iOS 12 elegantně bojuje proti hackerům

iOS 12 elegantně bojuje proti hackerům
2018-10-10T16:29:22+02:00
• 10. 10. 2018

Je to již nějaký ten pátek, co jsme se dočkali finální verze operačního systému iOS 12. Apple představil hned několik novinek, které by nám měly ulehčit používání iPhonu či iPadu. Jak je ale zvykem, jablečný gigant nikdy nezmíní veškeré změny, které v jeho systému proběhly. Není tedy divu, že se o dalších novinkách dozvídáme třeba až měsíc po zveřejnění finální verze. 

Nyní se uživatel, pod přezdívkou p_giguere1, pochlubil se svým novým úlovkem. Dle všeho jeho objevená novinka má vylepšit iOS 12 hlavně ze strany bezpečnosti. Novinka totiž dokáže eliminovat riziko získávání informací uživatelů, a to skrze podvodné klávesnice. Jak takové podvodné klávesnice mohou vypadat?

iOS 12 bojuje proti falešným klávesnicím

Často se uživatelům iOS stávalo, že se jim na některých webových stránkách zobrazovaly klávesnice, které se tvářily jako ty od Applu. Bohužel se však jednalo o podvodné klávesnice, díky kterým mohli útočníci získat od uživatele citlivé údaje. 

Ve své podstatě jde o to, že uživatelé nabudou přesvědčení, že se jedná o klasickou nativní klávesnici od Applu a že jim žádné riziko nehrozí, proto na webových stránkách zadají citlivé údaje. Společnost Apple proti těmto pokusům ze strany hackerů chce bojovat, proto se rozhodl implementovat tuto novinku. 

Jedná se o skutečně skvělou funkci, protože jakmile budete chtít v mobilním prohlížeči Safari psát do některé z webových stránek, ovšem systém vám nenabídne nativní klávesnici, automaticky dostanete upozornění, ve kterém vás bude operační systém před falešnou klávesnicí varovat. 

V současné době je bohužel ale funkce k dispozici pouze pro iPady. Uživatel p_giguere1 prohlásil, že „nasimulovat funkci lze velmi jednoduše. Stačí, když v Safari zadáte youtube.com a vyberete si libovolné video, které otevřete přes celou obrazovku. Následně v části, ve které se zobrazuje Apple klávesnice, začnete psát. Automaticky vám pak systém upozorní, že s největší pravděpodobností používáte falešnou klávesnici.”

Zdroje: reddit.com, ubergizmo.com, ubergizmo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat