• 12. 12. 2018

Aktualizováno 12. 12.

V srpnu se objevily informace, že by Google měl připravovat Chromebook s kódovým označením „cheza“. O výkon by se měl starat Snapdragon 845. Od té doby se neobjevily jakékoliv další informace, až do dneška. Dle aktuálních informací byl v benchmarku Geekbench otestován prototyp.

Výsledky nejsou slibné na první pohled. Chromebook nedosahuje výkonem ani na smartphony s procesorem Snapdragon 845. Na druhou stranu je nutné brát v potaz, že Chromebook má v základu Chrome OS a teprve nad tímto systémem běžela aplikace na testování výkonu. Výsledek spíše ukazuje postup vývoje a že je potřebné ještě zapracovat na optimalizaci. Můžeme odhadnout, že ještě potrvá pár měsíců, než dojde k uvedení novinky.

Původní článek 16. 8.

Spekuluje se, že bychom se brzy mohli dočkat nového chromebooku od Googlu, ale jak některé části zdrojového kódu projektu Chromium napovídají, můžeme letos očekávat i jiná zajímavá zařízení se systémem Chrome OS. Jedno takové nese kódové označení „cheza“.

„Cheza“ se Snapdragonem 845?

Ačkoliv zatím nevíme, jak bude novinka vypadat a kdo vlastně bude stát za výrobou, tak se objevují některé náznaky, jak by takový chromebook mohl vypadat. V první řadě by se mělo jednat o zařízení s 12,3palcovým displejem, který bude mít rozlišení 2160×1440 pixelů. Poměr stran by tak měl mít 3:2, což je optimální pro psaní dokumentů, procházení webových stránek a jiné úkony.

cheza

Dle náznaků má být samotný chromebook zapadat do konvertibilních zařízení, přičemž bude možné oddělit samotnou klávesnici. Nejzajímavější specifikací má být ale procesor. Mělo by se jednat o Snapdragon 845, takže by šlo vlastně o první zařízení s Chrome OS s procesorem od společnosti Qualcomm. Vzhledem k tomu, že by součástí měl být LTE modul, mohla by novinka zapadat do kategorie „always-connected“, tedy neustále připojené zařízení k internetu. Co se týče úložiště, mělo by být k dispozici typu UFS. Nejenže nabízí vyšší rychlosti, ale také zvládá zápis a čtení najednou. Mohlo by se tak jednat o jeden z nejrychlejších chromebooků na trhu.

Pokud se potvrdí výbava, možná se taktéž bude jednat o zařízení, které bude hravě zvládat androidí aplikace. Nyní si ale musíme počkat, která společnost vlastně s touto novinkou přijde. Někteří spekulují, že by chromebook „cheza“ mohl pocházet od Googlu.

Zdroje: xda-developers.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat