Apple prozradil, které státy požadují přístup k soukromým datům

Apple prozradil, které státy požadují přístup k soukromým datům
2018-12-25T18:24:41+02:00
• 25. 12. 2018

Americká společnost Apple nedávno zveřejnila zprávu, ve které uvedla, jak konkrétně zachází s citlivými daty uživatelů. Apple ve směs pouze aktualizoval část svého webu, tudíž si zprávu můžete přečíst i vy sami. 

Speciální část webu nese název „Transparency Report“ a byla nově rozdělena do jednotlivých zemí/států. Na této adrese můžete zjistit, zda na daném trhu Apple dodal státním prostředkům soukromá data uživatelů, či nikoliv. 

Apple „nahodil“ nový oblek

V minulosti podobné zprávy Apple publikoval pouze ve formátu PDF, tudíž nově aktualizovaný web velmi vítáme. Ten získal nový kabátek, který je mimo jiné velmi přehledný a jednoduchý. Jak poznamenal zahraniční server TechCrunch, poslední informace se týkají období od ledna do června letošního roku. 

Společnost Apple obdržela celkem 32 342 žádostí o zpřístupnění soukromých dat uživatelů. Tyto žádosti samozřejmě podaly samotné vlády daných států. V porovnání s předchozím rokem se však jedná o 9% nárůst. Celkově byl vyžádán přístup k 163 823 zařízením. 

Německo na prvním místě, česká vláda taktéž podala žádost

Nejvíce žádostí za dané období podalo Německo – 13 704 žádostí. V tomto případě se vláda dožadovala přístupu k 26 160 zařízením. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že hlavním důvodem těchto žádostí bylo vyšetřování odcizených zařízení. Na druhém místě se umístily Spojené státy americké – celkově bylo podáno 4 570 žádostí na 14 911 zařízení. Apple také obdržel hned 918 žádostí o finanční identifikaci, a to kvůli podvodným dárkovým iTunes kartám. 

Zajímavé věci se děly také okolo internetového úložiště iCloud. Apple v tomto segmentu obdržel 4 177 žádostí o zpřístupnění k uživatelským účtům, což je o 25 % více než v loňském roce. Tyto žádosti se pak týkaly 40 641 zařízení. Za tento náhlý nárůst může především rozsáhlé vyšetřování podvodů na území Číny, kdy čínská vláda požadovala až neobvykle vysoké množství údajů. Co se České republiky týká, v první polovině letošního roku dostal Apple žádost týkající se 30 zařízení a tří účtů. 

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat